Suzuki Ignis 2017 - Mert nagyot álmodni

by Mészáros Gergely

Párizsban még sokoldalú crossoverként mutatkozott be az új Ignis, mire Magyarországra ért, addigra ultra kompakt SUV-vá változott. S bár nem kevés pénzt kérnek érte a kereskedésekben, tény, hogy ennyire vonzó Suzukit még nem láttunk.

suzukiignis4wd01Crossover vagy SUV, nehéz igazságot tenni. Ahogy az Ignis esetében is, sokszor összemosódnak a határok: képességeik és megjelenésük szerint ide is, oda is beférnek az új modellek, különben meg talán nem is annyira lényeges ez az "osztályozás". A magyar Suzuki végül a SUV besorolás mellett döntött, mivel az új Ignis terepszögei jobbak, mint a Vitaráé, így a rövid tengelytávval és az opcionális automata összkerékhajtásával terepen sincs elveszve a japán apróság. Mini városi szabadidő-autó és kész.
Hogy ultra-kompakt vagy mini, úgy gondolom, ezt nem kell külön magyarázni. Elég ránézni, látszik, hogy milyen parány, alig 3,7 méteres hosszával (1,66 méteres szélességével és 1,595 méteres magasságával) nincs is „párja” kerek e világban. Nem mellesleg a Suzuki palettájáról is kitűnik megjelenésével.
Habár az utóbbi időben már nem az „olcsó autót mindenkinek” filozófia érvényesül az új Suzukik fejlesztésekor, és egyre „csinosabb”, kívánatosabb külsejű típusok kerülnek fel a japán márka kínálatába, az új Ignis még közülük is kitűnik. Tény, hogy a hátulját szokni kell! "Addig" viszont egészen bravúros a designja, szinte az utolsó porcikájáig imádnivaló. Jó, a hasítékszerű C-oszlopát az első generációs Cervótól, a sötétített A-oszlopait az új Swiftől, a sárvédő és motorház pereménél lévő bevágást a régi Vitarától, jellegzetesen szúrós tekintetét és hűtőrácsát pedig egy negyedik Suzukitól örökölte. Ahogy azonban ezeket a designelemeket összegyúrták egy egységes, modern egésszé, azért feltétlenül gratuláció jár! Ráadásul rendkívül divatos, energikus színekkel választható a kis négykerekű kocka, melyekhez akár fekete tető is párosítható.

suzukiignis4wd17Szerencsére nem fogyott el a tervezők fantáziája vagy lendülete az utastérben, a műanyagok ugyan a kategóriához illően kemények, ám a látvány abszolút rendben van. A vízszintes elrendezésű műszerfaltól kezdve, a légkondicionáló kezelőpaneljén át, az első ajtó kapaszkodójáig bezárólag, minden részlet rendben van, a színek és kárpitok is stimmelnek, a helykínálat pedig egészen meglepő.
suzukiignis4wd20Illetve rég tudjuk, hogy ebből a szempontból a kocka forma a nyerő, ami ezúttal is beigazolódott. Négy átlagos méretű felnőtt simán elfér az Ignisben: elöl-hátul van elég helye a lábaknak, fejeknek és vállaknak. Vagy három kisebb gyerkőc is beülhet hátra, ugyanis a Suzuki ultrakompakt SUV-ja négy- és ötszemélyes kivitelben is készül. Ki-ki eldöntheti, hogy mire van szüksége, előbbi előre-hátra csúsztatható hátsó üléseket, utóbbi három fejtámlát és biztonsági övet kínál. A csomagtartó kapacitása alapra 227 (Allgrip) vagy 267 literes, a négyszemélyes verzió nyilvánvalóan nagyobb rugalmasságot biztosít. Nekünk egy ilyen jutott, a legmagasabb GLX felszereltségi szinttel és 4WD hajtással. Ebben már volt navigációs rendszer, okostelefonnal összekapcsolható, érintőképernyős infotainment rendszer, Bluetooth és USB kapcsolódási lehetőség, Apple CarPlay és Android Auto funkció, több pohártartó, fordulatszámmérős, fedélzeti computeres műszeregység, valamint gombnyomásra induló motor. (Az alapváltozat erőforrása egyhagyományos kulcs elfordítására röffen be.)
suzukiignis4wd21Magyarországon az 1.2 literes DUALJET benzines aggregát gondoskodik az Ignis hajtásáról, az SHVS mild-hybrid rendszer csak külön kérésre „jön” be az országba. A 90 lóerős erőműhez kizárólag ötfokozatú sebességváltó társulhat, de abból kétfajta: a manuális mellett egy robotizált manuális egység is rendelhető. Opcióként pedig a már korábban is emlegetett összkerékhajtás is a vásárlók rendelkezésére áll, méghozzá a teljesen automatán működésbe lépő Allgrip Auto szerkezet formájában. Vagyis a vezetőnek semmi dolga, az első kerekek tapadásvesztésekor viszont a hátsók is kapnak a nyomatékból.
suzukiignis4wd15Ahogy már írtam, mi ezt a verziót próbáltuk, s az új generációs platformra épülő Ignis jól vizsgázott a ramaty állapotú magyar utakon. A futómű feszes hangolásán ugyanakkor éreztük, hogy nem akartak kockáztatni a mérnökök, de azért az alapvető komfortról sem kell lemondani az Ignisben. Gumi- és szélzajból persze bőven jutott a fülünknek, miközben a DUALJET erőforrás vidáman, erőlködés nélkül vitte a merev karosszériát. Egyébként tipikus benzinmotorként viselkedett, a lineáris erőleadáshoz alacsony fordulaton csendes üzem, a magasabb tartományban nyitottabb orgánum jár. A magasabb üléspozícióból könnyű irányítani az autót, a fordulóköre kicsi, terepen egyelőre nem mentünk vele. Nem vitás, hogy bírná, de mégiscsak egy városi szabadidő-autó. Feltétlen említést érdemel még, hogy a gazdagon felszerelt, GLX Ignisben kétkamerás – automata lassításra és gyalogos-felismerésre is képes – fékasszisztens, valamint sávelhagyásra figyelmeztető funkció is ügyel az épségünkre, illetve van benne fáradtság-figyelő, amit a Suzuki teljesen másképp hív.
suzukiignis4wd05aEnnyi fért az új Ignis rövid bemutatójába, további információkért keressék fel a Suzuki honlapját. Mi a vételárával búcsúzunk, a legolcsóbb 1.2 GL kiadás 3.755.000 forintba, a legdrágább 1.2 GLX 4WD AEB 5MT pedig 5.040.000 forintba kerül. Ebből is látszik, hogy a kis Ignis mert nagyot álmodni.