Jeep Renegade, Compass 4xe - Zöld forradalom

by Mészáros Gergely

Felvirradt a Jeep „zöld” forradalmának hajnala, hamarosan megérkeznek az európai piacra az amerikai márka első plug-in hibrid modelljei. A Renegade 4xe és a Compass 4xe kettőse a szokásos, kimagasló off-road képességek mellett a zajtalan suhanás szabadságát és természet közeliségét, valamint a hatékonyság új szintjét nyújtja.

A Renegade 4xe és a Compass 4xe a Jeep válasza a fenntartható jövő kihívásaira. A plug-in hibrid modellek bevezetésével és az általuk meginduló elektromos átállással a világhírű gyártó meghatározó lépést tesz a modernizáció irányába. Mindkettő kompromisszumoktól mentes hibrid megoldást kínál: megnövelt teljesítménnyel, fokozott biztonságot garantáló fejlesztésekkel, folyamatosan rendelkezésre álló összkerékhajtással, illetve hibrid üzemben kevesebb, mint 50g/km széndioxid (CO2) kibocsátással járulnak hozzá az élvezetes, egyben fenntartható autózás élményéhez.
Tudásuk alapját egy 1.3 literes benzines turbómotor, a hátsó kerekek között elhelyezett villanymotor, továbbá egy 11,4 kWh kapacitású akkumulátorcsomag adja. Az önmagában is erőteljes, kiviteltől függően 130 vagy 180 lóerős teljesítményű turbófeltöltéses erőforrás munkáját egy 60 lóerős villanymotor egészíti ki, így a Renegade 4xe és a Compass 4xe Limited verzió rendszerteljesítménye 190, a Trailhawk és az S modell pedig 240 lóerő. Emellé 270+250 Nm nyomaték párosul, ami szabadidő-autókhoz mérten kiemelkedő menetteljesítményeket és nem mindennapi vezetési élményt eredményez. Az erősebb változatok például kevesebb, mint 7,5 másodperc alatt gyorsulnak 0-ról 100 km/h-ra, miközben akár 130 km/h-s tempóval is haladhatunk tisztán elektromos hajtással. Az autók végsebessége 200 km/h.
Sokkal fontosabb azonban ennél, hogy a Renegade és a Compass 4xe egyaránt képes megtenni mintegy 50 kilométert kizárólag a zéró károsanyag-kibocsátást garantáló akkumulátoraira támaszkodva, melyek menet közben vagy külső forrásból is tölthetők. Méghozzá egyszerűen és intuitív módon. A hátsó tengely elektromos akkumulátor egységét a motorfék által generált negatív nyomatékot hasznosító E-Coaching üzemmódban akár vezetés közben is „meg lehet tankolni”. Ugyanakkor a szabványos, vagy opcionálisan rendelhető speciális külső töltőkábelek segítségével otthoni, illetve a nyilvános töltőponton egyaránt csatlakoztathatjuk autónkat az elektromos hálózathoz. Többek között az Easy Wallbox töltőrendszerrel szokványos háztartási csatlakozóra köthető. A My EasyWallbox alkalmazással pedig távolról is vezérelhetjük a folyamatot, az applikáció hamarosan elérhető lesz az App Store-ban.

Az új hibrid technológia - a hagyományos Jeep Selec-Terrain rendszerrel kiegészítve - nehéz körülmények között is érezteti pozitív hatását. A Jeep 4xe típusai nagyobb forgatónyomatékuk révén az eddiginél is magasabb szintű terepjáró-képességgel dicsekedhetnek. Mindezt úgy, hogy a hátsó tengelyt nem hagyományos kardán, hanem a kifejezetten erre a célra szolgáló villanymotor hajtja. A két tengely így teljesen különválasztható egymástól, azaz a rájuk jutó nyomaték egymástól függetlenül, hatékonyabban szabályozható, mint a mechanikus megoldásoknál.
JeepCompassLimited 4xe1Emellett mindkét Jeep három alapvető vezetési üzemmódot ajánl fel a sofőrnek. A hibrid üzem a teljesítmény optimalizálásával gondoskodik a lehető legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztásról. Az 50 kilométerre elég elektromos módot felesleges túltárgyalni, az E-Save beállítás használatakor pedig a belső égésű motor - a vezető döntésétől függően - szinten tartja vagy növeli az akku töltöttségét. Természetesen a fedélzeten is nyomon lehet követni a gépkocsi aktuális üzemét, az új 7 colos, színes TFT kijelző még az akkumulátor töltöttségi szintjéről, a hatótávról, a teljesítmény-leadás százalékos értékéről is tájékoztatja a pilótát. Az UConnect 8,4 colos színes képernyőjén pedig olyan új „füleket” találnak az utasok, mint az energiaáramlás, a korábbi utak összesítése, a töltési idők, az E-Save funkció, illetve a különböző töltési beállítások. A kor elvárásainak megfelelően a 4xe modellek ultramodern kapcsolódási funkciókkal is hozzájárulnak a vásárlók elégedettségéhez, az új UConnect Services ötféle - My Assistant, My Car, Remote, My Navigation és My eCharge - szolgáltatást foglal magában. A My Assistant baleset esetén igénybe vehető vészhívó funkciót kínál, amelyben az asszisztencia szolgáltatása a jármű mentését is magába foglalja. A My Car segítségével a vezető folyamatosan nyomon követheti az autója állapotát, legfontosabb paramétereit. A My Remot lehetővé teszi, hogy a távolból működtessük az ajtózárakat, felvillantsuk a fényszórókat, megállapítsuk a jármű tartózkodási helyét, vagy korlátozzunk az engedélyezett sebességet, illetve a használati területet. A My Navigation szolgáltatásai között megtalálható a Send & Go funkció. Ennek igénybevételével a számítógépről vagy az okostelefonokról közvetlenül az autóba továbbíthatók a tervezett utazásunk adatok. A My eCharge okostelefonos alkalmazás pedig az akkumulátor töltöttségi szintjének ellenőrzésére, valamint a töltési folyamat és a klimatizálás időzítésére is képes.
HP Jeep 4xe7Feltétlen említést érdemelnek, hogy a Jeep 4xe típusainak biztonságáról is a legfejlettebb ADAS megoldások gondoskodnak. Így például a sztenderd vagy opcionális Full LED fényszórók, az ütközésre és sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek, az intelligens sebességhatároló és a táblafelismerő asszisztens. Ide tartoznak még az első és a hátsó parkolószenzorok, a holttér-figyelő, a tolatókamera, a Park Assist parkolássegítő rendszer, a kulcs nélküli nyitás és indítás, vagy a Jeepekhez most először elérhető vezető éberség-felügyelet.
Jeep 4xe9A Renegade 4xe és a Compass 4xe – hagyományos testvéreikhez hasonlóan – több felszereltséggel megvásárolhatók. A Night Eagle (kizárólag Compass esetében), Limited, az S és a Trailhawk modellek mindegyike összkerékhajtással kerülnek forgalomba. Ráadásul három speciális szín kizárólag hozzájuk rendelhető.
Jeep 4xe14A magyarországi márkakereskedésekben szeptembertől rendelhető 4xe SUV modellek egyenes folytatását jelentik a Jeep® több évtizede töretlen fejlődésének. Egyszerre képviselik a szabadság, a kaland, az eredetiség és a szenvedély alapvető értékeit, illetve erősítik a márka hírnevét világszerte.