Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 2019 - Még izgalmasabb

by Szélpál Imre

A CLA Shooting Brake belső tere modern, letisztult és kimagasló minőségű, akárcsak a Coupé verziójé. Emellett az elődmodellnél jóval nagyobb helyet kínál váll-, könyök-, és fejtér tekintetében is. A CLA úttörő digitális környezete tökéletesen beépül, miközben az intelligens asszisztenssel és kifinomult beszédfelismeréssel rendelkező MBUX; Mercedes-Benz User Experience - rendszernek köszönhetően a számos funkció működtetése természetes, egyszerű művelet. Az új Shooting Brake esetében nagy hangsúlyt fektetett a gyártó a személyre szabás kibővítésére a Progressive és AMG Line felszereltségi szintekkel, valamint számos kiegészítő szolgáltatással és alkalmazással, amely a Mercedes me-n keresztül letölthető, majd saját igény szerint működtethető az MBUX rendszeren.
MercedesCLAShootingBrake1A CLA új változata azokat az ügyfeleket célozza meg, akik számára a Mercedes-Benz még néhány évvel ezelőtt nem volt magától értetődő választás, amikor új autót kerestek maguknak. A CLA Coupé és a CLA Shooting Brake különösen kifejező formatervével a fiatal egyéniségeket szeretnénk megszólítani. Emellett az új CLA Shooting Brake az elődjénél nagyobb teret biztosít az utasok, a sporteszközök és a csomagok számára egyaránt; - mondta Britta Seeger, a Daimler AG vezetőségének tagja, aki a Mercedes-Benz Cars eladásaiért felel. Az elődmodellhez hasonlóan az új CLA Shooting Brake is a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában készül, piaci bevezetése 2019 szeptemberében történik meg. A Mercedes-Benz a CLA Shooting Brake elsõ generációját 2015-ben mutatta be: egy ötajtós, arányaiban egyértelműen kupé modellt, amelynek magasabban ívelő teteje alatt tágas csomagtartó lapult.
MercedesCLAShootingBrake9Az új CLA Shooting Brake szintén egy formatervezési remekmű, amely már arányai miatt is vonzóvá válik: hosszú motorháztető, kompakt utastér kupéjellegű ablakvonallal, izmos vállak, hangsúlyos hátsó kerékjárati ívek és lefelé ívelő hátsó rész, amely egyértelmű sportautó-géneket mutat. A keret nélküli ablakok a B-oszlopig teljesen megegyeznek a Coupé modellével. Mögöttük azonban jóval magasabban fut a tetővonal, amely könnyebb beszállást biztosít a hátsó ülésre, hogy aztán dinamikus lejtése egészen végigfusson csomagtartó légvégéig. A karakteres, cápára hasonlító orrkialakítás a hosszú, domborított motorháztetővel és dinamikus elemekkel különösen izgalmas. A karakterélek számát csökkentettük, például a vállvonal teljesen letisztult, és élek nélkül domborodik, és ezzel a nagy, egyenletes felülettel még izgalmasabb látványról gondoskodik.
MercedesCLAShootingBrake10A jól kihangsúlyozott karakterél arányok tökéletesen meghatározzák a jármű egyéniségét. Az előd éleinél a CLA Shooting Brake karakterélei 48 milliméterrel hosszabbak, 53 mm-rel szélesebbek és 2 mm-rel alacsonyabbak. A laposabb fényszórók, a hosszabb motorháztető és a gyémántmintás, központi csillaggal ellátott hűtőrács a Mercedes-Benz sportautók jellemzője. A keskeny, kétrészes hátsó lámpák és a lökhárítón elhelyezett rendszámtábla egy tipikus GT vonás, épp úgy, mint a hátsó lökhárító és a csomagtartó izgalmas átmenete. A CLA Shooting Brake szinte tapad az útra, miközben minden szögbõl esztétikusnak hat. 871 milliméteres szélességével a csomagtérnyílás jóval szélesebb az elődnél (635 mm), továbbá a csomagtartó érintés nélkül nyitható az EASY-PACK és a HANDS-FREE ACCESS felszereltségeknek köszönhetően. A belső tér kialakítása megegyezik a Coupé változatéval. Mindkét CLA egyedi megjelenéssel bír, különös tekintettel az avantgárd műszercsoportra: a szélesvásznú kijelzők szabadon állnak a műszerfal felső részén, az egyik ajtótól szinte a másikig nyújtózva.
MercedesCLAShootingBrake3A műszerfal alsó része jól elkülönül a digitális felső résztől. A 64-színû hangulatvilágítás is kihangsúlyozza ezt a vonást, egyúttal tízféle színvilágot és háromféle fényerő-zónát kínálva. A turbina-alakú három központi légbeömlő pedig már megvilágítás nélkül is pozitívan hat az érzékekre. A Mercedes-Benz legújabb multimédiás rendszere, az MBUX (Mercedes-Benz User Experience) 2018-ban ünnepelte világpremierjét, nagy előrelépést biztosítva ezzel a digitális világba. Kimagasló számítási teljesítmény, fényes kijelzők és élénk grafikák, személyre szabható tartalom, és akár teljesen színes head-up display, valamint navigáció kiterjesztett valóság funkcióval. Továbbá a szoftver képes a tanulásra, valamint olyan beszédvezérléssel működtethető, amely minden korábbi autóipari megoldást felülmúl, például a Hey Mercedes parancsra való azonnali reakcióval. Az MBUX egy tökéletes, személyre szabható rendszer, amely a modern felhasználók minden kívánságát teljesíti. A belső tér asszisztens funkció révén az MBUX mostantól kézmozdulatokkal is irányítható, ezáltal intelligensebb, mint valaha. Az innovatív technológia révén számos kényelmi és MBUX-funkció kezelése még könnyebb és ösztönösebb lett. A belső tér asszisztens külön parancs nélkül várja az utasításokat és nemcsak világosban, de sötétben is működik. Az MBUX belső tér asszisztens többek között lehetővé teszi a képernyőtartalmak változtatását, amennyiben valamelyik kezünkkel a multimédiás érintőképernyő vagy a touchpad felé közelítünk. A rendszer az aktuális menüválasztás függvényében tesz javaslatokat a kiválasztható tartalmakat illetően. Mindezeken felül további újdonság, hogy az MBUX megkülönbözteti a vezető és az utas hangját, így magától tudja, hogy melyik ülésnél kell aktiválnia például a masszázsfunkciót.
MercedesCLAShootingBrake6A belső tér asszisztens különösen érdekes tulajdonsága az a személyes kedvenc funkció, ami a középkonzol felett V-alakban tartott mutató - és középső ujjakkal hívható elõ. Ilyen módon számos korábban elmentett funkció is aktiválható rendkívül egyszerű módon; például igazán praktikus lehet a navigálj haza parancs elmentése. Figyelembe véve, hogy a rendszer ebben a tekintetben is meg tudja különböztetni felhasználóit, így a vezető és az utas eltérő kedvenc funkciókat menthet el. Mindezeken felül több, egyéb intuitív képességgel is rendelkezik az MBUX kézmozdulat-felismerése: az olvasólámpa be és kikapcsolható, amennyiben például a sötétben kezünkkel a belső tükör felé közelítünk, ha pedig a vezető sötétben az utas oldali ülés felé nyúl, az ülést az autó automatikusan megvilágítja, hogy könnyebben megtalálhassa a sofőr az ott elhelyezett tárgyakat és amint elveszi a kezét az ülésről, az utastér megvilágítása magától lekapcsol. Továbbá a beszédfelismerés még kevesebb alkalommal vét hibát, ugyanis csak annak a személynek a parancsait figyeli, aki legutóbb aktiválta a rendszert a Hey Mercedes paranccsal- mondta Sajjad Khan, a Mercedes-Benz digitális gépjármű és mobilitás szakterületért felelős vezetője. Az új CLA Shooting Brake még kényelmesebb az ENERGIZING komfortvezérlésnek köszönhetően, amely összekapcsolja a gépjármű különböző kényelmi funkcióit. A klímaberendezés és az ülések (fűtés, szellőztetés, masszírozás) egyes funkciói különböző megvilágítási és zenei hangulatokkal együtt célzottan hoznak létre egy igazán különleges, személyre szabott wellness hangulatot az ügyfél igényei szerint.
MercedesCLAShootingBrake18Az intelligens algoritmusokon alapuló ENERGIZING COACH az ENERGIZING programok egyikét ajánlja magától a helyzettől vagy az egyéntől függően. Amennyiben a Mercedes-Benz vivoactive 3 okosóra vagy kompatibilis Garmin kiegészítő van csatlakoztatva, a rendszer figyelembe veszi a vezető aktuális állapotát a stressz-szintje, a pulzusa és az előző éjszakai alvásminősége alapján. A CLA Coupé mellett a CLA Shooting Brake rendelkezik az egyik legsportosabb vezethetőséggel a Mercedes-Benz kompakt autógenerációjának kínálatában. Mindez a szélesebb nyomtávoknak és az alacsonyabb súlypontnak köszönhető, amely még atletikusabbnak mutatja az új CLA Shooting Brake-t. Emellett pedig mindegyik modellváltozat többlengőkaros hátsó futóművel rendelkezik. A precízen megalkotott kerékfelfüggesztés fejlesztésénél a kényelem és a csendes futás is fontos szempont volt. Ezt az akusztikailag optimalizált lengőkarok is jelzik, amelyek zaj szempontjából is tehermentesítik az első és a hátsó futóművet. A karosszéria oldaldőlését a nagyobb átmérőjű stabilizátor csökkenti. Opcionálisan állítható lengéscsillapítás is elérhető a modellhez, így a vezető bármikor kedvére választhat a kényelmes és a fokozottan dinamikus futómű hangolás között. Szériában 16 colos kerékkel és 205/60 R16 méretű abroncsokkal érkezik a CLA, opcionálisan azonban akár 19 colos könnyűfém keréktárcsákat is lehet választani (225/45 R19 abroncsokkal).
MercedesCLAShootingBrake25A mérnökök a menetstabilizáló rendszer viselkedését is speciálisan a CLA sportos menettulajdonságaihoz és magas kanyarsebességéhez hangolták. Az aerodinamika mindig is a CLA egyik erőssége volt. A szakértők rengeteg szimulációt végeztek az aerodinamika finomhangolása érdekében, még mielőtt megtörténtek volna az első éles szélcsatornás mérések, az átfogó munkának pedig meglett az eredménye. A nagyobb nyomtáv ellenére az újdonság megőrizte kimagasló aerodinamikai értékeit, mint például a 0,26-os légellenállási tényező, amely természetesen a Coupé 0,23-as értékénél rosszabb, azonban a nagyobb csomagtartós modellek között így is kiemelkedőnek számít. A légellenállás optimalizálása mellett a tervezők a szélzajt is csökkentették. A CLA Shooting Brake megkapta a legújabb biztonsági segédrendszereket, és az S-osztályból érkező funkcióknak köszönhetően az aktív biztonság tekintetében a szegmensből kimagaslik. A tovább fejlesztett kamerás és radaros érzékelők rendszere már akár 500 méterre is előrelát, és részben önvezető képességeket biztosít bizonyos helyzetekben. Képes például a sebesség csökkentésére bizonyos kanyarok, kereszteződések vagy körforgalmak előtt a DISTRONIC aktív követési távolságtartó asszisztens, valamint a térképes és navigációs adatok segítségével.
MercedesCLAShootingBrake39Az aktív sávtartó asszisztens új funkciója például az aktív sávváltás asszisztens. Az aktív parkolási asszisztenssel ellátott PARKTRONIC segítségével a CLA autópályás torlódásokban kibővített automatikus újraindulásra képes (DISTRONIC aktív követésitávolság-tartó asszisztens esetén). A CLA Shooting Brake csúcsváltozata a CLA 250 lesz, amely erőteljes, négyhengeres turbómotorjával 225 lóerőt és 350 Nm nyomatékot állít vezetője szolgálatába. Ez a változat az első kerekeit a hétsebességes 7G-DCT duplakuplungos automata váltón keresztül hajtja, vegyes üzemanyag-fogyasztása pedig 6,2-6,5 l/100 km (vegyes széndioxid-kibocsátás: 143-149 g/km). A kétliteres, közvetlen befecskendezéses turbómotor szériában kap benzines részecskeszűrőt. A szeptemberi piaci bevezetés idején benzines és dízelmotorok széles kínálata lesz elérhető kézi vagy duplakuplungos automata váltóval, első- vagy 4MATIC összkerékhajtással.

 

Pin It