Opel Crossland 2020 - Több egy csinos arcnál

by Mészáros Gergely

A néhány hete bemutatott új generációs Mokka után a Crossland is megkapta a márka összetéveszthetetlen új arcát, egyúttal lemondott a nevében eddig szereplő X-ről is. GS Line felszereltséggel és adaptív IntelliGrip kipörgésgátlóval érkezik.

Naná, hogy már az összetéveszthetetlen Vizor uralja az Opel Crossland frontrészét, sokkal vagányabbá, lazábbá varázsolva a kompakt szabadidő-autó megjelenését. Ráadásul szélesebbnek és modernebbek is látszik tőle az autó, a közepén pedig ott csillag a legendás-Opel villám. Hátul ugyancsak újak a karakteres fénydizájnnal világító, sötét burájú lámpák, valamint a fényes fekete csomagtér-fedél, mely jól hangsúlyozza a Crossland erőteljes kiállását. A modern összképhez azonban az első-hátsó alsó védőlemez, a LED-es ködfényszóró, valamint a krómozott küszöbléc és a stílusos könnyűfém felnik is hozzájárulnak. Utóbbiak 16 és 17 colos méretben, illetve ezüst, fényes fekete és kétszínű kivitelben is választhatóak.
A bevezetőben már emlegetett, extra sportos GS Line és GS Line Plus kivitel még ennél is többet nyújt. Előbbi fekete, 16 colos kerekekkel és tetővel, valamint vörös karaktervonallal büszkélkedhet, utóbbi már 17-es keréktárcsákon gurul, s széria benne a két AGR minősítésű első ülés, az adaptív LED-es fényszóró és a tetősín.
Kívül kompakt, belül tágas. A nagyvonalú helykínálat és az elsőrangú, komfortos és ergonomikus ülések hosszú távú utazóautóvá teszik a Crosslandet, miként a magas szintű variálhatóság is. A 60/40 arányban osztott második üléssor például 150 milliméteres sínen mozgatható, attól függően, hogy a csomagoknak vagy a lábaknak van nagyobb szüksége a helyre. A poggyásztér kapacitása alapra 410 liter, ám az előbbi mozdulatsorral 510 literesre bővíthető, illetve a maximális befogadóképessége 1255 liter.
opelcrossland2020dzsEmellett a legfejlettebb okosautó-szolgáltatásokat is élvezhetik a bennülők. A választható - Radio, Multimedia és Multimedia Navi Pro - infotainment rendszerek nyolccolos, színes érintőképernyővel és Apple CarPlay illetve Android Auto-támogatással érkeznek, az okostelefonok akár vezeték nélkül is tölthetők. Az OpelConnect okosautó-rendszer pedig valós idejű útinformációkon alapuló élő navigációt, továbbá közvetlen műszaki és vészhelyzeti segélyhívót kínál.
opelcrossland2020csAz Opel Crossland sokféle naprakész asszisztensrendszereinek hála, még biztonságosabb az utazás. A kanyarfénnyel, automata távfénnyel és magasságállítással bővített adaptív, teljes LED fényszórók például sötétben is a lehető legjobb látási viszonyokat garantálják. A Head-up Display a vezető látóterébe vetíti a sebességet, a navigáció és az asszisztensek legfontosabb adatait, a ráfutásos ütközési figyelmeztetés, automatikus vészfékezés és a gyalogosfelismerés pedig 5 km/órától aktív. Van még sávelhagyás-jelző, fáradtság-figyelő, 180 fokos tolatókamera, parkolóasszisztens, holttér-figyelő, jelzőtábla-felismerés és intelligens sebességszabályozás, gyakorlatilag minden, amire szükség lehet.

opelcrossland2020motorpaletta

Eközben a dinamikusabb sofőrök a továbbfejlesztett futóműnek és a jelentősen javított menetdinamikának örvendhetnek. A rüsselsheimi mérnökök többek között új rugókat és lengéscsillapítókat választottak az első McPherson futóműhöz és a csatolt lengőkaros hátsó hídhoz egyaránt, s áthangolták a kormányművet.
opelcrossland2020gVégül, de nem utolsósorban feltétlenül említést érdemel az öt – normál, hó, terep, homok, esp off - üzemmódot ajánló adaptív IntelliGrip kipörgésgátló, amely optimálisan viszi át a hajtóerőt aszfaltra, murvára, vagy hóra/jégre. Az új Opel Crossland hazai forgalmazása már meg is kezdődött, az első darabok 2021 elején érkeznek a márkakereskedésekbe.