Mazda CX-30 2019 - Mert kell még egy SUV

by Szélpál Imre

A 2019-es Genfi Autószalonon világpremierjét ünneplő vadonatúj Mazda CX-30 a vállalat új generációs modellkínálatának második tagja. A kompakt szabadidőautó maradéktalanul megtestesíti miért jó egy Mazdát birtokolni: az elegáns Kodo formatervezést emberközpontú belső kialakítással és minden eddiginél intenzívebb Jinba Ittai vezetési élménnyel társítja. Az új Mazda CX-30 (4395 mm hosszú, 1795 mm széles, 1540 mm magas, tengelytávja 2655 mm) új piaci szegmenst nyit meg a Mazda számára. A CX-3 és a régóta népszerű CX-5 közé pozícionált új modell azon ügyfelek elvárásait teljesíti, akik az előbbi kompakt, városbarát méreteit az utóbbi helykínálatával és praktikumával szeretnék társítani. Az új Mazda CX-30 az eddigieknél érettebb formában tolmácsolja a Kodo formanyelvet, amely ma is ugyanúgy élettel teli, mint eddig, ám ezúttal nagyobb presztízsre törekszik a japán művészeti hagyományok és a tárgyak közötti üres tér szépsége által ihletett minimalista megközelítésből fakadó elegancia és tisztaság révén.
Mazda CX 30bAz emberközpontú belső tér a koncentrált, testre szabott vezetői környezetet letisztult, szellős, nyitott utastérrel kombinálja. A frissen kifejlesztett technológiákat - mint a 8 hangszórós Mazda vagy a 12 hangszórós Bose audio rendszerek - nagy műgonddal integrálták a prémium anyagokkal; az aprólékos kidolgozás kiváló minőségű, kifinomult belső környezetet eredményezett. Az új kompakt szabadidőautó a Mazda új generációs Skyactiv-járműszerkezetét hasznosítja, amely az emberek vele született egyensúlyozási képességére épül. Az olyan intelligens technológiákkal együtt, mint a továbbfejlesztett i-Activ összkerékhajtás (AWD), amely a G-Vectoring Control (GVC) rendszerrel együttműködésben osztja meg a nyomatékot az első és hátsó kerekek között, ez a megoldás még inkább magával ragadó Jinba Ittai vezetési élményt nyújt. A hajtáslánc-választék a legújabb Skyactiv motorokból áll, beleértve a Mazda forradalmi gyertyavezérelt sűrítéses gyújtás (SPCCI) technológiáját, amely különleges égési folyamatot alkalmazva kombinálja benzinmotorok fordulatszám kedvelő működését a dízelek kiemelkedő nyomatékosságával. Végezetül az új Mazda CX-30 az i-Activsense aktív biztonsági funkciók teljes választékát kínálja, beleértve a most bevezetett vezetőfelügyeleti rendszert is, így még inkább képessé téve a kompakt szabadidőautóvet arra, hogy minden utasának biztonságos, élvezetes vezetési élményt kínáljon.
Mazda CX 30cAz új Mazda CX-30 a második sorozatgyártású modell, amely a Kodo dizájnfilozófia ezen legújabb evolúcióját alkalmazza. Azáltal, hogy minden egyes elemet a 'kevesebb több' elvét követve tökéletesítették, egy minden eddiginél letisztultabb, szépséges felületet eredményezett, és merőben eredeti formában értelmezte újra a kompakt crossover fogalmát. A 'kecses és merész' formai koncepciót követő külső formaterv lendületes szépsége a szabadidőautók robusztusságával keveredik. A magas minőségű beltérben a kényelmes, testre szabott, igen koncentrált vezetői környezet tágas, szellős utastérrel társul, így mindenki pihentető, kényelmes környezetben utazhat, kapcsolatot tartva egymással. Kiemelt figyelmet szenteltek minden apró részletnek, az anyagok kiválasztásától a tökéletesebb kidolgozásig, így teremtve meg a kifinomult minőségű belső teret. A 'kecses és merész' formai koncepciót követő vadonatúj Mazda CX-30 külső formaterve két, egymásnak ellentmondó elemet egyesít: a kupék lendületes szépségét és a szabadidőautók merész robusztusságát. A karosszéria alsó felét fedő fekete burkolat hozzájárul a kupék kecsesen lendületes arányainak megteremtéséhez. Ugyanakkor ez a burkolat a crossoverekre jellemző stabilitás és erő érzését is kelti.
Mazda CX 30fA formavilág a japán kalligráfiában használatos ecsetkezelésből fakadó új formanyelv, a 'feltöltés és kibocsátás' eredménye. Ez a továbbfejlesztett Kodo formai filozófia három sarkalatos értékét foglalja egységbe: ezek a Yohaku, azaz az üres tér szépsége; a kiegyensúlyozott, elegáns íveket szorgalmazó Sori; valamint a fény és árnyék játékát kifejező Utsuroi. A Sori egyértelműen jelenik meg az első kerékívtől a hátsó kerékig futó váll ívében, sebesség és életvidámság érzését ébresztve. Az Utsuroi a vállvonal alatti karosszériaelemekben képviselteti magát: ezek az autó mozgásával együtt változó S vonalban tükrözik vissza a környezet képét. A karosszéria ezen jellemzői a farnál egyetlen lendületes ívben találkoznak, majd feloldódnak. Az új Mazda CX-30 a felületek mozgalmassága érdekében lemondott a karaktervonalakról, így formaterve egyszerre testesíti meg a műalkotások szépségét és a dinamizmus erőteljes hatását. A hátsó kerékdob kiemelkedik a befelé szükülő hátsó utastér síkjából, a csomagtér fedél hasonlóképpen szűkülő, ívelt formát kapott. Ezek együttesen érzékien erőteljes hátsó karosszériakialakítást eredményeznek, amely a sportautók széles, dinamikus kiállását idézi. Az orr kialakítását elegáns, mégis merész személyiséggel vértezték fel.
Mazda CX 30lMazda karakteres szárny-profilja még élesebb, még mélyebb formát öltött, ami az első lökhárító masszív, plasztikusan megformált idomaival együtt a mozgás érzetét kelti. A hűtőrács háromszögletű mintázatának mérete és rajzolata a szemlélő helyzetétől és a ráeső fény változásától függően eltérő képet mutat. A fényszórók és a zárófények egyszerre elegánsak és funkcionálisak, LED-es fényforrásaik kihangsúlyozzák a lámpatest hengeres formáját. A LED-es irányjelzők új, karakteres programozást kaptak: teljes fényerőn aktiválódnak, majd lüktető fénnyé halványulnak. Az autó kilencféle karosszériaszínben elérhető, köztük a Mazdára jellemző Soul Red Crystal, Machine Grey és Polymetal Grey árnyalatokban. Az új Mazda CX-30 utasterének kialakítása a Mazda emberközpontú formai filozófiáján alapul, míg az üres terek, azaz a 'Ma' alkalmazásával a tradicionális japán építészet hagyományait követi. A 'kecses és merész' formai koncepcióval összhangban a vadonatúj Mazda CX-30 belső tere egyfelől lendületesen elegáns és szépséges, másfelől a szabadidőautóvek merész, mindenre képes szellemiségét is sugározza. A tervezők komoly figyelmet fordítottak minden részletre, a felhasznált anyagoktól a jobb kidolgozásig, hogy ténylegesen kifinomult, kiváló minőségű belső teret teremtsenek. Az alapvető szerkezet egy koncentrált, testre szabott vezetői környezetből, valamint egy letisztult, szellős, nyitott utastérből áll.
Mazda CX 30pA kezelőfelület szimmetrikus és a vezető felé fordul, mindhárom fő műszer és a központi kijelző egyaránt ideális szögben áll az üléshelyzethez képest. A műszerfal felső részén másodlagos, szárny alakú árnyékolót találunk. A műszerek árnyékolójának tetejétől az utasoldali ajtókárpitig tartó, minőségi öltésekkel varrott, vízszintes elem szellős hangulatot teremt, így a vezető környezete tágasabbnak érződik. A széles padlókonzolon, egy előretolt "kezelői területen" található a sebességváltó kar, a pohártartók, valamint a központi kezelőszerv. Ez a vezetőhöz közel esik, így kényelmes, fokozottan ergonomikus működtetést tesz lehetővé. A sebességváltó panel annak a kétrétegű öntési eljárásának a továbbfejlesztett változatával készült, amellyel először a vadonatúj Mazda3 fedélzetén találkozhattunk. A füstszürke panelre vetülő fény láthatóvá teszi az alsó rétegbe mart fémes mintázatot, kihangsúlyozva a belső tér igényes részleteit és kifinomult minőségét. Az új Mazda CX-30 kétféle markáns belső színvilágban rendelhető: divatos sötétbarna vagy ízléses és modern sötétkék dekor részletekkel. A sötétbarna színvilág fekete vagy fehér bőrkárpitozással elérhető. A fekete bőrkárpit perforációi alatt kifinomult barna betétanyag sejlik fel. A sötétkék tónus szövet vagy szintetikus bőr kárpitozáshoz társulhat, mindkettő szürkés-bézs vagy fekete színben elérhető. A csomagtér nagyon tágas, 430 literes kapacitása elegendő egy nagyméretű babakocsi és egy kézipoggyász egyidejű elhelyezésére. A csomagtér ajtó nyílás szélessége 1020 mm, a csomagtér perem magassága mindössze 731 mm, így akár nehéz és terebélyes csomagok is könnyen be- és kipakolhatók.
Mazda CX 30qAz oldalsó borítás nem szövött kárpitanyaga és a leegyszerűsített falszerkezet letisztult, kifinomult megjelenést kölcsönöznek a csomagtartónak. Az opciós, motoros mozgatású csomagtér fedél egy érintéssel nyitható, illetve csukható. A szerkezet fogaskerekei, valamint a csillapító egység háza műanyagból készült, ami csendesebb működtetést eredményez. Az emelt vezetői üléshelyzet tiszta kilátást biztosít, és lehetővé teszi, hogy a vezető az útra összpontosítson. Az A-oszlop vastagságát és formáját úgy optimalizáltuk, hogy a lehető legkisebb szögben gátolja a kilátást; ezzel csökkent a holtterek aránya. Az aprólékosan kidolgozott, új kialakításnak köszönhetően érdemben csökkent a holttér elöl, a vezető folyamatosan szemmel követhetik a gyalogosokat vagy potenciális akadályokat anélkül, hogy változtatnia kellene természetes üléspozícióján. A keskeny C-oszlop optimális kilátást enged hátrafelé a hátsó oldalablakon keresztül, így sávváltáskor vagy parkolóba hajtáskor pontosan látható a többi jármű vagy egyéb akadályok. Az új Mazda CX-30 hajtáslánc-kínálatában megtalálhatók a legmodernebb Skyactiv Euro 6d-TEMP dízel- és benzinmotorok, köztük a vállalat forradalmian újszerű gyertyavezérelt sűrítéses gyújtás (SPCCI) technológiája..
Mazda CX 30oAz SPCCI speciális égési folyamat alkalmazásával párosítja a benzinmotorok fordulatszám-kedvelő természetét a dízelek kimagasló nyomatékosságával. Az összes Skyactiv benzinmotor megkapja a Mazda új M-Hybrid elektromos rendszerét. A kompakt, kiváló hatásfokú mild hibrid rendszer villanymotorja segít a belső égésű motornak; 24 voltos, 600 kJ-os lítium-ion akkumulátorát a kerekek között helyezték el. Az M-Hybrid rendszer nem csupán az új Mazda CX-30 környezeti kompatibilitását, de vezethetőségét is javítja. Elindulás, gyorsítás és megállás során az átmenet finomnak, természetesnek érződik. A belső égésű motor nyomatékát a villanymotor nyomatékával kiváltó hibrid rendszer kevesebb üzemanyagot felhasználva képes a benzinmotoréval azonos gyorsulást elérni. A vezető így a mild hibrid rendszerek minden előnyét élvezheti, anélkül, hogy le kellene mondania a vezetés élményéről. A vállalat biztonsági célú kutatásait és fejlesztéseit a Mazda proaktív biztonsági filozófia vezérli minden téren, az olyan alapvető biztonsági technológiáktól kezdve, mint az üléspozíció, a passzív biztonsági technológiákon át a fejlett i-Activsense funkciókig. A vadonatúj Mazda CX-30 számos olyan biztonsági technológiát alkalmaz, amelyek ezen kutatásokból fakadnak.
Mazda CX 30sAz i-Activsense aktív biztonsági funkciók sorában újonnan megtalálható a vezetőfelülgyeleti rendszer, amely folyamatosan ellenőrzi a vezető állapotát, míg más, fejlett technológiák előremutató fékvezérlés segítségével képesek megelőzni a baleseteket, tovább erősítve a Mazda által célul kitűzött, 360 fokos észlelési képességet. Az emberi jellemzőket és valós baleseteket elemző kutatásokra koncentráló passzív biztonsági fejlesztések nagyban hozzájárulnak a Mazda modellek fokozott ütközési biztonságához és gyalogosvédelmi teljesítményéhez. Ezek eredményeként a vadonatúj Mazda CX-30 minden eddiginél jobban felkészült arra, hogy utasainak biztonságos, oltalmazó, élvezetes utazási élményt kínáljon, hozzájárulva a balesetmentes közlekedésű társadalom álmának megvalósításához. Érkezése a magyar piacra az év második felében várható. Ára egyelőre ismeretlen.

Pin It