Peugeot 208 2019 - Üde színfolt

by Mészáros Gergely

A fiatalságot és az életörömöt képviseli, miközben valós választ ad a rohamosan változó gépjármű-használati szokásokra. Innovatív szelleme – a moduláris platformja és az újszerű stílusa mellett – egyértelműen a 3D Peugeot i-Cockpitban csúcsosodik ki, mely olyan vezetéssegítő rendszereket kínál, melyek eddig csak a felsőbb kategóriákra voltak jellemzőek. Az új Peugeot 208 megérkezett.

#unboringthefuture – ezzel az „egy szóval” foglalja össze a Peugeot a jövőképét, melynek egyik fizikai megtestesülése már itt is van közöttünk, az új 208-as formájában. Fiatalosságával és spontaneitásával remekül illik az újdonság a francia márka terveibe, s ennek megfelelően Peugeot-tól megszokott és elvárt alapértékeket – igényesség, stílus és érzelem – hirdeti. Ugyanakkor olyan jellemzőkkel is rendelkezik, mint a magabiztos dizájn vagy a csúcstechnológiás megoldások, ezáltal pedig kiemelkedik a B-szegmens járművei közül. De jöjjenek a részletek!
Az új Peugeot 208 a PSA legújabb, - méreteire és a kapcsolódó erőforrásokra nézve - moduláris kialakítású CMP platformjára épül, ami alapra számtalan előnyt biztosít a modell számára. Például a többféle energiaforrással való társíthatósága révén a vásárlók választhatnak a hagyományos belső égésű motorok és az elektromos meghajtás közül. Emellett könnyebb, aerodinamikusabb kialakítást tesz lehetővé, kisebb a gördülési ellenállása, aminek köszönhetően összességében csökkent a 208 CO2-kibocsátása. Feltétlen említést érdemel még, hogy jobb a zaj- és hőkomfortja, valamint számtalan vezetéssegítő berendezés illeszthető hozzá.
Már a bevezetés pillanatától elérhető a 100 százalékban elektromos motorral hajtott, fürge és felvillanyozó e-208. 100 kW-os (136 lóerős) erőforrása 260 Nm nyomatékot, gyors reakciókat és csendes működést garantál, az energiaáramlás folyamatát pedig a központi képernyő ábráin folyamatosan nyomon is követhetjük. Ráadásul háromféle vezetési módot ajánl fel a pilótának: az eco az optimális hatótávra gyúr, a normál az átlagos, mindennapos közlekedést szolgálja, míg a sport a dinamikus menetteljesítményeivel intenzív élményeket örvendezteti meg az utasokat. Nemcsak gyorsulni, de – versenytársaihoz hasonlóan - fékezni is nagyon tud az elektromos 208-as, méghozzá akár a gázpedál kontrollállásával is. A padlólemez alá rejtett, nagy teljesítményű 50 kWh-s akkumulátorával körülbelül 340 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel a Peugeot – a WLTP szabvány szerint. (NEDC ciklus szerint 450 km a hatótávja.) Az akkura 70 százalék töltőkapacitás erejéig 8 év (vagy 160.000 kilométer futásteljesítményig érvényes) garancia vonatkozik. A feltöltési módok rugalmasak, háromféle lehetőség van. Hagyományos hálózati vagy Green Up Legrand megerősített csatlakozóról, illetve fali töltőegységgel (8 óra alatt), végül, de nem utolsósorban utcai töltőoszlopról.

Hogy segítse a vevőket az energetikai átállás folyamatában, az új e-208 bevezetésével párhuzamosan a Peugeot számtalan új szolgáltatásba kezd, melyek az alábbi három alappilléren nyugszanak: Easy-Charge, Easy-Mobility és Serenity. Az Easy-Charge abban segít, hogy a különböző töltési megoldásokhoz minél könnyebben hozzáférjünk. Az Easy-Mobility minden körülmények között egyszerű mobilitást biztosít, végül a Serenity megmutatja a gépjárműben rejlő adottságokat, melyek általa maximálisan ki is használhatók. További piros pont, hogy az e-208-sal városon belül, a korlátozott forgalmú, speciális zöld zónában is szabadon közlekedhetünk.
peugeot208 2019gy01Mindemellett az új 208 a legújabb generációs belső égésű aggregátok komplett választékával is bír, a benzines egységek az E6.d, a dízelek pedig az E6.d-temp normáknak is eleget tesznek. Mi több a PureTech 100 és 130 erőművekhez akár nyolcfokozatú EAT8 automata váltó is kérhető. A háromhengeres, 1,2 literes benzines amúgy három – 75, 100 és 130 lóerős - teljesítményszinttel lesz kapható, a négyhengeres, másfél literes dízel viszont kizárólag 100 lovas verzióban elérhető.
peugeot208 2019hAz új 208 expresszív vonalainak és kiegyensúlyozott arányainak hála, egyedi és exkluzív külsővel büszkélkedhet, melyről a krómkiegészítők sem hiányozhatnak. Eközben hosszabb, szélesebb és egyszersmind alacsonyabb elődjénél, így a feszes, letisztult vonalvezetés sportos kiállást kölcsönöz a sziluettnek. A GT és GT Line kivitel fokozottan dinamikus látvány nyújt, ezeken a kerékdobok lakkfekete sárvédő-szélesítéssel vannak ellátva, amitől a kerekek hangsúlyosabbnak tűnnek. Az említett prémium verziókon a 17” keréktárcsákat csavarral rögzített, személyre szabható betétek díszítik.
peugeot208 2019gTermészetesen a 208-as orra azonnal felismerhető: hiszen az új 508-as mutatós fénysorát a Full LED-es fényszórókba beépített három „fénykarommal” kombinálja. a Peugeot hátsó részét ezúttal is egy vízszintes, fekete sáv szeli ketté, melyet a három-három fénykarmot magukban foglaló – éjjel-nappal világító – fényszórók foglalnak keretbe. A megszokott színeken túl további tüzes és eleven árnyalatokat is találunk a 208 kínálatában, ilyen a Faro metálsárga, a háromrétegű Vertigo-kék és a színes lakkal kezelt Elixir-vörös.
peugeot208 2019sAz utastérben a Peugeot i-Cockpit vadonatúj generációja bizonyíthat. A 3D-s műszeregység két szinten jeleníti meg az adatokat, a magasra helyezett digitális kijelző előtt az információk holografikusan kerülnek kivetítésre. Az érintőképernyő középen, a billenőkapcsolók fölött található, és kiviteli szinttől, valamint a választott opcióktól függően 5, 7 vagy 10 colos változatban áll rendelkezésre. A tervezők külön figyelmet szenteltek a tárolóhelyek kialakítására is: az ajtózsebeken és a kesztyűtartón kívül három pakolózóna várja az utasok csomagjait: az első könyöklő alatti tároló, a váltókar előtti felület és a középkonzolba rejtett, zárható rekesz.
peugeot208 2019yMindezen túl az új Drive Assist rendszer jóvoltából a 208 nagy lépést tett a félautonóm vezetés felé. Fejlett vezetéssegítő rendszerei közé tartozik az Automatic Cruise Control Stop & Go funkcióval, a sávban elfoglalt helyzetet tartó asszisztens, a Full Park Assist (Flankguard funkcióval), az automata vészfékező rendszer, az ütközésveszély-jelző, a fáradtság érzékelő, a sávtartó segéd, a távolsági fény- asszisztens, a kibővített táblaolvasó rendszer, az aktív holttér-figyelő, valamint az elektromos rögzítőfék.
peugeot208 2019szMivel az okostelefonok is a mindennapjaink nélkülözhetetlen részeivé váltak, az új PEUGEOT 208 Mirror Screen funkciója a MirrorLink™, az Apple CarPlay™ és az Android Auto™ protokollal is kompatibilis. Az indukciós töltő kézenfekvő módon a középkonzolban található tárolóban került elhelyezésre, és az autóban négy USB-csatlakozó is van.
peugeot208 2019oA 2019 őszén forgalomba kerülő új PEUGEOT 208 először a genfi autószalonon mutatkozik be. A kiállítást követően egy külön erre szolgáló weboldalon keresztül azonnal megnyílik az online rendelés lehetősége (belső égésű és villanymotorral szerelt változatok esetében egyaránt). A majdani tulajdonosok online előlegfizetés ellenében az elsők között rendelhetik meg és vezethetik új PEUGEOT 208-ukat. A végleges konfiguráció kialakítására és a megrendelőlap aláírására az ügyfelek által kiválasztott kereskedésben kerül sor.