Ferrari SF90 Stradale - 79 másodperc

by Mészáros Gergely

A Ferrari új plug-in hybrid szuper-sportkocsija éppen ennyi idő alatt tesz meg egy kört a fioranói aszfaltcsíkon. Ezzel pedig az SF90 Stradale messze a leggyorsabb utcai paripa, olyan „nagyságokat” maga mögé utasítva, mint a 488 Pista, a 812 Superfast vagy a LaFerrari. Következzenek a részletek!

Ám a Ferrari SF90 Stradale nemcsak a fioranói köridő miatt lesz etalon, hanem minden más téren is szélsőséges, mondhatni példátlan teljesítményt nyújt a sorozatgyártású autók között. Kereken 1000 lóerős, amihez 1,57 kg/lóerős súly-teljesítmény arány, valamint 250 km/h-s tempónál 390 kilogrammos leszorító-erő társul, miáltal a márka története során az első V8-as motorral szerelt csúcsmodellnek számít.
Különben már a neve is az újdonság jelentőségét mutatja: a Scuderia Ferrari alapításának 90. évfordulójára való hivatkozás a verseny- és a közúti autók közti erős kapcsolatot hangsúlyozza. Egyúttal a maranellói fejlesztésű SF90 Stradale tökéletes bizonyíték arra, hogy a Ferrari a versenypályán megszerzett szaktudását az országúton is kamatoztatja.
Az SF90 Stradale 90° V8-as turbómotorja 780 lóerős, ezzel pedig a Ferrari történelmének legerősebb 8 hengeres erőforrása. A fennmaradó 220 lóerőt három villanymotor adja, az egyik – az F1-ből származó MGUK – hátul, a motor és az új nyolcfokozatú kettős tengelykapcsolós váltó között, a hátsó tengelyen helyezkedik el, a másik kettő pedig az elsőn. Ez a kifinomult rendszer azonban nem teszi bonyolulttá a vezetését, sőt, a járművezetőnek csak ki kell választani az üzemmódot, majd minden idegszálával a vezetésre, az élményre koncentrálhat. A többiről a vezérlés gondoskodik. A négykerék-meghajtás pedig garantálja, hogy a hibrid hajtómű hihetetlen teljesítménye és 800 Nm-es csúcsnyomatéka teljes mértékben kiaknázható legyen. Az SF90 Stradale 2,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, míg 200 km/h-ra 6,7 szekundum alatt – ugyancsak álló pozícióból. Végsebessége 340 km/h.
A pilóta négyféle üzemmód közül választhat az eManettino segítségével, melyekből teljesen új az „eDrive” beállítás. Ekkor a 3,9 literes, 195 lóerő/liter fajlagos teljesítményű belső égésű aggregát ki van kapcsolva, s a hajtást teljes egészében az első elektromos tengely (RAC-e) biztosítja. A 7,9 kWh kapacitású Li-ion akkumulátor 25 kilométeres emisszió-mentes hatótávot engedélyez, 135 km/h-s legnagyobb sebesség mellett. Az alapértelmezett „hybrid” üzemben a négy motor szinergikusan dolgozik a hatékonyság optimalizálása érdekében, a rendszer agya önállóan dönti el, hogy a V8-as működjön-e vagy éppen lekapcsoljon. A belső égésű erőművet használó „teljesítmény”-mód a móka és a szórakozás maximalizálását szolgálja, míg a „qualify” állás lehetővé teszi, hogy a sofőr a legteljesebb mértékben kiaknázza az elektromotorokban rejlő potenciált is. Mivel a RAC-e – azaz az első elektromos tengely – teljes mértékben integrálva van az SF90 Stradale járműdinamikai vezérlésébe, határhelyzetben sokkal könnyebben, egyszerűbben irányítható a gép.

Ehhez persze a Ferrari különösen hatásos aerodinamikai kialakítása is hozzájárul, többek között az innovatív és szabadalmaztatott aktív hátsó légterelő rendszer, az úgynevezett Gurney. Ez szabályozza a kocsi feletti levegőáramlást, például kanyarokban vagy irányváltás közben megnövelve a leszorító erőt. Elöl ugyancsak optimalizálták a komplex örvénygenerátort, mely a két részre osztott, speciális szárnyfüggvényekkel szerelt első lökhárítóval és első diffúzorral összedolgozva kiegyensúlyozza az SF90 Stradale elejét. Még a Brembóval szoros együttműködésben kifejlesztett új féknyergek is rendelkeznek egy speciális, integrált aerodinamikai kiegészítővel, mely a fényszórók alatt belépő légáramot közvetlenül a betétekre és a tárcsára irányítja.
ferrarisf90stradale04Mindezek ellenére az SF90 Stradale karosszériája nem csupán funkcionális, hanem lélegzetelállítóan jól is néz ki. A Flavio Manzoni által vezetett Ferrari Styling Centre dizájncsapata számára egy olyan középmotoros platform jelentette az ideális alapot - a kifogástalan arányok létrehozásához -, ahol a kabin az erőforrás előtt helyezkedik el. A kompakt túlnyúlások, az előretolt fülke, mind-mind ezt az elrendezést domborítja ki, a karcsú A-oszlopokkal és ívelt szélvédővel körbevett alacsony és kompakt kabin ugyancsak a Ferrari karcsúságát, szépségét nyomatékosítja. Eközben az első fényszórók kifejezetten futurisztikus hatást keltenek, nem mellesleg a mártrix LED technológiájú egységek minden vezetési körülmények között kiváló láthatóságot garantálnak. Hátul a nagy kipufogócsövek dominálnak, de a hátsó lámpák is radikálisan eltérnek a Ferrari ikonikus kerek alakjától. Mindezek együttesen jócskán csökkentik a farrész vizuális magasságát.
ferrarisf90stradale05A belső tér - ha lehet - még a külsőnél is forradalmibb: a tervezők futurisztikus megközelítést alkalmaztak a kezelőfelület koncepciójának kialakításakor, egyértelműen utat mutatva a jövő Ferrarijainak. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a berendezés valóban egy pilótafülkére hasonlítson, ennek központi eleme az egyetlen 16 colos digitális és ívelt HD képernyőből álló műszercsoport. A fókuszban persze ezúttal is a nagy körkörös fordulatszám-mérő van, új elem viszont az akkumulátor töltöttség-kijelzője. A „hand-on-the-wheel”-filozógia is szintet lépett, vagyis gyakorlatilag a kormány elengedése nélkül irányítható az egész autó – méghozzá a volánon elhelyezett érintőgombokkal. A dudától balra lent találhatók az üzemmód-váltó gombjai, a sebességtartó automatika forgókapcsolóját pedig egyenesen a Formula 1-es autótól örökölte meg az SF90 Stradale. Míg a fontos adatokat a szélvédőre vetítő Head-up Display új elem a Ferrari HMI-jében (Human Machine Interface), addig az automata váltó kontrollgombjai a múltat, a hagyományos váltókulisszát idézik elénk.
ferrarisf90stradale07A Ferrari vásárlói most először választhatnak egy standard és egy sportosabb specifikációjú változat közül: az Assetto Fiorano verzió jelentős többletet kínál az alapverzióhoz képest. Például a GT versenyautóktól származó Multimatic lengéscsillapítókat, rendkívül könnyű, szénszálas karosszériaelemeket, valamint kifejezetten versenypályára ideális Michelin Pilot Sport Cup2 gumiabroncsokat.
ferrarisf90stradale03Röviden összefoglalva: az SF90 Stradale a Maranellóban kifejlesztett legmodernebb technológiák zseniális kapszulája, egyértelműen bizonyítva azt, hogy a Ferrari a versenyzés során gyűjtött tapasztalatát és készségeit a sorozatgyártású autók fejlesztésekor is felhasználja.