Bentley Bentayga Speed - A világ leggyorsabb SUV-ja

by Mészáros Gergely

Nehéz eldönteni, hogy melyik a félelmetesebb tény: az, hogy a 635 lóerős, 6 literes W12-es motorral hajtott brit szabadidő-autó mindössze 3,9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, vagy éppenséggel az, hogy akár 306 km/h-val is képes repeszteni. Ezzel egyébként a világ leggyorsabb SUV-ja.

Mintha egy „alap” Bentayga lassú lenne! Ugyan már! Hiszen az esetében az „alap” egy duplaturbós, 4.0 literes V8-as erőforrást jelent, 550 lóerővel és 770 Nm-rel. Ja, és kapható egy „gyengébb” W12-es változat is, ez az erőmű a „nem Speed” kiadásban 608 lóerős. És az is megfutja a 301 km/h-t. Jaj, szegény gazdagok, micsoda nehéz lehet választani! A dízelt most felejtsük el, hiszen 4,8 másodperces gyári gyorsulási adatával kifejezetten lomhának tűnik ebben a mezőnyben...
Az új Bentayga változat a márka 2007-ben útjára indított „Speed-sorozat” hagyományira épít, ennek megfelelően a legerősebb teljesítményorientált szabadidő-autó a Bentley-kínálatában, nem mellesleg pedig a világ leggyorsabb SUV-ja.
Szíve a fentebb már emlegetett 6.0 literes – egészen pontosan 5950 cm3-es – W12-es aggregát, melyet két Twinscroll turbófeltöltő lélegeztet. Maximális teljesítményét azonban 635 lóerőre növelték (608-ról), amihez bődületes, 900 Nm-nyi csúcsnyomaték is társul (1350-4500/min). Nem csoda hát, hogy az üresen is 2,3 tonnás monstrum villámgyors: 3,9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s akár 30 6 km/h-val is bír száguldani. A pilóta természetesen változtathat az autó dinamikáján, négy különböző országúti Drive Dynamic üzemmódot kínál fel. A nagyobb teljesítmény miatt a Sport módot újrakalibrálták, mind a motor, mind a nyolcfokozatú automataváltó és a felfüggesztés élénkebb hatást kelt.

Eközben persze mindvégig első osztályú kényelmet nyújt az utasainak a Bentayga Speed, amiben a 48V feszültségű fedélzeti részhálózattal működő elektromos kanyarstabilizátornak is szerepe van. A rendszer ugyanis azonnal ellensúlyozza az oldalirányú gördülési erőket a kanyarokban, ezáltal kivételes vezethetőséget is biztosít. Emellett az elektronikus differenciálművel is felvértezett Speed feszesebb futómű-hangolást és karakteresebb kipufogó-hangzást kapott, melyek tovább fokozzák a vezetési élményt. A Bentley mérnökei a fékrendszer megerősítéséről sem feledkeztek meg, a kerámiafékek nemcsak hatásosabbak, hanem könnyebbek is a hagyományos társaiknál – mintegy 20 kilogrammal.
bentleybentaygaspeed15Természetesen a Bentayga Speed karosszériáját a tudásához igazították, ám a speciális kiegészítők nem mennek az elegancia rovására. A teljes autót körbeölelő spoilerkészlet jól illik a sötét hűtőrácshoz és légbeömlő-nyílásokhoz, valamint a szintén sötétebb árnyalatú első és hátsó lámpatestekhez. A látványt 22 colos, 10 küllős könnyűfém felnik teszik teljessé, melyek három különböző színben állnak a vásárlók rendelkezésére. Végül, de nem utolsósorban diszkrét „Speed” feliratok is jelzik az avatatlan szemeknek, hogy mivel is van dolguk.
bentleybentaygaspeed21A Bentayga Speed utastere legalább ugyanennyire elegáns, tökéletesen megmutatja, hogy milyen a modern brit design. Elsősorban az igényes kialakítás és a nemes anyagok tűnnek fel, melyek közül kiemelkedik az Alcantara. Tetszés szerint azonban hagyományos bőrkárpitozás is rendelhető, kontrasztos varrással és ízléses hímzésekkel kiegészítve. A felszereltség ebben a kategóriában már nem kérdés, minden elérhető, mi szem, szájnak ingere, vagy még annál is több. Például 22-féleképpen állítható masszázsfotelek vagy hátsó szórakoztató-rendszer.
bentleybentaygaspeed06Miközben a Bentley Bentayga Speed a világ leggyorsabb szabadidő-autója, megmaradt annak, aminek eredetileg is készült: egy kompromisszummentes luxus SUV-nak, mely egyedülálló utazási élményt biztosít az utasainak. A kortalan megjelenésű Bentayga Speed a Genfi Autószalonon mutatkozik be a nagyközönségnek.