Ferrari F8 Tributo - Ünnep

by Mészáros Gergely

Egy új Ferrari bemutatása mindig ünnepnek számít - nem csak az autórajongók között -, ezúttal ráadásul az olasz márka történetének legerősebb V8-asa debütál az új F8 Tributóban. 

A Ferrari a Genfi Autószalonon mutatja meg a nagyközönségnek az új hátsó-középmotoros, kétüléses sportkocsiját, mely a 488 GTB-t váltja le. Az F8 Tributo azonban 50 lóerővel erősebb az elődjénél, díjnyertes V8-as motorja 720 lóerő leadására képes, amely 185 lóerő/liter fajlagos teljesítményt jelent. Emellett 770 Nm az ikerturbós egység csúcsnyomatéka. Így az F8 Tributo 2,9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, 7,8 alatt 0-ról 200 km/h-ra, végsebessége 340 km/h. (Ezzel simán felveszi a lépést a 488 Pistával is.) A nagyobb teljesítményhez ráadásként alacsonyabb tömeg társul, továbbá az aerodinamikája is javult – mintegy 10 százalékkal - a felmenőjéhez képest, ráadásul a Side Slip Angle Control (oldalcsúszás-vezérlés) legújabb, 6.1 verziója dolgozik benne. Egyébként az aero csomag kialakításához számtalan megoldást a versenypályák világából kölcsönöztek a fejlesztők.
A fentieken túl is akad még jó pár újdonság az autóban, például a vezetőorientált utastérben kisebb átmérőjű a volán pereme, illetve - most először - a manettino Race állásában a Ferrari Dynamic Enhancer (FDE+) új verziója is aktiválható. Ez – a fékerő elektronikus vezérlésével - nagyban megkönnyíti a vezető munkáját, aki immár határhelyzetben is sokkal könnyebben uralhatja az F8 Tributo teljesítményét. A kimagasló kezelhetőség másik záloga az F1 világából érkezett, de a 488 Pistán megismert, most alaposan módosított S-Duct első „légbeömlő-nyílás”, mely 15 százalékkal több leszorító erőt biztosít a 488 GTB-hez képest. Eközben a – Ferrari F40-hez hasonlóan rácsozott kialakítású - Lexan motorházfedél az erőforrás hűtését segíti – a forró levegő elvezetésével -, anélkül, hogy hatással lenne a – jókora leszorító-erőt generáló - hátsó spoiler hatékonyságára. Utóbbi – a klasszikus feladata mellett – lehetővé tette a klasszikus ikerfényszórók visszatérését, nem mellesleg vizuálisan alacsonyabbnak mutatja az autó súlypontját.
ferrarif8tributo04A 4611 milliméter hosszú, 1979 milliméter széles és 1206 milliméter magas F8 Tributót a Ferrari Styling Center álmodta meg, dizájnja gyakorlatilag „híd” a régi és egy új formanyelv között, ugyanakkor továbbra is a hagyományos Ferrari értékeket hangsúlyozza, úgy, mint a kompromisszummentes teljesítményt és a szélsőséges aerodinamikai hatékonyságot. A kabin sem tagadhatná le a származását, megtartotta a középmotoros Ferrarik jellemző stílusjegyeit, ugyanakkor minden elemében – beleértve az ajtóburkolatokat vagy a HMI-t (Human Machina Interface) – megújult.
ferrarif8tributo02A Ferrari az egyik leggyorsabb, legizgalmasabb és legkommunikatívabb szuper-sportkocsiként harangozza be az F8 Tributót, ezért különösen izgatottan várjuk vele az első személyes találkozást Genfben. Viszontlátásra!


Pin It