Porsche Cayenne Coupe - A legsportosabb

by Mészáros Gergely

Miközben az új Coupé a jelenlegi Cayenne összes technológiai vívmányát kihasználja, dinamikusabb vonalvezetésével, átformált farával és nem utolsósorban kétféle tetőkoncepciójával egyértelműen a harmadik generáció legsportosabb tagja. Kétféle teljesítményszinttel lesz megvásárolható.

A Porsche tovább bővíti a Cayenne családot, méghozzá egy különösen sportos verzióval: az atletikus megjelenésű új Coupéval. A zuffenhauseni újdonság élesebb vonalaival, meredeken lefelé ívelő tetővonalával, valamint hátsó, adaptív légterelőjével jóval izmosabb hatást kelt hagyományos testvérmodelljénél, egyedi karakteréhez azonban a meredekebben döntött A-oszlop, a 20 milliméterrel alacsonyabb tető és a szélesebb far is hozzájárul. Ugyanakkor a Porsche Active Aerodynamics (PAA) csomag részeként kínált adaptív légterelőnek komoly feladata is van menet közben: az autó sziluettjébe harmonikusan beépülő spoiler 135 milliméterrel kiemelkedik 90 km/h-s tempó felett, ezzel növelve a hátsó tengelyre ható leszorítóerőt, illetve a PAA hatékonyságát fokozva.
Nem mellékesen az új Cayenne Coupé az alapfelszereltség részeként 2,16 négyzetméteres fix panorámatetővel – ebből 0.92 négyzetméter az üvegezett rész - kényezteti a benn ülőket, felár ellenében viszont szénszálas tetővel is rendelhető. (Ez az opció a három könnyűsúlyú sportcsomag részeként érhető el.) A Sport Design csomag emellett például új, súlycsökkentett 22 colos GT Design kerekeket, klasszikus kockás üléshuzattal ellátott kárpitozást, valamint szénszálas és Alcantara belső betéteket, továbbá a Turbo Coupé esetében sport kipufogórendszert is tartalmaz.

Az új Cayenne Coupé alaphelyzetben négy személy számára nyújt kiváló kényelmet. Elöl az új, nyolc irányban elektromosan állítható, integrált fejtámlával ellátott sportülések nyújtanak kivételes kényelmet és optimális oldaltartást. Hátul szintén két különálló ülésre hasonlít a Coupé üléskialakítása, ám a hagyományos Cayenne modelléhez hasonló komfort pad is kérhető ingyenesen. Egyébként a hátsó utasok 30 milliméterrel alacsonyabban ülnek, mint a Cayenne esetében, emiatt a sportosan alacsony sziluett dacára is bőséges a fejtér. A csomagtartó hosszú utakhoz is ideális: alapra 625 literes, de kapacitása egészen 1540 literig növelhető.
porsche cayenne coupe 15Piaci bevezetésekor két nagyteljesítményű változatban lesz megvásárolható a Cayenne Coupé. Az alapverzió háromliteres, hathengeres turbómotorja 340 lóerő és 450 Nm maximális nyomaték leadására képes, mely a széria Sport Chrono csomag révén álló helyzetből 6,0 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra. Sőt, ebből az értékből az opcionális könnyűsúlyú sportcsomaggal további egytized másodperc lefaragható. Végsebessége 243 km/h. A csúcsmodell, azaz a Cayenne Turbo Coupé lemezei alatt a négyliteres, biturbó V8-as erőforrás rejtőzik - lenyűgöző 550 lóerős teljesítménnyel és 770 Nm csúcsnyomatékkal. Ennek megfelelően a Turbo 3,9 másodperc alatt letudja a 0-100-as sprintet, s akár 286 km/h-val is bír repeszteni.
porsche cayenne coupe 17Habár az új Coupé egyedi formaterve és megoldásai jól elkülönítik az új változatot a normál Cayenne-től, azért az megkapja a harmadik generáció minden technológiai vívmányából profitál. Így az erőteljes hajtásláncai mellett innovatív futómű-rendszereket, modern digitális kijelzőket és működtetési koncepciót, valamint kiváló kapcsolódási lehetőségeket tud felmutatni.
porsche cayenne coupe 13Az új Porsche Cayenne Coupé már megrendelhető, az első példányok május végén érkeznek meg a kereskedésekbe. Németországban a Cayenne Coupé 83.711 eurótól, a Cayenne Turbo Coupé pedig 146.662 eurótól hazavihető. Az átfogó alapfelszereltség részét képezi a sebességfüggő Plus szervokormány, a 20 colos könnyűfém kerekek, a Park Assist első és hátsó radarokkal és tolatókamerával, a Porsche Active Suspension Management (PASM) adaptív lengéscsillapítás és a Sport Chrono csomag.

Pin It