Opel Crossland X - Laza és stílusos

Kívülről zömök és kompakt, belül tágas és variálható – röviden így lehetne jellemezni ezt a teljesen új, valamennyi részletében izgalmas crossovert, „született” Opel Crossland X-et. A B-szegmensben színre lépő X-modell február 1-jén, Berlinben ünnepli a premierjét.

opelcrosslandx05A Crossland X az Opel-család második X betűs tagja, ami egyben azt is jelenti, hogy a villámos újdonság két külön világból építkezik: a SUV-ok pimaszul vagány designját és gyakorlati előnyeit kapcsolja össze az urbánus életstílussal. A zömök külsejű és bőséges belső terű Crossland X városi kalandor tehát: bevásárol, vagy éppen nyaral a családdal, közben pedig nem ijed meg a padkától sem (egy-egy parkolás során).
Méretei a lehető legkompaktabbak: a 4212 milliméter hosszú, 1765 milliméter széles és 1590 milliméter magas városi crossover 160 milliméterrel rövidebb az Astránál, ám 100 milliméterrel magasabb is, amit az emelt üléshelyzetével és az ezzel járó jó kilátással ki is használ. Ebből hozza ki a maximumot, egészen speciális módon előadva az Opel-designfilozófiáját: egyszerre rafinált és robusztus, letisztult és cool. Markáns orrát a prominens hűtőmaszk határozza meg, a csillogó Opel villámmal és a LED-es világítás karakteres dupla ívével. A jellegzetes, sötét és ezüst színű szabadidő-autós burkolatok jól kiemelik a Crossland X határozott fellépését, amihez a hátsót szélesítő, horizontális stíluselemek is hozzájárulnak.
Eközben a karosszéria éles oldalvonalai és a „lebegő” tető nyúlánkká teszik az Opelt, ezzel is rávilágítva a kabin tágasságára. A far irányában ívesen lejtő, krómozott tetővonalat az ADAM-től örökölte a Crossland X – és akárcsak a kis életstílus-autó esetében, a vásárló külön színt választhat a tető számára.

A vagány külsővel szemben az utastér kialakítása szoborszerűen precíz: a tisztán tagolt műszerfal és középkonzol a vezető felé fordul, a műszerek és a kezelőszervek króm keretei pedig minőségi hatást keltenek. Ráadásul tele van olyan innovációkkal, melyek biztonságosabbá, kellemesebbé és könnyebbé teszik a mindennapokat. Így például az Apple CarPlay, illetve az Android Auto rendszerrel kompatibilis modern R 4.0 IntelliLink vagy Navi 5.0 IntelliLink infotainment rendszerek nyolccolos, színes érintőképernyővel várják az utasokat, miközben a drótnélküli Wireless Charging használat közben is képes induktívan tölteni az erre alkalmas okostelefonokat. Valamennyi mobil csatlakoztatásáról az Opel OnStar személyes online- és szolgáltatási asszisztens WLAN-Hotspotja gondoskodik (hamarosan Magyarországon is).
opelcrosslandx07Ugyanakkor külön figyelmet érdemel a leghosszabb utazást is „megédesítő” ergonomikus vezető- é s utasülés, illetve a nagyfokú variálhatóság. A hátsó ülések egyenként elcsúsztathatóak, 150 millimétert mozognak előre-hátra, ennek köszönhetően egy pillanat alatt 520 literre növelhető – az alapra 410 literes – poggyásztér kapacitása. Végül az ülések teljes eltüntetése 1255 literre bővíti a raktérfogatot. Ja, a Crossland X központi zárját a kulcsnélküli „Open & Start“ rendszer működteti, és ez indítja be a motort is.
opelcrosslandx01A nyugodt és legfőképpen biztonságos autózást számos korszerű, opcionális technika és asszisztenciarendszer szolgálja az új Opel Crossland X fedélzetén. Sötétben is kiválóan látni az adaptív AFL világítás teljesen LED-es fényszóróival: kanyarfény, távfény-asszisztens és a fénykéve automatikusan szabályozott hosszúsága teszi optimálissá az útpálya megvilágítását. A vetített kijelző (eredetileg Head-up Display) pedig megóvja a vezetőt attól, hogy el kelljen vonnia figyelmét a közlekedésről.
opelcrosslandx02A modern vezetőtámogató segédrendszerek közé tartozik még az Opel-frontkamerára „épülő” jelzőtábla és sávtartó-asszisztens, a hosszú kilométereket kényelmesebbé tevő sebességszabályozó, illetve a sofőr bágyadtságát figyelő fáradtság-felismerő rendszer. Ez utóbbit már a gyalogos felismerővel és automatikus vészfékezéssel kiegészített, frontális ütközés veszélyre figyelmeztető rendszerrel is kombinálták, amennyiben hirtelen csökken a követési távolság az előrébb haladó jármű mögött, és nem reagál a vezető, a rendszer nemcsak hang- és optikai jelzéssel riaszt, hanem önállóan le is fékez. Végül, de nem utolsósorban a parkolás is gyerekjáték a Crossland X-szel, mivel első Opelként panoráma tolatókamerát kapott, Ezen túl legújabb generációs parkolóasszisztens könnyíti meg a manőverezést. Felismeri a parkolóhelyet, önállóan be- és kikormányozza a járművet – a vezető csak a pedálokat használja.
A könnyed utazásban fontos szerepet játszik a manuális és automatikus váltóművel kiegészített benzines, dízel- és gázüzemű motorok bőséges választéka. A teljes motorpalettát azonban később hozza nyilvánosságra az Opel, várhatóan a február elsejei, berlini premier után.

Pin It