Opel Insignia Sports Tourer 2017 - formában

Elég egy lábmozdulat a hátsó lökhárító alatt, s máris feltárul az akár 1640 literesre bővíthető raktér fedele. Amikor végeztünk a rakodással, egy újabb „rúgással” be is zárhatjuk azt. Ha pedig akadályt észlel, akkor okosan megáll, és még az is programozható, hogy milyen magasra nyíljon. Mögötte pedig FlexOrganizer csomag várja a rakoncátlan poggyászainkat. S ha mindez valakinek nem elég, ráadásként még jól is néz ki az Opel Insignia Sports Tourer.

opelinsigniasportstourer2017bA Grand Sport után érkezik az új Insignia Sports Tourer, vagyis az Opel második generációs zászlóshajójának kombi változata. És igencsak jó formában van. Nem elég, hogy hatalmas bendője majd’ mindent elnyel, tele van high-tech, mégis megfizethető technológiákkal, melyek jóval biztonságosabbá és kényelmesebbé varázsolják az utazást. Nézzük!
Akárcsak az ötajtós testvérén, a Sports Toureren is azonnal felfedezhető a Monza Concepttel való rokonság. Ugyanolyan könnyed, stílusos a megjelenése, mint a nagy figyelmet kapó tanulmányautóé, pedig még nőtt is karosszériája az elődjéhez képest. Eközben az arányai is megváltoztak a kombinak, 4986 milliméteres hosszúsága és 2829 milliméteres tengelytávja mellé rövidebb első túlnyúlás társul, ráadásul a tetejéből is lecsippentettek néhány millimétert. A Monza által inspirált LED-es fényszórók, króm díszítések, valamint a jellegzetes D-oszlopok szintén hozzájárulnak a dinamikusabb összképhez, hogy aztán vízszintes vonalakkal tagolt, erőteljes farban érjen véget a Sports Tourer.
Nemcsak mozgékonyabbnak tűnik, de – hajtáslánctól, felszereltségtől és kárpitoktól függően – akár 200 kilogrammal könnyebb is lehet a felmenőjénél az új Insignia kombi, ami elsősorban a könnyű anyagok sokrétű felhasználásának köszönhető. Mert a literekkel, dm3-kel aztán nem spóroltak a tervezők, a csomagtartó kapacitásával párhuzamosan nőtt a hátsó kerékdobok közötti szélesség és a ledöntött ülések után kapott hossz, így nem csoda, hogy akár 1640 liternyi cucc is belefér a villámos újdonságba. A láblendítésre kinyíló vagy bezáródó fedél újabb pluszpontokat jelent a praktikum értékelésekor, a programozható nyitási magasság, a 40:20:40 arányban – gombnyomással - dönthető hátsó ülések, valamint a FlexOrganizer csomag szintén. Utóbbi az oldalsó sínek, különböző rögzítési pontok, illetve hálók segítségével oldja meg a bőröndök és egyéb batyuk rögzítését.

Természetesen az utasoknak legalább ennyire jó dolguk van az kabinban: a hosszabb tengelytávnak és új formának hála, 27 milliméterrel szélesebb a hely csípőmagasságban, 25 milliméterrel bővült a váll- és térdeknek jutó „placc”, a fejtér pedig 31 milliméterrel lett nagyobb. A vízszintes tagolású, ezért karcsú és széles hatású műszerfal szintén javítja a térérzetet, akárcsak az 1480x860 milliméteres panoráma napfénytető. További jó hír az utasoknak, hogy már a hátsó ülések is fűthetőek, az első AGR-minősített (AGR= Egészséges Hát Munkacsoport) fotelek pedig a sokféle beállítási lehetőségen túl elektromosan állítható ülésszegélyt, masszázs-, memória- és szellőzőfunkciót is kínálnak. A szórakoztatásról és csatlakozásról az Apple CarPlay és Android Auto rendszerekkel kompatibilis, legújabb generációjú, keret nélküli érintőképernyővel felvértezett IntelliLink gondoskodik, mely amellett, hogy integrálja az okostelefont az autó szórakoztató-tájékoztató berendezésébe, kábel nélkül tölti is azt. Rendelkezésre áll még az Opel OnStar online- és szolgáltatási asszisztens számos lehetősége, az automatikus baleseti segélyhívástól az autólopás utáni segítségig. Ráadásul valamennyi utas mobil készülékét 4G LTE WLAN-Hotspot kapcsolja össze az internettel.
opelinsigniasportstourer2017lMindezeken túl modern asszisztensrendszereivel is mély benyomást kelt az érdeklődőkben az új Insignia Sports Tourer, melynek egyik fénypontja – a szó szoros értelmében – az innovatív, adaptív IntelliLux LED mártrix-világítás második generációja. Immár 32, sorba rendezett fénydióda kapott helyett az alacsony fényszóróházakban, így a világítási funkciók precízebben alkalmazkodnak a mindenkori forgalmi helyzethez. Javult a fényeloszlás minősége, a fényintenzitás és a reakciósebesség, gyorsabbak és folyamatosabbak lettek az átmenetek az egyes módok között. Fordulókban az aktív kanyarfény javítja a látást: a kormánykerék elfordításától függően nő a belső mátrixelemek fényintenzitása, így jobban megvilágítják a választott nyomvonalat, miközben a külső ív elhalványul. Ehhez járul a tompított fény moduljába integrált, speciális LED-távfény, amely 400 méterre hosszabbítja meg a fénykévét. Említésre méltó vezetőtámogató segéd még a Head-up Display, a 360 fokos kamerarendszer, az adaptív tempomat, és a kormányzást aktívan korrigáló sávtartó asszisztens.
opelinsigniasportstourer2017fA teljesen új, öt lengőkaros hátsó futómű mellé járó nyomatékvektoros, intelligens összkerékhajtású rendszerben két elektromos működtetésű lamellás tengelykapcsoló helyettesíti a differenciált, és viszi át precízen, egyedileg az erőt a két hátsó kerékre – függetlenül az útminőségtől, nedvességtől, hótól vagy jégtől. Kanyarban például nagyobb forgatónyomaték jut a hátsó-külső kerékre, miáltal nagyon pontosan fordul rá az ívre az Insignia Grand Sport, és csökken az alulkormányzottsági hajlam. Az optimális menettulajdonságok elérésében ugyanakkor a továbbfejlesztett FlexRide futóműnek is nagy szerepe van. Ez felügyeli a lengéscsillapítást, a kormányzást, a gázpedál jellegdiagramját és (automatikus váltómű esetén) a kapcsolási pontokat – önállóan, vagy a vezető által választható Standard, Sport és Tour módnak megfelelően. Egyes módokban direktebb a kormány és a gázvétel, illetve korábban vagy később avatkozik be az elektronikus menetszabályzó.
Az Opel Insignia Sports Tourer bevezetésekor számtalan modern turbófeltöltéses benzines és dízel erőforrással lesz elérhető. Abszolút újdonság a hatékony nyolcfokozatú automata váltó, mely egyelőre kizárólag összkerék-hajtással együtt rendelhető. Az Insignia Sports Tourer a Genfi Autószalonon mutatkozik be a publikumnak.