Volkswagen Golf 8 (Alltrack) Variant - Több, mint Golf

by Mészáros Gergely

Az új kombi változatot, azaz a Variantot ugyanaz a klasszikus dizájn, hatékony hajtáslánc-kínálat és naprakész – számos kényelmi és vezetéstámogató funkciót magában foglaló – felszereltség jellemzi, mint az alapot adó nyolcadik generációs Golfot, csak éppen hosszabb nála, nagyobb a tengelytávja, több lábteret kínál hátul, s végül, de nem utolsósorban a csomagtartójába is több cucc fér. Következzenek a részletek!

1993-as bemutatkozása óta több mint 3.000.000 vásárló szívét hódította már meg a Golf Variant. De az is lehet, hogy az eszüket vette célba, hiszen az ötajtósnál jóval tágasabb bendőjével tulajdonképpen ideális családi autó. Most újra szintet lépett: az új nemzedék még bőkezűbb helykínálattal, még fejlettebb motorokkal és biztonsági berendezésekkel lép színre. Sőt, ahogy Jürgen Stackmann, a Volkswagen Személyautók márka értékesítésért felelős igazgatósági tagja fogalmaz: „Azok a vásárlók pedig, akik valamilyen sportosabb változatot keresnek, imádni fogják az új Golf Alltracket, mely a Golf Variant és egy SUV közötti átmenetként a tér, az innováció és a szórakoztatás tökéletes egységét kínálja az aszfaltozott utakon és azokon kívül is összkerék-hajtásának köszönhetően.”
Az új Variant megjelenését tekintve – természetesen - szoros kapcsolatban van az új Golffal, ami leginkább az elülső részen szembetűnő. Ugyanazokkal a letisztult, dinamikus stílusjegyekkel és LED technikájú fényszórókkal és hátsó lámpákkal rendelkezik, ám a hosszanti növekedés átrendezi a karosszéria arányait: a kombi sokkal nyújtottabbnak és laposabbnak látszik a hagyományos kivitelnél. Nem véletlenül, a Variant 4.663 milliméter hosszú, tengelytávja pedig 2686 milliméteres, azaz 66 milliméterrel lepipálja még a felmenőjét is. Ráadásul a hosszú, lapos tetejével, valamint a kupé jellegű, szögletes hátsó ablakával némi egyéni karaktert is mutat.
A hosszabb tengelytáv és kasztni kedvezően hat a Golf Variant belső terére is, akár öt utas is kényelmesen utazhat benne. Az extra térnek elsősorban a hátsó utasok örülhetnek: mintegy 48 milliméterrel nőtt a második sorban a lábtér. Eközben a poggyászokat egy nagyméretű raktér várja: a hátsó ülés háttámlájának felső széléig megrakva 611 liter a kapacitása (6 literrel több a Golf Variant 7-hez képest). Az ülés háttámlájához csatolt integrált csomagtér hálóval a tető vonaláig akár 1642 liternyi pakkot rakhatunk be, ha pedig mindkét kezünk tele, akkor az opcionálisan kapható, elektromosan működtetett hátsó csomagtérajtót alternatív módon, a hátsó lökhárítója előtti lábmozdulattal is nyithatjuk.
volkswagengolf8variant01A Golf Variant gépházteteje alá hatékony hajtásrendszerek kerültek. Például a 48V mild-hibrid technológiával és 7 sebességes dupla tengelykapcsolós sebességváltóval dolgozó eTSI egység. Nagy előnye a hagyományos motorokhoz képest, hogy az alacsonyabb fogyasztás érdekében a rendszer – amikor csak lehetséges – kikapcsolja a turbófeltöltéses közvetlen befecskendezéses TSI aggregátot. A DSG váltó észrevétlenné tesz az elektromos és a normál üzem közötti váltást, de egyébként is gazdaságosan váltogat a fokozatok között. Emellett innovatív TDI erőforrásokat is választatnak a vevők: ezekben úgynevezett twin dose technológia – a kettős AdBlue® befecskendezés két SCR katalizátorral (Selective Catalytic Reduction) - csökkenti jelentősen a nitrogén-oxid kibocsátást (NOx).
volkswagengolf8variant16Mindemellett a Volkswagen újrakonfigurálta a Variant felszereltségi szintjeit is: az alapváltozat felett most a „Life”, „Style” és „R-Line” kivitelek állnak. Az alap szériafelszereltsége is gazdag, többek között van benne Lane Assist sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, városi vészfékező rendszerrel és gyalogos figyelővel ellátott Front Assist, kanyarodáskor szembejövő jármű esetén fékező rendszer, XDS elektronikus differenciálzár, Car2X közlekedési veszélyre figyelmeztető jelzés, kulcs nélküli komfortos indítás, Keyless Start valamint automatikus világításvezérlés. Minden esetben széria a Digital Cockpit Pro is, a 8,25 colos érintőképernyővel szerelt Composition online szórakoztató rendszer, a We Connect és We Connect Plus online szolgáltatások és funkciók, a többfunkciós volán, az Air Care Climatronic automatikus légkondicionáló és a Bluetooth csatlakozási lehetőség.
volkswagengolf8alltrackvariant04Külön fejezetet érdemel a független crossover modellváltozatként piacra kerülő Golf Alltrack második generációja is. A mai trendeknek megfelelően az újdonság emelt hasmagassággal, terepes megjelenéssel, speciális lökhárítókkal, egyedi belsőkkel, illetve nehéz körülmények között is mindenkor biztonságot adó állandó 4Motion összkerék-hajtással büszkélkedhet. Utóbbi nemcsak télen vagy rossz utakon jelent fórt a kétkerekes verziókhoz képest, hanem vontatásra is alkalmassá teszi az autót. A Golf Alltrack maximum 2.000 kilogrammot vontathat. Más szempontból ugyanakkor megegyezik a Golf Varianttal.
volkswagengolf8alltrackvariant01A sokoldalú páros méltán írhatja tovább a Golf Variant 1993-ban megkezdett sikersztoriját. Németországban már ma, szeptember 10-én megkezdődik a Golf Variant előértékesítése, míg a további európai országok fokozatosan kapcsolódnak be a forgalmazásba.