SEAT Ibiza 2017 - A valaha készült legjobb Ibiza

Kiemelkedő menetdinamikai tulajdonságokkal, a korábbinál jóval tágasabb és kényelmesebb utastérrel, valamint a legújabb technikákkal felfegyverkezve érkezett meg a SEAT Ibiza legújabb nemzedéke. Nem utolsósorban a formája is alaposan megújult a spanyol kisautónak. 

seatibiza2017a1984-ben, amikor Michael Jackson nyolc Grammy-díjat gyűjtött be a Thriller című albumával, az Indiana Jones és a Szellemirtók pedig a mozikban szedték az áldozataikat, és megszületett a Facebook atyja, Mark Zuckerberg is, a SEAT – ebben az esztendőben – indította világhódító útjára azóta legendássá vált kisautóját, az Ibizát. Az elmúlt 33 év alatt ugyanis több mint 5,4 millió darab fogyott belőle, illetve a négy generációjából, s ezzel minden idők legkelendőbb spanyol személygépkocsijának számít.
Az ötödik generáció teljesen új fejlesztés. Elsőként használja az MQB A0 modulszerű padlóvázat a Volkswagen-csoport modelljei közül, s kihasználva ennek előnyeit jelentős előrelépést tesz elődjéhez képest – mind a biztonság, mind a kényelem, mind a menetteljesítmények terén.
seatibiza2017cNézzük először a méreteit! Az új Ibiza a korábbinál tágasabb kabinnal és robusztusabb konstrukcióval érkezik: miközben a karosszéria 87 milliméterrel szélesebb lett, 2 milliméterrel csökkent a hossza, 1 milliméterrel pedig a magassága. Nyomtávja ugyanakkor elöl 60, hátul 48 milliméterrel megnőtt, s ami a legfontosabb, 95 milliméterrel megnyújtották a tengelytávját, ami így már 2564 milliméteres. Eközben a belsejében jóval több a hely: a hátsó lábtér 35, az első fejtér 24, a hátsó 17 milliméterrel nagyobb, s számottevően szélesebbek az ülések. Ráadásként a csomagtartó kapacitása is gyarapodott, az alacsonyabb rakodóperem mögött 355 literes tér várja a poggyászokat.
A méretváltozás az autó erőteljes karakterén is kiütközik, remek arányok, agilis fellépés jellemzik, az Ibiza valósággal „tapad az útra”, amihez a rövid túlnyúlások és a kasztni sarkaiba kitolt kerekek is hozzájárulnak. A formatervezők nem fejtették el a SEAT jellegzetes génjeit sem, egyszerűen csak magasabb szintre emelték a designt: a háromszög alakú teljes-LED fényszórók például azonnal elárulják a márkaidentitást, valamint a kocsi oldalán végigfutó kettős karaktervonal is tipikus SEAT formaelem, ám az eddiginél sokkal feszesebb, precízebb a vonalvezetés. S az újdonság hátulja szintén hamisítatlan Ibiza. Lesz FR és XCellence kivitel is, előbbi nyilvánvalóan dinamikusabb, sportosabb személyiséggel, utóbbi meg kifinomultabb külső stílussal bír.
seatibiza2017gAz utastér ugyanazon formatervezési elvek mentén született, mint a SEAT Leon és Ateca sorozatoké, csak éppen újszerű vízió keretében. Erősebb a technikai jelleg, könnyedebb és elegánsabb a megjelenés, magasabb a minőségérzet és az ergonómia. Minden műszer és kezelőelem a vezető körül, a lehető legmagasabb pozícióban helyezkedik el, ezzel is segítve, hogy a pilótának ne kelljen levennie tekintetét az útról. Feltétlen említést érdemel a 8 colos integrált érintőképenyő, többek között ezen jelenhet meg a tolatókamera képe. De összedolgozik az Apple Car Play, Android Auto és Mirror Link csatlakoztatási lehetőségekkel is, melyekkel a SEAT élenjáró a járműves online-kapcsolatok terén. A zenét pedig az energiával és érzelmekkel teli Beatsaudi szolgálja, hét prémium hangsugárzóval és 300 watt teljesítményű, nyolccsatornás erősítővel felszerelve. Van még kulcsnélküli nyitás (Keyless Entry System) motorindító gombbal, első és hátsó parkolássegítő, illetve számtalan modern vezetőtámogató segéd. Ilyen a Front ASsist, a közlekedési torlódás asszisztens (Traffic Jam Assist) vagy az adaptív sebességszabályzás (Adaptive Cruise Control). Az utastér levegőjét az Air Care szűrő óvja, amely az allergénektől és a szennyező anyagoktól mentes légteret biztosítva védi a bennülőket.
Az új Ibiza kínálatában négyféle felszereltségi szint szerepel: Reference, Style, FR és XCellence. Utóbbi kettő nemcsak két színárnyalatú, LED-technikájú hangulatvilágítás kínál, hanem feszesebb hangolású futóművet, melyet a sofőr az útviszonyoktól függően a saját igényeihez állíthat.
seatibiza2017dAz új SEAT Ibiza minden erőforrása megfelel az Euro 6 kipufogógáz-szabvány előírásainak, miközben a menetteljesítmények tekintetében színvonalas műszaki megoldásokkal, magas futásteljesítménnyel és alacsony károsanyag-kibocsátással nyújtanak kimagaslót. A benzinmotorok közül az első lehetőség a háromhengeres, 95 vagy 115 lóerős 1.0 TSI turbófeltöltővel, töltőlevegő-hűtővel és közvetlen befecskendezéssel. 2017 végén érkezik az új 1.5 TSI erőmű, négy hengerrel és 150 lóerővel. Dízelfrontot a különösen gazdaságos 1.6 TDI egységek teljesítenek szolgálatot, 80, 95 és 110 lóerős változatban állnak majd rendelkezésre. Végül pedig az új MQB A0 padlóváz a sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, 90 lóerős 1.0 TSI aggregát alkalmazását is lehetővé teszi az új Ibiza modellekben. A sebességváltók 95 lóerőig öt-, efelett pedig hatfokozatú manuáliak, de a hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós sebességváltó (DSG) szintén elérhető a vásárlók számára.
seatibiza2017eAz új Ibiza dinamikus menettulajdonságai, vezethetősége és kényelme az új MQB A0 padlóváznak köszönhetően egyaránt kiemelkedő, akárcsak karosszériaszerkezetének 30 százalékkal megnövelt torziós merevsége. A spanyol kisautó immár kizárólag ötajtós változatban készül, amely jóval funkcionálisabb, s közben a háromajtós modellek sportos megjelenését idézi. A zajszigetelés és a rezgéscsillapítás, illetve a menet közben is nyugodt belső környezet terén szintén komoly fejlődés tapasztalható. Emellett a városi forgalomban agilis, a kanyargós országutakon gazdaságos és a hosszú túrák során is magas szintű kényelemmel szolgál.
Izgalmas formavilág, dinamikus menetteljesítmények és színvonalas vezethetőség, plusz magasfokú stabilitás és megbízhatóság, jóval színvonalasabb utastér-minőség, biztonságos és könnyen használható technika és tágasabb beltér - mindez együttesen avatja az új SEAT Ibiza modelleket valóban vonzó ajánlattá, természetesen kedvező árral párosulva.

Pin It