CUPRA Ateca - Mesteri ütés

by Szélpál Imre

Barcelona, este hat óra. Fernando Belasteguín, ismertebb nevén „Bela”, felkészül sportkarrierje egyik legnehezebb ütésére. Bela a padel legendás alakja, ő állt a leghosszabb ideig – megszakítás nélkül 16 éven keresztül – a sportág világranglistájának élén. Ennek ellenére még ő is beismeri a feladat nehézségét: „Amikor megkerestek a kihívással, úgy gondoltam, hogy lehetetlen. Most azonban nem tágítok innen, amíg nem sikerül.”

(Padel - A padel az egyik legdinamikusabban fejlődő ütős labdajáték a világon. 1969-ben találták ki, és azóta rendkívül népszerűvé vált Spanyolországban és Latin-Amerikában, de sorra nyílnak a pályák Európában is. A padel a tenisznek és a squashnak a keveréke és párokban állnak fel az ellenfelek a hálóval elválasztott térfeleken. A tenisz szerint folyik a számolás, de a pályát falak határolják, amelynek szerepe van a játék során. A padelt teniszlabdával (puhább a rendes teniszlabdához képest) és speciális padelütővel játsszák.)

The master stroke 04 HQBela kihívása: A barcelonai kikötő egyik épületének nyolcadik emeletéről kell végrehajtania egy trükkös ütést. A nyitott napfénytetőn keresztül kell az utcán parkoló CUPRA Ateca utasterébe beütnie a labdát – 36 méter magasból, miközben a célterület mindössze 70×50 centiméter. Enric Álvarez, a Katalán Műszaki Egyetem biofizika-professzora elemezte a kihívást. „A sikerhez nélkülözhetetlen a rendkívüli pontosság, ugyanis ilyen magasságból igazán kicsi a hibahatár. A helyes szöget és ahhoz tartozó sebességet meg kell közelítenie az ütéshez. Ez az ütés gyakorlatilag lehetetlen” – töpreng a tudós. További nehezítő tényező: Bela néhány gyakorló ütéssel melegíti a csuklóját miközben a kihívás helyszíne felé tart. Rövid időre megáll a közeli edzőteremben egy utolsó pillanatos felkészülésre, és közben a megfelelő ütésre koncentrál. Az átemelést tartják a legjobb ütéstípusának, azonban annak most semmi hasznát nem venné.
The master stroke 06 HQ„Olyan módon kell megütnöm a labdát, ahogyan még soha nem tettem” – foglalja össze. Amikor kilép a teraszra, megérzi a szelet, ez a kihívás egy újabb nehezítő tényezője. A tengerhez ilyen közel és ilyen magasságból egy hirtelen széllökés bizony még a legpontosabb ütés számára is komoly veszélyt jelent, ugyanis a labda tömege mindössze 56 gramm. Így arra is oda kell figyelnie, hogy a megfelelő pillanatot válassza a trükkös ütéshez. A fizika és a biomechanika mesteri ismerete: Csönd. Bela nem habozik, hátrál néhány lépésnyit, hogy semmi ne akadályozza az ütését, feldobja a labdát a levegőbe, amely valamivel később találkozik az ütőjével. A labda 10 fokos szögben emelkedve, 54 kilométer/óra sebességgel repül, és három másodpercet zuhan, amíg meg nem érkezik az innen fentről olyan aprónak tűnő célhoz.
The master stroke 09 HQBela jogosan ünnepli a teljesítményét: „Figyelembe vettem a szelet is a labda röppályájának kiszámításakor, és elsőre sikerrel jártam. Ki gondolta volna, hogy 30 évnyi padel után egy új típusú ütést kell megpróbálnom, hogy helytálljak a CUPRA nekem címzett kihívásán?!” „Egyszerűen lenyűgöző az, amit elért, hiszen számtalan tényező nehezítette a feladatot. Rendkívüli biomechanikai szabályozóképesség szükséges egy ilyen tetthez” – összegzi Enric Álvarez biofizikus. Ezt a hihetetlenül pontos, mesteri ütést is kirakhatja a már igencsak teli dicsőségfalára a padel legendás alakja. Azonban ezzel még közel sem ért véget Bela és a CUPRA mérkőzése: „Remélem, hogy megkeresnek egy újabb kihívással! Akármit is találnak ki, nézzük meg, hogy meg tudom-e csinálni.” Kétség nem marad ezzel kapcsolatban, ugyanis a CUPRA a World Padel Tour (WPT, padel-világtornák) Hivatalos Nemzetközi Szponzoraként lép fel 2019-ben, valamint a WPT összes 2020-ban és 2021-ben megrendezendő padeltornájának partnere.

The master stroke 16 HQDöntő a pontosság két mestere között
Bela: Mindössze 22 évesen a WPT történelmének legfiatalabb világelső játékosa
CUPRA Ateca: Az új CUPRA márka első járműve.
Bela: A leghosszabb ideig – 16 éven keresztül – első helyen rangsorolt játékos
CUPRA Ateca: Hat különböző üzemmódban élvezhető kiemelkedő teljesítménye
Bela: 5 világbajnoki cím
CUPRA Ateca: 300 lóerő csúcsteljesítmény
Bela: 10 Ezüst Olimpia díj
CUPRA Ateca: Teljes egészében LED-technikájú fényszórók automatikus szabályozású fénykévével