Ford Fiesta ST 2017 - Kicsi kocsi nagyon száguld

A „kis”Ford Fiesta legsportosabb változata mindent tud, amit a „nagyoktól” elvárunk. 200 lóerős, 6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, van Normál, Sport és Track üzemmódja, futóművét pedig a Ford Performance csapata hangolta. Egyedül hengerből jutott neki csak három.

fordfiestast2017cKezdjük is rögtön ezzel a meglepetéssel: a Fiesta ST harmadik generációja lesz az első Ford Performance modell, melyben háromhengeres szív dobog. A márka EcoBoost családjának új tagjában nagy nyomású közvetlen befecskendezés és „Kettős Független Változó Szelepvezérlés” dolgozik, a háromhengeres kialakítás pedig már alacsony fordulaton is nagy nyomatékot garantál. A nagyobb teljesítmény eléréséhez egy új turbófeltöltő is hozzájárul: az optimalizált formájú feltöltő gyorsabban építi fel a töltőnyomást, nemcsak minimumra csökkentve ezzel a turbólyukat, hanem közvetlenebb gázreakciókat eredményez. Ugyanakkor a szívócső-befecskendezés és a közvetlen üzemanyag-befecskendezés új kombinációja alacsonyabb CO₂-kibocsátást és fogyasztást eredményez.
Ez természetesen a hengerlekapcsolásos technológiának is köszönhető: amikor az autó egyenletes sebességgel, csekély motorterheléssel halad, a rendszer 14 ezredmásodperc alatt lekapcsolja az egyik henger üzemanyag-ellátását és szelepvezérlését. Majd – ha szükséges – ugyanennyi idő alatt újra beindítja az égést. A tisztán alumíniumból készített blokk integrált kipufogócsonkja is a teljesítmény növelését szolgálja, mivel így a háromhengeres erőmű hamarabb eléri az optimális üzemi hőmérsékletét. Ez a megoldás a kipufogógázok útját is lerövidíti a hengerek és turbótöltő között, ezáltal hamarabb áll rendelkezésre a forgatónyomaték. Feltétlen említést érdemel még, hogy az 1.5 literes aggregát korom-emisszióját részecskeszűrő technológia csökkenti.

Szintén újdonság a háromféle választható üzemmód: a Normal, Sport és Versenypálya beállítás áthangolja az erőforrás, a kormánymű és a stabilitásvezérlés működését, még rugalmasabbá varázsolva a Fiesta ST új nemzedékének viselkedését. Ettől függően működik az Ford hangzásjavítás (ESE) technológiája és az aktív kipufogószelep is, még magasabb szintre emelve a vezetés élvezetét. Normal módban például a motorvezérlés, a kipörgésgátló, az elektronikus stabilitásvezérlés (ESC), az ESE, a kipufogóhang és az elektromos szervokormány (EPAS) természetes reakciókat és irányítási érzetet biztosítanak. Sport üzemben a motorvezérlés és a gázparancs közvetlenebbé válik, az aktív hangvezérlő szelep kinyílik és az ESE intenzív beállításra vált, sportosabb kipufogó- és motorhanggal megtöltve az utasteret. Végül Track üzemmódban a kipörgésgátló kikapcsol, a menetstabilizáló pedig kisebb mértékben avatkozik be.
fordfiestast2017aAz agilis és közvetlenül reagáló Ford Performance futóművet fejlett Nyomatékvektor Szabályozás egészíti ki, kanyarodás közben az ívbelső első kerék fékezésével javítva a kocsi úttartását és csökkentve az alulkormányzottságot. Az ESC további lehetőségeket biztosít a pilótának, aki megválaszthatja, hogy teljes, korlátozott, illetve nulla beavatkozást engedélyez a rendszernek.
fordfiestast2017oA 2018 elejétől három- és ötajtós változatban megrendelhető új generációs Fiesta ST kínálatában minden eddiginél többféle belső kialakítás és az autó személyre szabását segítő opció szerepel. A vásárlók a díszítő elemek széles kínálatából választva alakíthatják egyéni ízlésükhöz a váltókart, a kormánykereket, az ajtóbehúzókat és a műszerfalat. Emellett az ST ergonomikus kabinjában lapított alsó karimájú kormánykerék és kiváló megtámasztást nyújtó Recaro ülések várják a szerencsés utasokat. A külső fényezések listáján pedig megjelenik az új Liquid Blue árnyalat, illetve exkluzív 18 colos könnyűfém keréktárcsák is rendelhetők hozzá. Nyilvánvalóan az ST-ből sem hiányozhat a Ford SYNC 3 kommunikációs és szórakoztató rendszere, melyen keresztül egyszerű, szokványos hangutasításokkal kezelhetik az audiót, a navigációt és csatlakoztatott okostelefonokat. Az Apple CarPlay és az Android Auto™ rendszerekkel kompatibilis SYNC 3 kezelőfelülete egy ‘lebegő’ kialakítású, tablet-stílusú, akár 8 colos színes érintőképernyő, ami a kétujjas csippentés és végigsimításos mozdulatokkal is vezérelhető. Végül, de nem utolsósorban a Fiesta ST opciós listájáról a high-end minőségű B&O PLAY hangrendszer is „behúzható”.
fordfiestast2017b“Az új generációs Fiesta ST hű maradt ahhoz a filozófiánkhoz, hogy a Ford Performance futóművei és hajtásláncai minden tekintetben a legmodernebb technológiákkal működjenek,” - nyilatkozta Joe Bakaj, a Ford Európa termékfejlesztési alelnöke. “A választható üzemmódok és a vadonatúj EcoBoost motor párosa remek harmóniát teremt a teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás között, és hihetetlen sokoldalúsággal ruházza fel az új Fiesta ST-t.” A nagyközönség először a jövő hónapban, a Genfi Autószalonon találkozhat „vele” személyesen.

 

A Ford-híreinket az Autó-Nexus Kft. támogatja:
Fiestahirdetes