Mazda MX-5 RF - Roadster Deluxe

A Jinba Ittai filozófián „alapuló” Mazda MX-5 egészen különleges, vegytiszta vezetési élménnyel ajándékozza meg a pilótáit. Igen ám, de sokan nem bíznak meg a vászontetőkben, mások pedig abszolút nem kedvelik a nyitott autókat. Így aztán – eddig - kimaradtak a jóból. Eddig, mert a kedvükért a japán márka elkészítette az MX-5 RF változatát.

mazdamx5rf14Mielőtt rátérnénk a „Roadster Deluxe” lényegére, vegyük át újra, röviden a Yabusame rítusáig visszavezethető Jinba Ittai filozófiát. Eszerint a hátasát a térdével irányító lovas csak akkor találhat az íjával célba, hogyha tökéletes harmóniában mozognak együtt. A „Lovas és ló egy testben” eszme a tökéletes integráció velejét ragadja meg, s e szerint fejlesztették – már az eredeti - Mazda MX-5-öt is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a teljesítmény és a végsebesség növelése helyett a fejlesztők inkább a közvetlen reakciókra és az élvezetes vezethetőségre helyezték a fő hangsúlyt, ennek a következménye az utastér viszonylagos szűkössége, a rövid, pontos utakon járó sebességváltó és végül, de nem utolsósorban a mindenki által vágyott, színtiszta vezetési élmény.
Ahogy azonban a bevezetőben is írtam, akadnak olyan vásárlók, akiket lehetetlen meggyőzni a vászontető tartósságáról, netán szigetelőképességéről, vagy egyszerűen ódzkodnak az utastérbe betörő légörvényektől, a nyitott autózástól. A Mazda viszont úgy gondolta, hogy szélesebb közönség számára is elérhető lenne a Jinba Ittai, ha... és megszületett az MX-5 RF. A RF = retractable fastback, azaz lenyitható kupétető megoldást jelentett a fenti problémákra, miközben nem kell félni többé a tipikus kabrióbetegségektől és a rosszindulatú rongálásoktól, a japán újdonság négyévszakos használhatóságot, prémium belső teret és hamisítatlan MX-5 érzést kínál.

Ezen túl is számtalan jó érv szólt amellett, hogy a jelenlegi generációból is készüljön keménytetős változat. Mindenekelőtt az, hogy az előző Roadster Coupéból az életciklusa vége felé már több fogyott, mint a vászontetős modellből. Ugyanakkor három paraméter jelentősen megnehezítette az RF tervezését, méghozzá az, hogy a fémtető okozta súlytöbblet ellenére könnyűnek és kompaktnak kellett maradnia az autónak, valamint nem változhatott a tengelytáv és a csomagtartó mérete. Ja, meg maradjon mutatós a forma. Na, lássuk!
mazdamx5rf19A merész elképzelés nyomán határozottan tetszetős eredmény született. A sportos, vízcsepp alakú utasfülke a kupésan lejtő tetővonalával finoman, harmonikusan olvad bele a farba, a minimális illesztési hézagok miatt ráadásul azt is gondolhatnánk az autóról, hogy egy valódi kupé. Valójában nem az! A tetőt lenyitva a három részből álló szerkezet elülső és középső eleme eltűnik az ülések mögött, az üvegből készült hátsó szélvédővel együtt. Mindössze 13 másodperc alatt; utána a sportos hátsó tetőoszlopok az eredeti helyükön maradnak. Jó hír, hogy az egész mechanizmus alig 45 kilogrammal növeli meg az MX-5 RF tömegét és 10 km/h-s sebességig mozgás közben is működtethető. (Biztonsági okokból azonban nem nyitható vagy zárható, amikor a sebességváltó hátramenetben van, vagy ha a csomagtartó fedele nyitva.)

A KODO designnyelvet tükröző karosszéria felületi kidolgozása az ajtókon átívelve az utastérben is folytatódik. S természetesen itt is tetten érhető a Jinba Ittai koncepciója, az MX-5 hagyományos otthonossága, úgy, hogy végső soron minden részlet – az összes kezelőszerv, a kompakt kormány, a rövid úton mozgó váltó, a kijelző - a vezetés öröméről szól.
mazdamx5rf40Nem csoda, hogy a volán mögött helyet foglalva, rögtön száguldani támad kedvünk, épp csak ezúttal az MX-5 RF extra adag kényelemmel és fényűzéssel köríti ezt. A tetőt felhúzva a hagyományos kupék békéjét és csendjét kínálja, lenyitva pedig még mindig védettebben utazhatnak az utasok, mint a vászontetős kivitelben. Ráadásul Nappa bőrkárpit, Alcantara felületek és Recaro ülések közül is válogathatunk, opcióként meg kilenchangszórós Bose audiorendszer és MZD Connect rendszer is a rendelkezésünkre áll. Feltétlen külön említést érdemel még a komfortot növelő „extrák” közül az elülső és középső tetőszegmensek háromrétegű kárpitozása, valamint a bővebben alkalmazott zaj és rezgéscsillapítás.
mazdamx5rf06Ráadásul a szélesebb vevőkört megszólító MX-5 RF egyedi hangolású felfüggesztése, kormányműve és fékrendszere kifinomultabb menetkomfortot nyújt, miközben ellensúlyozza a nyitható keménytető miatt megnövekedett tömeg és magasság hatását. Mindez nem veszélyezteti az autó dinamizmusát. Az alapvető műszaki egységek – így például az első keresztlengőkaros és hátsó multilink felfüggesztés – megmaradtak, de az új hangolású kanyarstabilizátor, hátsó rugók, lengőkarok jelentős mértékben javították az MX-5 RF tapadását, viselkedését. Az áthangolt szervokormány is lineárisabb érzetet, jobb visszajelzést garantál, ami elengedhetetlen a roadsternél megszokott precíz irányíthatósághoz.
mazdamx5rf24Az MX-5 család SKYACTIV-G 1.5 és 2.0 motorokat módosítva, a hátratolt orrmotoros, hátsókerék-hajtású konfigurációjához igazodva építették be az autóba. A 2.0 literes blokk például nem csupán kisebb méretű, mint az elsőkerék-hajtású Mazdák esetében, de 3 kilogrammal könnyebb is. Az erőforrás teljesítményének minél intenzívebb kiaknázását segíti elő az áttervezett lendkerék, melynek hála robbanékonyabban reagál a gázadásra. Egyébként mindkét aggregát kiemelkedően magas, 13:1 sűrítési aránnyal rendelkezik, akárcsak a vászontetős modell esetében, ám az MX-5 RF csendesebb belső teréhez illő, kifinomultabb motorhangot dolgoztak ki a mérnökök. Előbbi 131, utóbbi 160 lóerős.
mazdamx5rf28A nagyobb SKYACTIV-G 2.0 egység hatfokozatú automata (kizárólag Európában az MX-5 RF fedélzetén) vagy a közkedvelt hatfokozatú kézi sebességváltóval társítható. Az automata a második fokozattól kínál áthidalási funkciót, a harmadiktól pedig megcsúszás-szabályozást és Drive Selection funkciót is, amelyek egyetlen gombnyomásra gyorsabb kapsolást biztosítanak.
mazdamx5rf20Végezetül pedig, a Mazda MX-5 RF ultramodern biztonsági technológiái csak még intenzívebbé teszik a klasszikus vezetési élményt. Ugyanis a Mazda Proactive Safety biztonsági elve tökéletesen egybevág a japán márka emberközpontú járműfejlesztési irányelvével: a rendszer minimalizálja a baleset bekövetkezésének kockázatát, illetve a lehető legnagyobb mértékben kitolja az MX-5 biztonságos működtetési tartományát. Ennek alappillére az I-ACTIVSENSE aktív és ütközésmegelőző csomag, mely radarral és kamerával figyeli a kocsi környezetét.
Összességében persze mindennek a lényege a Jinba Ittai, az emberközpontú fejlesztés. Olyan tényezők összehangolása, mint a tökéletesen elrendezett vezetői környezet, a nem fárasztó, könnyed üléshelyzet, a pilóta szándékaival összhangban működő kormányzás, felfüggesztés és hajtásláncok, valamint az aktív biztonsági technológia, ami ahelyett, hogy átvenné az autó irányítását, lehetővé teszi, hogy a vezető magának segítsen. Az MX-5 RF erről szól, az örömteli vezetési élményről, a mobilitás sajátos jövőjéről.

Pin It