Renault Clio 2020 - Evolúció és revolúció

by Mészáros Gergely

Újjászületett egy ikon: a Renault Clio ötödik generációja a korábbinál érettebb formával, új belsővel és felszereltségi szintekkel, teljeskörű konnektivitással, fejlett vezetéstámogató rendszerekkel, valamint E-Tech hybrid hajtáslánccal igyekszik elcsábítani leendő vásárlói szívét.

A Clio nemcsak Franciaország kedvenc (kis)autója, hanem világszerte is a legnépszerűbb Renault-nak számít, nem mellesleg pedig a második legnépszerűbb európai modellként a B-szegmens királya. Ráadásul 2012 és 2018 között folyamatosan javultak az értékesítési mutatói, ami ugyancsak jelentős teljesítmény tőle. Úgyhogy amikor a Renault vezetői azt mondják, hogy az újdonság különösen fontos számukra, s a valaha készült legjobb Cliót tisztelhetjük a „személyében”, higgyük el nyugodtan.
Noha a CMF-B platformra épülő kisautó legfrissebb nemzedéke 100 százalékban új alkatrészekből áll, azért nem fordít hátat az elődjeinek. Gyakorlatilag „összegyúrta” az előző négy generáció erősségeit – tágas utastér, magasabb kategóriákra jellemző fejlett technológiák, első osztályú minőség és erős design -, s az „evolúció és revolúció” elv alkalmazásával újjászületett. Különösen benn érezhető a „forradalmi tervezés”, miközben kívülről egyértelműen és azonnal Renault-ként azonosítható. Nézzük a részleteket!
Szokásunktól eltérően ezúttal belülről kifelé haladunk, vagyis először a belteret mutatjuk be. A Clio belsőépítészei elsősorban – és talán mindenek felett - az észlelt minőségre és a vezetési ergonómiára fókuszáltak, melynek eredményét egy pillanatig tart észrevenni. Egyelőre nyilván csak a képeken. De így is azonnal szembetűnő, hogy a Clio új dimenzióban mozog ezen a téren, minőségi anyagok uralják a kabint, így a műszerfalat, a középkonzolt és az ajtópaneleket is. Az új „intelligens cockpit” nemcsak kompakt kialakítású, de remekül integrálja a modern technológiákat és a vezetőre összpontosít. Ennek egyik központi eleme a 9,3 colos, függőleges, enyhén a sofőrre „néző” multimédiás képernyő, mely mögött az új EASY-LINK rendszer dolgozik. Ez vezéreli tehát a navigációs, információs és szórakoztató tartalmat, valamint a MULTI-SENSE beállításokat.

A vezetőfülke másik fontos alkotóegysége a hagyományos analóg kijelzőt felváltó digitális műszerfal: a 7-10 colos TFT-egység a pilóta igénye szerint abszolút személyre szabható. A kisebb kormánykerék nem szimpla dizájnelem, hanem kevesebbet is takar ki a műszerfalból. Hasonló, ergonómiai okból került magasabbra a középkonzol is, mely egy könnyen elérhető, rövid váltókarnak, az okostelefonok vezeték nélküli töltési területének, valamint néhány csatlakozási lehetőségnek is otthont ad. Mindemellett a mérnökök radikálisan áttervezték az üléseket – többek között könnyebben állíthatók lettek -, puhábbakra cserélték az ajtópaneleket, s számos egyéni testreszabási módot biztosítanak a tulajdonosnak. A nyolc különböző belső kialakítás mellett a nyolc eltérő hangulatvilágítás is ezt a célt szolgálja.

Méreteit tekintve az új Clio egy kicsit összement a közvetlen felmenőjéhez képest, ám a 14 milliméternyi hossz- és 30 milliméternyi magasságkülönbséget nehéz szabad szemmel észlelni. Egészen pontosan a 4048 milliméter hosszúság és 1798 milliméter szélesség mellé ezúttal 1440 milliméter magasság, valamint 391 literes csomagtartó társul. A tágasabb kabint dinamikusan elegáns karosszéria öleli körbe, melynek orrkiképzése a nagyobb testvérekét idézi. A bordákkal tagolt gépház, a motor hűtését is elősegítő, alsó légbeömlő, valamint a jellegzetes első fényszórók modern, fiatalos megjelenést kölcsönöznek az újdonság számára, míg a vállakra kitolt hátsó lámpák a Clio vagányságára, elevenségére világítanak rá. A városi „kisautó” vitalitását a számos új, élénk fényezés is remekül hangsúlyozza, köztük a Celadon kék, a Vison barna és a Valencia narancs árnyalat. Utóbbi – a speciális narancssárga lakkezelésnek hála - páratlan mélységgel és ragyogással rendelkezik. Az akár 17 colos kerekeken guruló, továbbra is ötajtós Clio külsejéhez szintén többféle (piros, narancssárga és fekete) egyedi dizájncsomagot kínál a Renault.
renaultclio2019dzsFeltétlen említést érdemel még, hogy nyugdíjba vonul a GT-Line csomag, helyette az új R.S. Line-t választhatják a sportosabb lelkületű vevők. A névváltoztatás egyúttal azt is jelenti, hogy ez a változat közelebb kerül a nagyteljesítményű R.S verzióhoz. A rokonságot olyan kiegészítők domborítják ki, mint a méhsejt mintázatú hűtőrács, a speciális keréktárcsák, a megerősített oldaltámaszú sport ülések, a perforált volán vagy a szénszálas betétek. Az „Initiale Paris” emblémát viselő kiadások viszont egy másik irányvonalat képviselnek majd.
renaultclio2019csA sajtóanyag egyelőre nem foglakozik a műszaki tartalommal, ami biztos, hogy lesz benne hibrid hajtáslánc és egy csomó magas színvonalú vezetéstámogató berendezés. Ezekre még biztosan visszatérünk a Genfi Autószalon után. Addig is viszlát!

Pin It