Ford Kuga 2019 - Középpontban az ember

by Mészáros Gergely

Alternatív hajtásláncok sokaságával, valamint modern kényelmi technológiák és fejlett vezetéstámogató rendszerek armadájával érkezik meg Magyarországra 2020 tavaszán a stílusában is vadonatúj Ford Kuga.

A Kuga a Ford legkelendőbb európai szabadidő-autója, 2018-ban mintegy 153.800 darab talált belőle gazdára. Emellett az amerikai márka harmadik legnagyobb darabszámban eladott modellje az „öreg kontinensen, Magyarországon pedig a Focus után a második legkedveltebb személyautó. A most debütált harmadik generáció tovább folytathatja a közepes méretű városi terepjáró sikersztoriját.
A vadiúj Kuga a Ford első SUV-ja, mely a vállalat globális C2 padlólemezére épül, ami alapvetően meg is határozza az autó adottságait. A platform ugyanis jelentős súly- és fogyasztáscsökkentést, illetve kedvezőbb aerodinamikai kialakítást tesz lehetővé, mindemellett 10 százalékkal kedvezőbb torziós merevséget, jobb törésbiztonságot és menettulajdonságokat, nem utolsósorban pedig tágasabb belsőt garantál. Ja, a formatervezőknek is nagyobb szabadságot engedélyez...
Ennek (is) köszönhetően az új Kugát letisztult vonalak és áramvonalas sziluett jellemzi; hosszú motorháza és alacsony tetővonala mellé nyújtott tengelytáv és erősen döntött hátsó szélvédő társul. Így minden eddiginél energikusabbnak és sokoldalúbbnak tűnik a Kuga, ugyanakkor a 20 milliméterrel megnövelt, 2710 milliméteres tengelytáv stabilabb futást és kényelmesebb rugózást eredményez. Ráadásul hasonlóan a Focushoz vagy a Fiestához, a Vignale vagy ST-Line és Titanium variánsok jól megkülönböztethető, egyedi karakterrel rendelkeznek. A sportos kartervédővel és hátsó diffúzorral szerelt, színre fújt karosszériaelemekkel díszített Titanium a gazdag felszereltség és jó minőség mintapéldánya. A selyemfényű tetősínekkel és krómozott külső betétekkel és Windsor bőrülésekkel feldobott Vignale verzió nagyfokú exkluzivitást, magas színvonalú, kézműves kidolgozottságot áraszt magából. A látványos kiállású ST-Line Kuga pedig sportos kiegészítőivel – többek között fekete hűtőrácsával, diffúzorával, nagyméretű tetőspoilerével és dupla kipufogóvégeivel - a Ford Performance autóit idézi. Mindezen túl a Kuga vásárlói 12 szín közül válogathatnak, melyek közt az új Diffused Silver, a Sedona Orange vagy a Vignale verzió egyedi Blue Panther árnyalata is szerepel.

Nem kizárólag a színpaletta adja fel a leckét a szabadidő-autó vevőinek, hiszen a motorkínálat is bőséges, méghozzá többféle alternatív lehetőséggel megspékelve. A Kugához – a márka új stratégiájának a jegyében – háromféle hybrid technológia rendelhető, a hagyományos erőforrások mellett plug-in, mild és full hybrid hajtáslánc is választható. A konnektorról is tölthető plug-in hybrid érdekessége, hogy a villanymotorral és egy 14,4 kWh-s kapacitású lítium-ion akkumulátorral „összedolgozó” Atkinson-ciklusú benzines egység akár 50 kilométert képes megtenni teljesen elektromos üzemmódban. Ugyanez a 2,5 literes Atkinson aggregát dolgozik az öntöltő Hybrid változatban is, az első- vagy intelligens összkerékhajtással egyaránt megvásárolható modell mindössze 130 g Co2-vel terheli a környezetét kilométerenként, miközben átlagos üzemanyag-fogyasztása 5,6 liter 100 kilométerenként. Ezzel szemben a mild-hybridben a Ford 150 lóerős, 2.0 literes EcoBlue dízelmotorjához egy szíjhajtású, integrált indítómotor/generátor kapcsolódik, ami képes elektromos árammá alakítani a fékezés és egyenletes sebességű haladás közben többnyire veszendőbe menő energiát; az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátor tárolja.
fordkuga2019dzsFeltétlenül említést érdemelnek a „normál” EcoBoost – másfél literes - és EcoBlue – 1.5 és 2.0 literes - erőművek is, melyek optimalizált teljesítményt és kifinomult működést biztosítanak, nem utolsósorban pedig – a WLTP mérési szabvány alapján - megfelelnek a legújabb Euro 6 károsanyag-kibocsátási normáknak. Utóbbiakhoz akár nyolcfokozatú automata sebességváltó is párosulhat.
További újdonság, hogy a Kuga immár ötféle – normal, sport, eco, csúszós út, mély hó/homok - választható üzemmódot is felajánl a pilóta számára, ezek mindegyike különböző gázreakciót, eltérő mértékű kormányszervót, más karakterisztikájú kipörgésgátlót és sebességváltót jelent – az aktuális közlekedési helyzethez idomulva. A gombnyomásra előbújó vonóhoroggal a vontatás is minden eddiginél egyszerűbb feladat lesz a Kugával, egészen 2.250 kilogrammig bezárólag.
fordkuga2019fS ezzel még korántsem értünk az új Kuga műszaki arzenáljának a végére, hiszen a tágas és rugalmasan alakítható kabinja tele van jobbnál jobb ötlettel. Nem elég, hogy csúsztatható a második üléssor, de az itt utazók is élvezhetik már az ülésfűtés örömeit. A FordPass Connect beépített modem segítségével az autó olyan WiFi-hotspottá válik majd, ami akár tíz, kompatibilis mobileszköz számára biztosít vezeték nélküli csatlakozást. Így a navigációs rendszer Live Traffic frissítéseivel gyorsabbá válik az útvonaltervezés, az utasok pedig gond nélkül elérhetik a szórakoztató tartalmakat. Az okostelefonok természetesen a vezeték nélküli töltés ideje alatt is Bluetooth-kapcsolatban maradhatnak a SYNC3 kommunikációs és szórakoztató rendszerrel. A kétujjas csippentés és végigsimításos mozdulatokkal is használható 8 colos központi érintőképernyő mögött Apple CarPlay és Android Auto™ kompatibilis infotainment rendszer rejtőzik, eközben az iparágban elsőként alkalmazott szabadformázású technológiával készülő, 12,3 colos LCD digitális műszeregység nagy felbontású képekkel és ikonokkal, nagyobb fényerővel, s a teljes színspektrumot kihasználva informálja a sofőrt. A 10 hangszórós, 575 wattos B&O Play hangrendszer már csak hab a tortán. Egyébként nemcsak szépen szól, de az utazást is kellemesebbé varázsolja az Aktív Zajkioltás által.
fordkuga2019gyVégül, de nem utolsósorban a Kuga rengeteg modern vezetéssegítő technológiával könnyíti meg a vezető mindennapi életét, a Ford Co-Pilot360 fokozott védelmet, könnyebb vezetést és parkolást nyújt. Csak felsorolásszerűen következzenek a legfontosabbak: holttér-figyelővel kombinált sávtartó segéd, Gyalogos- és Kerékpáros-észleléssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer, Stop & Go-val, Sebességkorlátozást Felismerő és Sávközép funkciókkal kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika (ACC), Head-Up Display, aktív parkoló-asszisztens 2, kikerülő kormányzási segéd, széles látószögű első-hátsó tolatókamera, Rossz Irányra Figyelmeztető rendszer, valamint prediktív kanyarfénnyel és jelzőtábla-felismerővel is rendelkező Adaptív Fényszórórendszer.
fordkuga2019lyStuart Rowley, a Ford Europe elnöke így foglalja össze az újdonság lényegét röviden: „A vadonatúj Kuga a legjobb példa a Ford emberközpontú tervezési szemléletére: a SUV-vásárlókkal szoros együttműködésben fejlesztett autó különleges stílust, példátlan hajtáslánc-választékot, prémium szintű kényelmet és fejlett technológiákat kínál, kellemesebbé varázsolva az életet az autón belül és kívül egyaránt.”

fordnyilthetvegeaprilis1920x1280

Pin It