DS 7 Crossback - A francia luxus

by Mészáros Gergely

Hidropneumatikus felfüggesztése van? – kérdezte édesapám, mikor elújságoltam, hogy aznap egy DS magyarországi bemutatóján voltam. Az pont nincs - válaszoltam, más szempontból viszont még túl is tesz legendás elődjén a francia luxus újkori négykerekű megtestesülése. Például, ahogy a szemeit forgatja.

Jó, azért a nők még mindig jobban csinálják... és a kezét sem tudja a csípőjére tenni, de különben nagy show-t csinál a fényszóróival a DS7 Crossback az indítógomb megnyomása után. Belülről mondjuk ezt nem látni, ugyanakkor bőven akad olyan részlet, ami kárpótol minket ezért. Mert a prémium szabadidő-autó elsősorban az utasterével akar elkényeztetni minket... mondhatnám, hogy ízig-vérig francia!
Márpedig az köztudott, hogy a franciák nemcsak imádják, hanem diktálják és uralják is a divatot, szinte minden szinten, így a luxusmárkák piacát is. Chanel, a Dior, Yves Saint-Laurent, Louis Vuitton, Gaultier, Givenchy, Cartier, s még bőven lehetne folytatni a sort azokkal a „nevekkel”, melyek Párizsból indultak világhódító útjukra.
Ezekhez képest a DS fiatal márka – 2015-ben vált teljesen önállóvá -, ugyanakkor mégis gazdag örökségre tekinthet vissza. Egészen 1955-ig nyúlik vissza a története, amikor is az avantgárd szellemű, forradalmi DS új színt hozott az autós univerzumba. S gyakorlatilag ez a márka küldetése is: a francia hagyományok átültetése az automobilok világába.
Ennek eredményeként született meg a DS7 Crossback is, melyet a sajtóanyag cseppet sem szégyenlősen „gyönyörű tárgyként”, előkelő és karizmatikus SUV-ként jellemez. Nos, ezzel csak annyiban vitatkoznék, hogy ha megkapargatnánk a „mázat”, akkor egy olyan csupasz karosszéria tűnik elő, mely akár Audi is lehetne. Viszont a „máz”, mely ebben az esetben elsősorban a hűtőmaszkot és a fényszórókat jelenti, tagadhatatlanul impozánssá és összetéveszthetetlenné varázsolják a gépjárművet. Úgyhogy nézzük meg őket részletesebben! A hatszögletű DS WINGS hűtőrács újfajta, gyémánthatású mintázattal készül, felette címerként ékesedik az embléma. A fényszórók pedig... csiszolt ékkövekre emlékeztetnek, s ez még nem minden. A DS ACTIVE LED VISION egységek az autó nyitásakor bíborszínű fénnyel ragyognak, majd 180 fokban elfordulnak. Az irányjelzők futófényesek, emellett még ott vannak a függőlegesen futó, gyöngysorszerű nappali menetfények, valamint a 3D Full LED technológiával működő hátsó lámpák. Utóbbiak pikkelyszerű mintázata szinte mágnesként vonzzák a tekintetünket, s ezerből is felismerhetővé teszik a DS 7 Crossbacket.

A belső pedig... végképp minden kétséget eloszlat: a DS 7 Crossback igazi mestermű, mely tökéletesen rávilágít arra, mitől annyira vonzóak a francia divatcikkek. A Fabourg Inspiráció láttán szinte érzem az ízét, ahogy a kedvenc svájci étcsokoládém olvad a számban. Hol van ettől egy utolsó porcikájában is technokrata Mercedes-Benz. Ha valakinek azonban mégsem jönne be a fa (ekkora mennyiségben és ilyen színben), akkor választhat a szemcsézett bőr, az Alcantara és a nappabőr közül. Az ötféle – Bastille, Rivoli, Faubourg, Opera és Performance Line – Insporáció ötféle, más és más hangulatot és kivitelt jelent, melyek között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének leginkább megfelelőt.
DS Inspiration FAUBOURGA nemes anyagok és a zseniális stílus mellé két 12 colos képernyő is jár. Az egyik a személyre szabható, digitális műszercsoportot foglalja magában – abszolút különleges grafikai világgal és jellegzetes DS-mintázattal. A másik megkönnyíti a navigációt, illetve kezeli a multimédiás felületet, valamint a DS Connect és a Mirrorscreen teljes kínálatát. A műszerfal tetején felnyíló ékszerdobozszerű órát a BRM Chronographes szállítja, a krómozott középkonzol billenőkapcsolói pedig „Clous de Paris” gillos mintával vannak díszítve.
ds7crossback02Tudja valaki, hogy ez mit jelent? Ha igen, akkor gratulálok, én korábban sosem hallottam róla. Úgyhogy biztos, ami biztos, röviden leírom, hogy mi a „gillosálás”. Ez egy felsőkategóriás órák gyártásánál – számlapok, tokok, és szerkezettartók díszítésénél - alkalmazott kifinomult kidolgozási technika, melynek segítségével a sűrűn bevésett, egymást metsző vonalakból rendkívül változatos és szép mintázatok jönnek létre. S ezzel megint okosabbak lettünk!
ds7crossbacketenseMost azonban térjünk át a DS 7 Crossback motorkínálatára, mely öt belső égésű, erős és hatékony (Euro 6.2-es) motorból, illetve egy E-TENSE hibrid hajtásláncból áll. Előbbiek között 3 benzines és 2 dízel egység szerepel, az akár nyolcfokozatú automata váltóval is választható erőforrások teljesítményskálája a 130-tól kezdődő 225 lóerőig tartó tartományt fedi le. Utóbbi, a hálózatról is tölthető benzin-elektromos hibrid majd 2019 őszén érkezik, 300 lóerős rendszerteljesítménnyel. Ezért egy 200 lovas benzin- és két 80 kW-os villanymotor felel, miközben a 12-13 kWh-s kapacitású, 90 kW teljesítményű, padló alá rejtett lítium-ion akkumulátor-csomag akár 50 kilométeres, tisztán elektromos üzemmódban megtehető hatótávot garantál. Töltése 16 amperes hálózatból 4,5 óráig tart.
ds7crossbackTermészetesen a DS tervezői nem elégedtek meg ennyivel: a DS 7 Crossback-et a legfejlettebb technológiai csemegékkel vértezték fel. A DS CONNECTED PILOT például már csak egy lépésre van az önvezető autótól, de egyelőre még visszaadja az irányítást a pilótának. Többek között az előtte haladó járműhez igazítja a sebességet, és a vezető választásának és a vezetési szokásainak megfelelően, pontosan pozícionálja a kocsit a forgalmi sávban. A dugóban is jól működő rendszer egészen 180 km/h-s tempóig él. A DS PARK PILOT a parkolást teszi pofonegyszerűvé, segítségével a DS7 Crossban magától áll be két gépkocsi közé, vagy a járdaszegélyre merőlegesen. Még a pedálokhoz sem kell érni. Sőt, felméri a rendelkezésre álló helyet, a vezetőnek mindössze egy gombnyomás...
ds7crossback01A DS SAFETY hat fő funkcióval teszi biztonságosabbá a vezetést. A DS NIGHT VISION a hűtőrácsba épített infrakamerával éjszaka is jobban beláthatóvá teszi az utat. A rendszer 100 méter távolságig érzékeli a gyalogosokat és az állatokat, s ezeket a digitális műszerfal kijelzőjén meg is jeleníti. A DS DRIVER ATTENTION MONITORING a sofőr éberségét figyeli, ha az csökken, hangjelzéssel figyelmeztet. Nappal és éjszaka egyaránt. Közben a hatféle üzemmódra képes DS ACTIVE LED VISION modulok a kormányállás szögétől és a gépkocsi sebességétől függően – különböző mértékben - világítják be a szabadidő-autó előtti útszakaszt. Végül, de nem utolsósorban feltétlen említést érdemel az aktív holttér-figyelő, az automata vészfékező és a táblafelismerő funkció is.
ds7crossback06Hidropneumatikus rúgózással ugyan nem büszkélkedhet a DS 7 Crossback, a leginnovatívabb megoldásokat felvonultató DS ACTIVE SCAN SUSPENSON majdhogynem az elődjéhez hasonló páratlan kényelmet és úttartást szavatol. A kamera által vezérelt aktív felfüggesztés érzékeli az autó elé kerülő úthibákat, majd a lengéscsillapítók folyamatos állításával kivédi azok hatásait. A négy helyzet jeladóval, három gyorsulásmérővel is rendelkező rendszer külön-külön szabályozza az egyes „kerekeket”, állandóan keményebbre vagy lágyabbra állítva a rugózást. A tökéletes utazási kényelemhez a FOCAL hangrendszer, a nagy (2740 milliméteres) tengelytávhoz kapcsolódó tágas helykínálat, a DS SENSORIAL DRIVE által biztosított hangulatvilágítás, valamint az állítható szögű hátsó háttámlák is hozzájárulnak.
ds7crossback16A francia luxus 8.990.000 forinttól elérhető. S ha valaki fogékony a szépre, a különlegesre, feltétlenül érdemes ellátogatni a budapesti DS Store-ba, ahol a DS VIRTUAL VISION sarokban bárki összeállíthatja a számára legmegfelelőbb kivitelt. Higgyék el, megéri az ízelítő is!

Pin It