2019 TOP 20 - Ezek jönnek idén

by Szélpál Imre

Sajnos már a cikk címe is csúsztatás egy kicsit, ugyanis ebben a listában elsősorban olyan új autók szerepelnek amelyeket valószínűleg ki is tudunk majd próbálni az év folyamán. Természetesen mi is jobban örülnénk annak, ha az új Paganiban vagy a napokban bemutatkozó Lamborghini Aventadorban küzdhetnénk le a kilométereket, de az élet nem csak játék és mese. A csúf és kopasz Hókuszpók még így is jelen van az életünkben néhány szőrös szívű PR-es tekintetében, akik nem vesznek bennünket partnerszámba, de ezen akadályok leküzdésén folyamatosan dolgozunk. A lista erősen szubjektív, ráadásul még csak nem is követi a várható megjelenési időpontokat. (Amely típusról már található hosszabb bemutató az oldalunkon, ott csak az oda mutató linket tesszük közzé.) Kezdjük rögtön az ABC végével:
volkswagentcross16VW T-Cross
Amennyire nem jönnek be a csoport nagyobb SUV-jai, úgy tetszenek egyre inkább a kis álterepesek a kínálatban. A T-ROC tökéletesen meggyőzött arról, hogy egy ilyen SUV bőven képes megfelelni akár egy család igényeinek is. A T-Cross ugyan egy fél számmal kisebb lesz, de formailag és műszakilag is ezer szálon kapcsolódik a nagy testvéréhez. A fiatalokat megcélzó kampányt sem bízták a véletlenre, hiszen a fiatal brit színésznőt Cara Delevingne-t kérték fel erre a szerepre, akinek ráadásul komoly modell karrier is van a háta mögött. Az autó március végén érkezhet a magyar piacra, várhatóan 5 millió forint körüli induló árral.
skodascalaSkoda Scala
Maradva a Volkswagen csoportnál máris itt a következő versenyző. Sok barátom kérdezte, hogy akkor ez most az Octavia utódja? Röviden és tömören: nem. Ez már a Skoda új formanyelvén készült külsővel és a legmodernebb Skoda belsővel várja majd a vásárlókat. Kompakt külső méretei – 4362 milliméter hosszú, 1793 milliméter széles, 1471 milliméter magas, tengelytávja pedig 2649 milliméter – tágas utasteret takarnak, belső paraméterei – a gyár szerint – az Octavia adottságaihoz hasonlítanak. A térdmagasságban mérhető lábtér például 73 (OCTAVIA: 73), a könyökmagasságú szélesség hátul 1425 (OCTAVIA: 1449), miközben a hátsó fejtér 982 milliméter (OCTAVIA: 980 milliméter). Ráadásul a csomagtartója 467 literes, amely a hátsó ülés lehajtásával akár 1410 literig is bővíthető. A Rapidot váltó modell lesz az első, melynek a hátulján már nem Skoda logót, hanem Skoda feliratot láthatunk. A modell méreteinek jelentős méretű növekedése arra enged következtetni, hogy az új Octavia még nagyobb lesz, esetleg már az első generációs Superb méreteit is elérheti. A flotta piacon ez még érdekes átrendeződéseket is hozhat, hiszen ha már elég nagynak ítélik a beszerzők a Scala méreteit ahhoz, hogy az sztenderd legyen a területi képviselők számára, akkor komoly piaci részesedést érhet el a Scala az Octavia eladásainak rovására. Természetesen itt is sok múlik majd az árazáson is. Hazai forgalmazás a második negyedévben indulhat.
Kona Electric Exterior 20Hyundai Kona Electric/KIA e-Niro
A két modell gyakorlatilag egymás testvérei, érdekes módon a nemzetközi sajtó csak a KIA esetében zengett örömódákat. Az biztos, hogy mindkét modell áttörést hozhat a villanyautós piac SUV szegmensében. A Kona pár hét múlva kerül a kezeink közé, ez azért is nagy szó, mert jelenleg olyan kereslet van az autóra, hogy ha most rendel valaki egyet itt Európában, akkor már az sem biztos, hogy 2020-ban megkapja. Egy jó barátunk tanácsa a helyzetre az, hogy már most meg kell rendelni az Audi és a Mercedes hasonló modelljeit (róluk később) és akkor még talán időben jutunk hozzá az egyébként legalább 60.000 euróba kerülő modellekhez. Amennyiben pedig elég nagy lesz azokra is a kereslet, akkor még nyerészkedhetünk is rajta, hiszen felárral tudjuk átadni a rendelésünket. Szóval az állami támogatást kihasználva már 11 millió forintért jutunk olyan autóhoz, amely már 400 kilométer feletti hatótávot teljesít. (Természetesen a megfelelő körülmények között.) A KIA pontos érkezéséről még nincs hír, de az év második felébe számítunk rá.
mercedesbenzeqc23Mercedes EQC
Az idei esztendő legfontosabb modellje lesz ez a Mercedes számára. A Mercedes-Benz 2016-ban, a Párizsi Autókiállításon mutatta be először az új elektromobilitási termék- és technológiai márkáját, az EQ-t. A név az „Electric Intelligence” fogalomból, illetve a német márka „Emotion and Intelligence” szlogen által összefogott értékekből származik. Ugyanakkor az EQ nem elégszik meg a Mercedes-Benz eddigi érdemeivel, hanem olyan új – a villamosításhoz is kapcsolódó – többlettartalmat nyújt, mely – amellett, hogy nem elérhető a hagyományos járművekhez - a lehető legegyszerűbbé teszi az elektromobilitás világát az ügyfelek számára. Szóval, az EQ a Mercedes-Benz jövője, az EQC szabadidő-autó pedig az első lépés ebbe az új világba. Méghozzá nem is kicsi, az izmos arányokkal rendelkező „crossover SUV” 4761 milliméter hosszú, 1884 milliméter széles és 1624 milliméter magas, tengelytávja pedig 2873 milliméter. (Vagyis a tengelytávja megegyezik a tradicionális hajtásláncú GLC-ével, viszont az arányai eltérnek tőle.) Dizájnját tekintve az EQC ügyesen keveri a szokásos Mercedes-Benz stíluselemeket a következő generációkat és EQ modelleket jellemző formajegyekkel, a stuttgarti óriás „Progressive Luxury” fantázianévvel illette a tervezési elvet. A csillagos szabadidő-autó talán legfeltűnőbb külső részlete a kocsi orrát uraló fekte panel, mely a „hűtőmaszkot” és a MULTIBEAM LED-es fényszórókat is körülöleli. További érdekessége, hogy a mérnökök optikai szálakat építettek a felső részébe, így a fáklyafényes nappali lámpával együtt megszakítatlan, vízszintes fénysávval világít a sötétben. A lényeg azonban az EQC esetében nem is látható, hiszen a jövőbe mutató hajtáslánc a lemezek alatt rejtőzik. A Mercedes-Benz az első és a hátsó tengelyre is épített egy-egy elektromos motort, ám az összkerék-hajtást biztosító egységeket – az áramfogyasztás csökkentése és a dinamizmus növelése érdekében – különféleképpen konfigurálták. Vagyis az elülső dolgozik az alacsony és a közepes terhelési tartományban – a lehető legjobb hatékonyság érdekében. A hátsó akkor lép be, mikor nagyobb dinamikára van szükség, a két aggregát együttes csúcsteljesítménye 300 kW (408 lóerő), csúcsnyomatéka pedig 765 Nm.
mercedesbenzeqc10 Ennek köszönhetően az EQC 5,1 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebességét pedig 180 km/h-nál korlátozza az elektronika. A 650 kilogrammot nyomó, 80 kWh-s lítium-ion akkumulátor 450 kilométernél is hosszabb hatótávot garantál (NEDC ciklus szerint), miközben a károsanyag-kibocsátás nulla. Ráadásul mivel az utastér alatt, alacsonyan helyezkedik el, a csomagtartó kapacitása – felszereltségtől függően – körülbelül 500 liter. Visszatérve a hatótávhoz, ötféle – Comfort, Eco, Max Range, Sport és Individual - vezetési program igyekszik beosztani az akkumulátorban rejlő energiamennyiséget, nyilván az ECO és a MAX RANGE üzemmód a leghatékonyabb közülük. Ráadásul még egy – a navigációval is összedolgozó - ECO Assist rendszer is segít a sofőrnek abban, hogy minél messzebb jusson. A szabályozható rekuperációnak hála, a Mercedes-Benz EQC – a Nissan LEAF-hez és az BMW i3-hoz hasonlóan – egyetlen pedállal is „irányítható”. Sajnos az importőrt ismerve nem biztos, hogy hozzájutunk majd a tesztautóhoz, de reméljük a világ legmodernebb Mercedes szalonjában majd kisegítenek bennünket. Az áráról egyelőre annyit tudunk, hogy 60.000 euró felett indul, ami itthon bőven meghaladja majd a 20 millió forintot. Forgalmazása az ősszel várható.
ds7crossbacketense4x4eDS7 Crossback
A DS márka új zászlóshajója egy igen határozott karakterű, az érzékekre ható autó. Kivitele, melyet az órákra jellemző precizitással kidolgozott legapróbb részletek jellemeznek, tovább gazdagítja a márka különleges stílusát. A gépkocsi tervezésénél alkalmazott technológiai újítások és élvonalbeli műszaki megoldások minden eddiginél nagyobb kényelmet, hatékonyságot és nyugalmat garantálnak. „Rövidesen mindegyik DS modell nagy teljesítményű hibrid vagy elektromos motorral is elérhető lesz” – mondta Eric Apode a 2016-os Párizsi Autószalonon. A DS 7 CROSSBACK modellhez 2019 tavaszától rendelhető 300 lóerős, hálózatról tölthető benzin-elektromos hibrid motorral és négykerék-meghajtással ez a terv valósággá válik. Ezen túl a DS 7 CROSSBACK motorkínálatában öt belső égésű, erős, nyomatékos és hatékony motor (Euro 6.2) szerepel majd, és bemutatkozik a legújabb generációs, nyolcfokozatú új automata sebességváltó (EAT8). A magyarországi bemutatkozása a modellnek a hónap második felében lesz. Ezzel meg kellett várni azt, hogy elkészüljön egy önálló DS szalon, esetünkben egy DS Store az André Citroën utcában Budapesten. A modellel már több kiállításon is találkoztunk, sőt élőben is belefutottunk a nyáron Balatonfüreden, melyet egy szimpatikus idősebb francia pár használt. Az ára is a hónap végén derül majd ki, és akkortól már meg is rendelhető a jelenlegi legnagyobb DS modell.
mazda3 2019aMazda3
„A Mazda történetében új fejezetet nyitó, vadonatúj Mazda3-ra nem kisebb feladat vár, mint hogy világszerte lenyűgözze ügyfeleinket, és örömöt okozzon nekik. A vadonatúj Mazda3 színesebbé és ragyogóbbá varázsolja a mindennapi utazásokat. A dizájn magával ragadó karaktere felkavarja az érzelmeket, a vezetés élesebbé teszi az érzékszerveket, így a napi ingázás is izgalmas felfedező útnak tűnik majd” – foglalta össze Kota Beppu, a modell programigazgatója az újdonság lényegét, mely a jövő év elején lép piacra. Az első autók márciusban érkeznek majd az országba. A Mazda évek óta tartó prémiumizációjának jól látható eredménye lett az autó ára. A legalapabb Mazda3 árcéduláján is 7 millió forintnál magasabb összeg áll. Amennyiben dízel vagy az új Skyactiv-X motorral szeretnénk megvásárolni az új modell, akkor már 8 milliót kell a pénztárban hagynunk.
renault clio 2019 38Renault Clio
Hosszú évek után érkezik a piacra új generációja az egyik legnépszerűbb kisautónak. Ez már az ötödik Clio generáció lesz. Külsőleg minden bizonnyal belesimul majd a Megane és a Talizman formavilágába, ami ennyi év után már egy kicsit unalmasnak hathat majd. A belsőt egészen biztosan újratervezik, hiszen nagyon sok kritika érte már mind minőségi, mind ergonómiai területen. Elképzelhető, hogy már márciusban találkozhatunk a modellel a genfi kiállításon és ebben az esetben legkésőbb ősszel el is indulhat a hazai értékesítés. Sajnos a hazai PR nagyon hézagos, így a hazai tervekről sincs pontosabb információnk. Egyelőre az sem biztos, hogy az új generáció kap-e puttonyos kivitelt. A motorok esetében az 1 és az 1.33 literesek fognak szerepelni benzines fronton, míg a dízel vonalat a nemrég átalakított 1.5 dCi képviseli majd. Érkezik majd jövőre egy hibrid (valószínűleg mild) és egy RS verzió is, amely a Megane RS új 1.8 literes blokkját kaphatja meg, értelem szerűen kisebb teljesítménnyel. Elektromos fronton nem lesz áttörés, hiszen egy elektromos Clio az egyébként nagyon sikeres Zoe elől venné el a vevőket.
fordmustangbullitt2018pFord Mustang Bullit
Steve McQueen közel 10 percen át üldöz két - Dodge Chargerral - menekülő bérgyilkost San Francisco utcáin a Warner Bros. „Bullitt” című filmjében, méghozzá egy 1968-as Mustang GT kupéval. A legendás film bemutatójának 50. évfordulóját egy különleges Mustan Bullitt szériával ünnepli meg a Ford. Habár a „Bullitt” megjelenése az amerikai filmsztár klasszikus kupéjára rímel, mégiscsak ötven évvel fiatalabb, ami meg is látszik a technikáján. Az utastér meghatározó elemei közé tartoznak többek között az - extraként rendelhető – fekete bőrkárpitozású Recaro sportülések, valamint a 12 colos, digitális LCD műszeregység. Utóbbi rengeteget tud, egy kicsivel többet is, mint a hagyományos modellekben, mivel ebben a változatban a gyújtás ráadása után a póni képe helyett egy különleges, az autót ábrázoló zöld Bullitt üdvözlő ikon jelenik meg a képernyőn. Alapfelszerelés még az 1000 wattos B&O PLAY prémium audiorendszer, mely 12 nagy teljesítményű hangszórón sugározza a zenét. A tökéletes minőségről, a tiszta basszusokról kéttekercses mélynyomó gondoskodik, és az első ajtókba épített nagy teljesítményű, háromutas hangszórók egyenletesen osztják el a kabinban a hanghatásokat. S ami a lényeg, a Bullitt száguldani is nagyon tud. Az amerikai izomautót ugyanis a Ford 5,0 literes V8-asa hajtja, amit nyitott szívórendszerrel és szívócsonkkal, 87 mm-es fojtószelepházakkal és a Shelby Mustang GT350-ből származó hajtáslánc-vezérlő modullal egészítettek ki a mérnökök, melynek eredményeként az erőmű - várhatóan - 464 lóerő és 529 Nm leadására képes. Ráadásul a hozzá társuló hatfokozatú manuális sebességváltót a Ford új fordulatszám-szabályozó technológiája egészíti ki.
fordmustangbullitt2018o Ez az elektronikus vezérlés segítségével rövid gázfröccsöt ad, amikor a vezető visszakapcsol, hozzáigazítva ezzel az erőforrás fordulatszámát a kiválasztott sebességfokozathoz, hogy a váltás sima és zökkenőmentes legyen. A pilóta pedig örülhet a 5.0 literes aggregát felhördülésének, az alapáron kínált aktív szelepes kipufogórendszer jellegzetes, doromboló V8-as motorhanggal tölti meg az utasteret. Az autóval még tavaly tavasszal találkoztunk először, amikor egy zártkörű rendezvényen Steve McQueen fia és unokái jelenlétében mutatta be a Ford az új Bullit-ot Európa legdrágább szállodájában Genfben. A korábban felsorolt extra felszerelések és motorerő 2-2.5 millió forintos felárat jelentenek majd a modellnél, ami az exkluzivitását is figyelembe véve aprópénznek tűnik. A tesztautó már látótávolságra van.
citroenc5aircross8Citroën C5 Aircross
Nagyon ritka az, hogy egy autógyártó először Kínában dobjon piacra egy modellt és utána kezdje el terjeszteni azt Európában. Ezt a nem túl rögös utat járta most be az új C5 Aircross. A külső jegyeket már megszokhattuk a többi Aircross modellről de a belseje még tartogat meglepetéseket: „A C5 Aircross egyértelműen prémium kivitelű beltere a stílus, a minőség és a laza elegancia mintaképe. A letisztult, plasztikus kiképzésű műszerfalon a finom bevonatot tagoló dupla szellőzők a SUV izmos vonalaira helyezik a hangsúlyt. A modell egyik legfőbb jellegzetessége az impozáns méretű robusztus műszerfal, melynek minden pórusából kényelem és a kaland ígérete árad. A vezető felől a puha tapintású műszerfalba simuló műszercsoport egy paraméterezhető 12,3”-os digitális TFT kijelzőből áll, mely háromféle grafikát kínál, és a nagyobb kényelem és biztonság érdekében a kívánt vezetési információkat a vezető látómezejében jeleníti meg. A központi kezelőszervekkel ellátott, alul-felül csapott, vastag kormányt fényes fekete, illetve selyemfényű krómelemek díszítik, egyes változatokon pedig kétszínű bőr borítja.
citroenc5aircross29Középen a szellőzők és a 8” kapacitív típusú érintőképernyő (melyhez érintőtechnológiás vezérlők tartoznak) tökéletesen integrált egységet alkotnak, amely tovább erősíti a műszerfal robusztus és modern jellegét. A SUV-ban központi szerepet játszó magas és széles középkonzol ránézésre és tapintásra is kellemes, puha anyagok felhasználásával készült. Speciálisan nyíló könyöktámaszában egy nagyméretű hűtött tároló kapott helyet. Ezen kívül két hátulról megvilágított pohártartó és az okostelefonok vezeték nélküli töltését lehetővé tevő felület is kialakításra került benne. A tipikus Citroën színeket és anyagokat az igényes és rafinált megoldásokra vágyó SUV-vásárlók igényeihez igazítottuk.” Itthon az év második felében találkozhatunk majd vele mi is. Sajnos Marokkóról lemaradtunk, így majd csak a hazai bemutatón találkozunk személyesen, valószínűleg még az első félévben.
audietron2018hAudi e-tron
Na, ez egy hatalmas lépés a németektől. Gyakorlatilag nem ez az első villany autója a márkának, hiszen korábban készült egy elektromos kivitele az R8 sportkocsinak, de az árcédulán virító 1 millió eurós összeg eléggé elriasztotta a potenciális vásárlókat. Annyira, hogy lényegében tucatnyit sem sikerült eladni a modellből. Ilyen gond nem lesz az e-tron esetében, hiszen máris sok ezres az előrendelési lista. Az Audi első tisztán elektromos hajtásrendszerű sorozatgyártású modellje egyetlen feltöltéssel több mint 400 kilométert képes megtenni – méghozzá az új WLTP menetciklus szerint. Elektromos összkerék-meghajtásával ráadásul terepen sincs elveszve, tágas utas- és csomagterének hála, családi autónak sem utolsó. A modell már támogatja a 150 kW-os töltők használatát, ráadásul Európában először itt találkozunk oldalsó tükör nélküli megoldással. A kívülre elhelyezett kamerák az ajtó belső felületén jelenítik meg a hagyományos tükrök képét. A mindennapokban ez majd hogyan működik az majd kiderül. Az ár majd itt is 60.000 euró felett indul és az Audi extralistáit ismerve határ a csillagos ég. Folyt. köv.
audietron2018s

 

Pin It