Volkswagen ID. ROOMZZ - Guruló nappali

by Mészáros Gergely

Három üléssorral, 450 kilométeres hatótávval és fél órás töltési idővel érkezik a Volkswagen ID. család legújabb, kínai tagja, a teljes – azaz négyes szintű – autonóm közlekedésre is alkalmas ROOMZZ szabadidő-autó.

Az ötméteres, azaz „full-size” méretű SUV-ok osztályába érkező Volkswagen ID ROOMZZ modern technikai megoldásaival és variálható utasterével mind a családi, mind az üzleti igényeket képes kielégíteni. Ennek megfelelően a formája kifejezetten „barátságos” és agressziómentes; tökéletesen beleillik a márka elektromos modelljeinek a sorába. Mintha egyetlen, szilárd tömbből faragták volna, melynek a formatervezők tökéletesen lecsiszolták az éleit, villanymotorjaival pedig csendesen, károsanyag-kibocsátás nélkül, ugyanakkor könnyedén mozog.
A 4915 milliméter hosszú, 1890 milliméter széles és 1760 milliméter magas ID.ROOMZZ hajtásáról ugyanis két villanymotor gondoskodik, az autó mindkét tengelyére jut egy-egy. Az elektromos összkerékhajtást (4MOTION) biztosító rendszer összteljesítménye 306 lóerő, ezáltal a ROOMZZ méreteit meghazudtolóan gyorsul: álló helyzetből 6,6 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t, végsebességét pedig 180 km/h-nál korlátozták elektronikusan. Mint minden tisztán elektromos jármű esetében, a maximális nyomaték azonnal elérhető.
Ennél is érdekesebb, hogy a ROOMZZ a padlószint alá rejtett 82 kWh-s akkumulátorával akár 450 kilométert is képes megtenni egyetlen töltéssel, méghozzá a WLTP szabvány szerint. Kínában még kedvezőbb adatokkal csábítják el a vásárlókat, mivel ott a NEDC ciklus szerint 475 kilométeres a wolfsburgi SUV hatótávja. Ráadásul az alacsony súlypontot garantáló energiatároló-csomag a 150 kW-os (DC) gyorstöltő segítségével fél óra alatt 80 százalékosra tankolható.

Mindemellett a ROOMZZ iQ.DRIVE rendszerei a 4. szintű autonóm technológiának felelnek meg, vagyis a szabadidő-autó teljesen automatikusan is közlekedhet a forgalomban. Emiatt a tágas, síkpadlós utastér elrendezése is többféleképpen konfigurálható, illetve a vezetési módokhoz is igazítható. Például amikor a vezető bekapcsolja a „robotpilótát”, akkor az ID. Pilot Relax mód az összes utas számára lehetővé teszi, hogy egyénileg beállíthassák az üléseiket, többek között elfektetve azokat. Ezen felül 25 fokkal el is fordíthatók, így sokkal kellemesebb, otthonosabb atmoszférát nyújtanak, mivel a bennülők természetesebben tudnak egymással kommunikálni, beszélgetni, mintha csak otthon lennének a nappaliban. Ehhez a nagyméretű, rengeteg fényt beengedő üvegtető is hozzájárul.
vwidroomzz05Így aztán azon már meg sem lepődünk, hogy az ID.ROOMZZ-ban nincs hagyományos műszerfal, manuális „ID.Drive” üzemben egy digitalizált kormánnyal irányíthatja a járművet a pilóta. A belső térben felhasznált kárpitok ugyancsak szokatlanok, az üléshuzatok például az újrafelhasznált anyagból készülő AppleSkin-ből készülnek. A hatalmas hátsó tolóajtókat pedig speciálisan kikészített fafurnérok borítják, miközben a kabin levegőjét a CleanAir rendszer aktív szűrője folyamatosan tisztán tartja.
vwidroomzz01Az ID.ROOMZZ április 18-án, a Shanghai Autószalonon mutatkozik be a nagyközönségnek, sorozatgyártású változata pedig 2021-ben kerül – elsőként - a kínai Volkswagen-kereskedésekbe.

Pin It