Porsche 911 Cabriolet 2019 - Felkészítve a kabriószezonra

by Mészáros Gergely

Az új Porsche 911 Cabriolet nemcsak, hogy megkapta a hat héttel ezelőtt leleplezett Coupe összes technológiai vívmányát, de az új (tető)hidraulikájának köszönhetően minden eddiginél gyorsabban nyitható és zárható a vászonteteje. Természetesen menet közben is.

Zárt testvéréhez hasonlóan a nyitott 911-es is ikonikus modell: az első 911 Cabriolet 1981 szeptemberében, a Frankfurti Autószalonon debütált, s az autórajongók azonnal beleszerettek. Nem véletlen, hogy már 1982-ben megkezdődött a sorozatgyártása, s azóta is szerves része a 911 kínálatának. Fontosságát jól mutatja, hogy alig hat héttel a Coupe 2018-as debütálása után már meg is érkezett.
A zuffenhauseni újdonság harmonikus sziluettje csukott tetővel a Coupé vonalait idézi, mégis minden porcikája összetéveszthetetlenül kabrió. Teljesen automatikus vászonkupolája természetesen üvegből készült, fűthető hátsó szélvédővel rendelkezi, a szerkezetet pedig – a nagy sebességeknél is tökéletes formatartás érdekében – magnézium elemek merevítik. Maga a nyitás és a zárás akár menet közben, egészen 50 km/h-s sebességig lehetséges, s a művelet mindössze 12 másodpercet vesz igénybe. Nyitott állapotában elektromos szélterelő biztosít huzatmentes utasteret az utasok számára.
Míg a tetőszerkezet új, addig a formaterv a korábbi generációkat idézi, ugyanakkor a legfrissebb nemzedék – korábbinál jóval - szélesebb, magabiztosabb és erőteljesebb hatást kelt. Többek között „kigyúrták” a kerékjáratokat, a hangsúlyos ívek alá pedig elöl 20, hátul 21 colos keréktárcsák kerültek. Ráadásul mostantól a hátsókerekes változatok is szélesített karosszériával készülnek, melyek eddig csak a négykerékhajtású Carrera, továbbá a GTS kiadások kiváltsága volt. Számokban is kifejezve a hátsó nyomtáv 44, az első 45 milliméterrel nagyobb az elődjénél.

Miközben a múltat is felelevenítő, első lökhárítókba beleharapó, hosszú „motorháztető” kifejezetten dinamikussá varázsolja a 911 Cabrio kiállását, addig hátulnézetből a változtatható állású légterelő, valamint az autó teljes szélességében végigfutó elegáns fénycsík tűnik fel. Utóbbi köti össze a karakteres, 3D-hatású, LED-es hátsó lámpákat. További lényegi változás, hogy a front- és a farrész kivételével immár az egész kasztni alumíniumból készült.
porsche911cabriolet2019dzsAz új, modern és funkcionális utastérben összefonódnak a hagyományok a modern technológiával: az eredeti 911-eshez hasonlóan, ebben is két szárnyprofilt formázó vízszintes fő elem fedi le a belső teret, a középen elhelyezett fordulatszámmérőt meg mindkét oldalról egy-egy keret nélküli, különálló kijelző veszi körül, melyek rengeteg információval „bombázzák” a pilótát. A Porsche Communication Management (PCM) egyszerűen és intuitív módon kezelhető, immár 10,9 col képátlójú központi érintőkijelzője szebb, mint valaha.
porsche911cabriolet2019fEközben szofisztikált asszisztens rendszerek fokozzák a kényelmet és a biztonságot: többek között a Porsche egy eső-üzemmódot is kínál az új 911-esekhez, mégpedig szériában. Ez a funkció felismeri, amikor nedves az úttest és figyelmezteti a csúszósabb körülményekre a járművezetőt, aki egyetlen gombnyomással – vagy Sport Chrono csomag megrendelése esetén akár a kormánykerék üzemmód-kapcsolójáról is – aktiválhatja az eső-üzemmódot. Ekkor a központi rendszer a sportautó összes menetdinamikai és -biztonsági rendszerét ennek megfelelően hangolja át. A szintén szériában járó, kamera-alapú figyelmeztető és fékasszisztens felismeri az ütközésveszélyt úgy a gépjárművekkel, mint a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal, szükség szerint pedig akár autonóm vészfékezést képes kivezérelni. Ugyancsak alap a parkolást segítő rendszer és a tolatókamera. Emellett az opcionálisan elérhető biztonsági felszereltségek kínálatában olyan tételeket találunk, mint például a hőkamerával dolgozó Night Vision Assist éjjellátó vagy az adaptív követési távolságtartó tempomat - stop-and-go és gyalogosvédelem funkcióval.
porsche911cabriolet2019cA végére maradt a 911 Cabriolet szíve. Az első ízben hátsókerekes Carrera S és négykerék-hajtású Carrera 4S változatban kínált nyitott sportkocsik meghajtásáról – mindkét esetben – az áttervezett, 2.981 köbcentiméteres, két turbófeltöltő által lélegeztetett hathengeres boxermotor gondoskodik, amely 6500-as fordulatszámnál immár 450 lóerő leadására képes. Csúcsnyomatéka 530 Nm, ami a 2300-tól 5000-ig tartó tartományban folyamatosan a vezető rendelkezésére áll. A továbbfejlesztett üzemanyag-befecskendezés révén a mérnökök a nagyobb teljesítmény ellenére csökkenteni tudták a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást, vagyis javult a hatékonyság is.
porsche911cabriolet2019dEgyébként a műszaki változtatások a turbófeltöltők és a töltőlevegő-hűtők elhelyezését, illetve kialakítását egyaránt érintették, illetve az erőátvitelről egy új fejlesztésű, immár nyolcfokozatú PDK duplakuplungos váltómű gondoskodik. Ezzel az új Carrera S Cabriolet 3,9 másodperc alatt képes abszolválni a 0-100 km/h-s sprintet (ami az opcionális Sport Chrono csomag rajtautomatika funkciójával 3,7 másodpercre csökken), végsebessége pedig 306 km/h, miközben az összkerékhajtású Carrera 4S ugyanezen adatai 3,8 másodperc (Sport Chrono pakkal 3,6 másodperc) és 304 km/h.
porsche911cabriolet2019aAz abszolút áttervezett motortartó bakoknak hála, az új Cabriolet modellek torziós merevségét is fokozták a mérnökök. A menetdinamika tekintetében az is fontos előrelépés, hogy az állítható lengéscsillapítású Porsche Active Suspension Management (PASM) sportfutómű első ízben elérhető a 911 Cabriolet-hez, ami a széria változatnál feszesebb és rövidebb rugókat és keményebb első-hátsó stabilizátorokat használ, továbbá 10 milliméterrel leülteti a karosszériát. A módosítások miatt a 911 semlegesebben viselkedik, magasabb kanyarsebességekre képes és még nagyobb vezetési élményt ígér.
porsche911cabriolet2019A vadonatúj 911 Cabriolet modelleket máris meg lehet rendelni a Porsche Centrum Budapest márkakereskedésben. A 911 Carrera S Cabriolet indulóára (széria PDK váltóval) szállítási költségek és regisztrációs adó nélkül bruttó 143.441 euró, az új 911 Carrera 4S Cabriolet alapára pedig 151.823 euró. Lehet készülni a kabriószezonra!

Pin It