Audi Q5 2017 - Prémiumnak látszó tárgy

by Szélpál Imre

 

Galyatetőre invitált bennünket az Audi hazai importőre, hogy egy rövid menetpróba keretében elkezdjük az ismerkedést a 2017-es Audi Q5-tel.

A reggelt Gianni éttermében nyitottuk az Arany János utcában, ahol kaptunk egy alapos eligazítást az olasz reggelik mikéntjéről. A hajnali ébredés után az első méregerős olasz espressóig gyakorlatilag csak ennyit lehetett látni az ezerrel pörgő olasz származású séf/celeb/étteremtulajdonosból (lásd: galéria nyitóképe). Bár nem először találkoztunk személyesen, még mindig le tud nyűgözni az a temperamentum és szenvedély, ahogyan a kajáról beszél.
Az ébresztő feketék és a finom falatok után gyorsan elfoglaltuk a tesztautókat, majd irány a kijelölt célállomás, Galyatető. Az már a beszálláskor kiderült, hogy mind a hátsó ajtók, mind pedig a csomagtér fedele elegendő beszállási vagy bepakolási helyet biztosítanak, vagyis mindegyik elég nagy. Eközben a raktér mérete mintegy 10 literrel növekedett az elődhöz képest, ami ugyan csekélynek is mondható, de inkább emlékezzünk vissza arra, hogy milyen sok is tud lenni ez a 10 liter. Évekkel ezelőtt, amikor is elindult a “vödrös narancs” hódító útjára hazánkban, akkor még ekkora vödröket lehetett megpakolni a hipermarketekben. Sohasem volt annyi építészmérnök és statikus ebben az országban, mint akkor. Azóta sajnos a vödrök jelentősen összementek, az Audi poggyásztere viszont nem. Így akár örülhetünk is a 10 literes bővülésnek, kivált, hogy egy prémium SUV-ról van éppen szó. Egyébként a csomagtartó kapacitása 550 és 610 liter között változhat. Az intervallum annak köszönhető, hogy a hátsó üléssor igény szerint (extra felszereltségként) előre-hátra csúsztatható, illetve a háttámlák dőlésszöge szintén állítható. A több, mint fél köbméteres „bendő” játszi könnyedséggel nyelte el táskáinkat és kabátjainkat. Az is természetes már, hogy a prémium SUV-ok esetében nem kézzel csukjuk le az ajtaját, itt is rendelkezésre állt a gombbal történő zárás lehetősége. Apró hiba viszont, hogy nagyon magasra nyílik, ami azért probléma, mert a modell vásárlói között elég sok hölgyet találunk. Márpedig amennyiben 165 centiméter alatti a testmagasságuk, akkor ugrálniuk kell a gomb eléréséhez. Megoldás lehet erre az égető gondra, ha félidős ráncfelvarrás során a csomagtér aljára is elhelyeznek egy záró gombot, de használhatjuk a slusszkulcsot is esetlegesen.

A mostani bemutató során szerencsére nem kellett tolakodni amiatt, hogy milyen motorizáltságú, illetve felszereltségű tesztautóban akarjuk eltölteni a napot, hiszen mindegyik azonos hajtáslánc-felszereltség kombinációval érkezett. Méghozzá 2 literes, 190 lóerős dízelmotorral és automata váltóval. Bár az előd modell esetében már 10% alatt volt a manuális váltót választók száma, az Audi mégis meghagyta azt a kínálat részeként, azoknak, akik még mindig esküsznek a manuális váltás szépségére és szükségességére. Automata váltóból amúgy kétféle áll rendelkezésünkre: választhatunk a hétfokozatú S tronic és a nyolcfokozatú tiptronic közül. Azaz csak választhatnánk, ugyanis a nyolcas egység kizárólag a 3 literes TDI erőforrással áll rendelkezésre. Esetünkben tehát a hetes S-tronic gondoskodott arról, hogy a 190 lovas ménes ereje megfelelően gyorsítsa az autót. A 190 lóerő a 2 literes dízel aggregát csúcsteljesítménye, ha valakinek ez sok lenne, az rendelheti ugyanezt a motort 150 vagy 163 lóerős maximális teljesítménnyel is. Kicsit nehezen érthető, hogy prémium kategória esetén mi szükség van 13 lóerős teljesítménylépcsőre, de az Audi szerint itt találkozik a vásárlói igény és néhány komolyabb piac adózási szabályozása. Akik azonban a teljesítményt a lóerők bűvöletében élik meg, azoknak jó hír, hogy 252 vagy 286 lóerővel is megvásárolhatják az új Audi Q5-öt. A “gyengébb” verzió a 2 literes benzines TFSI erőforrás, mely a statisztikák szerint az eladások kevesebb, mint 5%-át adják, vagyis szabad szemmel alig láthatóak. A német autópályák rémeinek pedig marad a jelenleg legerősebb Q5, amelyet a korábban már említett 3 literes TDI-vel szereltek fel. A közel 300 lóerővel már-már sportkocsis gyorsulási élmények érhetőek el, igaz az autó remek szigetelésének és masszív felépítésének “hála” sokkal kisebb a sebességérzetünk a kocsiban, mint amennyivel valójában haladunk.
Q5Audi60Ezért haladás közben nyugodtan „legeltethetjük” a szemünket a belső térben. Leginkább persze más Audi modellekből ismerős részleteket találunk, amiket remekül gyúrtak össze organikus egésszé. A kijelzők képe gyönyörű, az meg, hogy a műszerfalra gyakorlatilag minden információt össze tudunk válogatni, nagyban megkönnyíti a vezetést, illetve nem tereli el a figyelmünket az útról. Emellett vezetési segédek garmadája is vigyáz ránk az Audi Q5-ben, melyekből saját habitusunknak, vezetési képességeinknek és pénztárcánknak megfelelően válogathatunk a saját autónkba.
Q5Audi32Utazás közben rendkívül csendes a négykarikás szabadidő-autó, köszönhetően a rengeteg szigetelésnek. Apropó szigetelés. A motortér szemrevételezésénél rögtön kiderült, hogy rágcsáló barátaink is nagyon szeretik az Audi-ízét, és az alig 150 kilométert futott tesztautót már megbontotta egy kis gézengúz. Érdemes lesz tehát a Q5 mellé beszerezni egy komolyabb rágcsáló riasztót is, mert nem olcsó tétel a szigetelés pótlása.
Q5Audi48Egyébként a remek futóműnek is hozzájárul ahhoz, hogy még 160-as tempónál is alap hangerőn lehet beszélgetni az utastérben. Első blikkre azt gondoltuk, hogy a több, mint félmilliós felárú légrugókkal felszerelt tesztautókat kaptunk, de az út végén kiderült, hogy csak egy “alap” futóművel hozott minket össze a sors. Mélyebb benyomásokat majd a hosszabb teszt után teszünk közzé, mert átfogó vélemény kialakítására ez az út kicsit rövid volt. Az azonban biztos, hogy a prémium jelző használata nem lózung az Audi esetében, hiszen egy nagyon komoly autót kapunk a pénzünkért. De ez a pénzmennyiség már szabad szemmel is jól látható mennyiségű lesz. Az új Audi Q5 2.0 TDI quattro S tronic (163 LE) alapára a piaci bevezetéskor 12.6 millió forint lesz. A későbbiekben ez alá érkezik a kézi váltós 150 lóerős változat, de ez is 10 millió forint feletti árral indul majd.