MINI 60 Years Edition - Tradíció brit köntösben

by Mészáros Gergely

A MINI egy exkluzív dizájnkiadással ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját, melynek egyedi stílusjegyei és utastéri opciói remekül nyomatékosítják a kisautó-szegmens megalapítójának történelmi vonatkozásait és utolérhetetlen karakterét. Négyféle erőforrás, valamint három és ötajtós karosszériával is választható.

Kreatív helykihasználásával és agilis menettulajdonságaival villámgyorsan meghódította a világot a MINI hatvan évvel ezelőtt. S ugyan időről időre megújul, valami azonban sosem változik rajta – így például örök a hagyománytisztelete és a gokartos vezetési élménye. Nem véletlen, hogy a kerek évfordulót ünneplő dizájnkiadás, a „MINI 60 Years Edition” is ezekre a tulajdonságokra helyezi a fő hangsúlyt.
Az atletikus kiállás és a kiváló erőnlét a MINI génjeinek szerves része. Hiszen már a klasszikus, 1959-es Minit is úgy álmodták meg, hogy ne csak a helykínálata legyen kiemelkedő, hanem mozgékonyságával, elevenségével is példát mutasson a konkurenciának. A sportkocsikat is tervező John Cooper pedig a kezdetektől hitt az újdonság versenypályás kvalitásaiban, s Alec Issigonissal karöltve el is készítette a kiskocsi jelentősen erősebb motorral szerelt változatát. Ezzel le is fektette a Mini kivétele pálya- és rally-karrierjének alapját, mely aztán az 1960-as évek Monte Carlo Rallykon aratott hármas győzelemmel ért fel a csúcsra.
A MINI 60 Years Edition is fejet hajt a márka sikerei előtt, a brit versenyautók klasszikus színét idéző British Racing Green fényezés egyértelmű utalás a kisautó származására. Ugyanakkor Midnight Black, Moonwalk Grey és Meltin Silver metál, illetve MINI Yours Lapisluxury Blue akril színben is elérhető. Mindenesetre a választott árnyalat Pepper White vagy Black tetővel és külső visszapillantó-házakkal párosul, melyet típus-specifikus motorháztető-csíkok és kéttónusú, 17” méretű, exkluzív 60 Years küllődizájnú könnyűfém keréktárcsák egészítenek ki.

A különkiadás egyedi „60 Years” emblémája nem csupán a baloldali motorháztető-csíkon és az oldalsó irányjelző-paneleken, de az első küszöbléceken, az utastér speciális dekorbetétjein, az első fejtámlákon és a kormányon is visszaköszön. Ráadásként pedig a vezetőoldali (első) ajtó kinyitásakor egy LED-technológiás vetítő a „60 Years” emblémát jeleníti meg az úttesten. Szintén különleges részlet még a sportkormány és az exkluzív, Dark Maroon árnyalatú MINI Yours Leather Lounge 60 Years bőrözés.

Emellett a 60 Years Chili felszereltségi csomag LED-technológiás első fényszórókat, LED-es ködlámpákat, fehér irányjelzőket, a brit zászló motívumai szerint világító, LED-es hátsó lámpákat, utastéri világításcsomagot, MINI Driving Modes vezetési üzemmódokat és hangulatvilágítással kiegészített MINI Excitement Package utastéri csomagot is kínál a jubileumi kiadáshoz. Mindezeken felül széria a fedélzeti computer, az automata légkondicionáló, az esőszenzor és a tárolócsomag.

A MINI 60 Years Edition motorpalettája két benzines és két dízelüzemű erőforrás alkotja, melyek tökéletesen lefedik a 100 kW / 136 lóerő és 141 kW / 192 lóerő közötti teljesítmény-tartományt. A kínálat a háromajtós Cooper 60 Years Edition, a Cooper S 60 Years Edition, a Cooper D 60 Years Edition és a Cooper SD 60 Years Edition, illetve az ötajtós Cooper 60 Years Edition, Cooper S 60 Years Edition, a Cooper D 60 Years Edition és a Cooper SD 60 Years Edition modellekből áll össze. Vagyis a vásárlók három és ötajtós változatban, a motorháztető alatt pedig négyféle aggregáttal rendelhetik meg a hagyományőrző brit modell dizájnkiadását. 2019 márciusától...

Pin It