Audi Q4 e-tron concept - Kompakt, elektromos, quattro

by Mészáros Gergely

A Genfi Autószalonon leleplezett négykarikás tanulmányautó bepillantást enged a márka egy újabb elektromos hajtással szerelt modelljének világába. A 2020 végén piacra kerülő, kompakt méretű Q4 e-tron hatótávja – a WLTP ciklus alapján – meghaladja a 450 kilométert.

Az Audi – a Volkswagen-konszern részeként – már 2018 szeptemberében megindította nagyszabású elektromos offenzíváját, melynek keretében 2025-ig tizenkét tisztán elektromos típust dob piacra (világszerte), és értékesítéseinek közel egyharmadát az ilyen autók teszik majd ki. Az első fecske már meg is érkezett, néhány héttel ezelőtt Magyarországon próbálhattuk ki az e-tron szabadidő-autó tudását. Szintén még idén jön az e-tron Sportback, a kínai vásárlók pedig a kifejezetten oda tervezett Q2L e-tronnak örülhetnek. A 2018-as Los Angeles-i Autószalonon debütált e-tron GT kupé sorozatgyártású változata viszont csak 2020 második felében kerül a kereskedésekbe, a Q4 e-tron széria kiadásával karöltve. Mellettük számos klasszikus felépítésű – például Avant vagy Sportback kivitelű –, alternatív hajtású modell várható.
Mindennek az alapja az MEB, azaz moduláris elektromos platform, melyet kifejezetten az elektromobilitás jegyében fejlesztettek ki. Így a nagy kapacitású akkumulátor-egységek elhelyezését és azok geometriáját más hajtásrendszeri elemekre való tekintet nélkül optimalizálhatták, amit például a hagyományos MLB és az MQB alapok esetében mindig figyelembe kell venni. Ennek megfelelően a Q4 e-tron tanulmányban az elektromos hajtás „performance” változata teljesít szolgálatot: az első és a hátsó tengelyét – quattro modellként - egy-egy elektromos motor hajtja, ám a kettő között nincs mechanikus kapcsolat. Ehelyett az elektromos vezérlés gondoskodik arról, hogy a nyomatékelosztás minden körülmények között optimális legyen. A legjobb hatásfok érdekében a legtöbb esetben a hátsó elektromotor – egy állandó gerjesztésű szinkronmotor – dolgozik, de amennyiben a vezetőnek ennél több erőre van szüksége, az elektromos összkerékhajtás bekapcsolja az első villanymotort és tengelyt.

A hátsó egység 150 kW teljesítmény és 310 Nm nyomaték leadására képes, az első „csak” 75 kW-ot és 150 Nm-t „tud”. A rendszer összteljesítménye 225 kW, mely a padló alá rejtett 82 kWh-s akkumulátorral együtt 450 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel – WLTP szabvány szerint. Az energiatároló egység töltési teljesítménye maximum 125 kW, ezt kihasználva alig több, mint 30 perc alatt megtankolható 80 százalékosra a Q4 E-tron.
audiq4etronconcept07Azonban ez a rendkívüli hatótáv túlmutat az akkumulátoron, az Audi villanyos SUV-ja igen sokoldalúan közelíti meg a hatékonyság kérdését. A karosszéria alacsony, 0,28-as légellenállási együtthatója (cd) és az intelligens energia-visszatáplálási (rekuperációs) rendszer révén az Audi minden lehetőséget megragad annak optimalizálására, a hajtás és az akkumulátor összetett hőszabályozó rendszere szintén hozzájárul ehhez.
audiq4etronconcept09Egyébiránt a 4,59 méter hosszú, 1,90 méter széles és 1,61 méter magas Q4 e-tron megjelenése egyértelműen audis, nem kis részben a négy karikával díszített singleframe-nek köszönhetően. Ugyanez a stíluselem arról is árulkodik, hogy elektromos modellről van szó, mivel a hűtőrács valójában egy zárt kialakítású felületet. Hasonlóan jellegzetes részletmegoldás a sárvédők markánsan megformált vonala, valamint az akkumulátorok helyének, azaz a tengelyek közötti küszöbrésznek a hangsúlyozása. A hatalmas, 22 colos kerekek kétséget sem hagynak a tanulmányautó képességeit illetően, ugyanígy az enyhén ereszkedő tetőív is az autó dinamikus kiállását erősíti. Eközben a színváltó „Solar Sky” fényezés két szempontból is fenntartható innovációs megoldás: nemcsak az előállítása történik környezetbarát módon, de hatékonyan tükrözi a napfény rövidhullámú, az infravörös tartományhoz közeli sugarait, ezzel csökkentve a karosszéria felületeinek, illetve a beltérnek a felmelegedését.
audiq4etronconcept13A Q4 e-tron kompakt méretei mellé társuló 2,77 méteres tengelytáv bőséges helykínálatot eredményez, s mivel váltóalagút sincs, a szokásosnál is jobb a térérzet. Utóbbit a felhasznált színek is fokozzák: a kabin felső részét a fény és a meleg árnyalatok uralják, miközben lenn sötét szőnyegek biztosítanak erős kontrasztot. Szintén a fenntarthatóság jegyében: a padló borítása újrahasznosított anyagból készült, a krómozott fém dekorkeretek helyett pedig kiváló minőségű, többrétegű festéssel oldották meg a felületek borítását. Ugyanakkor az integrált fejtámlákkal szerelt négy ülést tökéletesen megmunkált, kényelmes Alcantara kárpitozással látták el, melyet vastag cérnával készült kettős öltésekkel dekoráltak. A legfontosabb információkat megjelenítő virtuális műszerfalon túl kiterjesztett valóság funkcióval kiegészített head-up display is segíti a vezető munkáját, míg a volán küllőin található vezérlőgombok érintéssel működnek. A központi infotainment rendszer egy 12,3 colos érintőképernyőn keresztül vezérelhető, mely a könnyebb kezelhetőség miatt a pilóta felé fordul. Mivel a középkonzolon nincs sebességváltó vagy kézifék, „helyükre” egy nagyméretű tároló került.
audiq4etronconcept10Mint látható a Q4 e-tron igazán sokoldalú járgány, s ehhez a városi közlekedésre való alkalmassága ugyanúgy hozzátesz, mint az agilitása és a sportos kezelhetősége. A tanulmányautónak mindössze 6,3 másodpercre van szüksége, hogy állóhelyzetből elérje a 100 km/óra sebességet, emellett akár 180 km/h-val is képes repeszteni. Ennek és a kiemelkedő keresztirányú dinamikának a kulcsa az alacsonyan és központi helyen beépített hajtáslánc. Ezáltal a Q4 e-tron tömegközéppontja azonos szinten van egy hagyományos hajtásrendszerrel szerelt szedán tömegközéppontjával, a tengelyek közötti tömegeloszlás pedig kiegyensúlyozott, közel 50-50 százalék. Végül, de nem utolsósorban az első kerekeknél MacPherson rugóstagos, hátul pedig többlengőkaros független felfüggesztést használ az Audi - elektronikusan vezérelt lengéscsillapítással.
audiq4etronconceptA kompakt négyajtós terepjáró egyelőre még csupán tanulmány, ám 2020-tól már az Audi kínálatának a teljes értékű tagja lesz, egy olyan offenzíva részeként, mely tizenkét hasonlóan izgalmas és zéró emissziójú gépkocsit ígér.

Pin It