"Porsche Unseen" 2. rész - A szuper-sportkocsik

by Mészáros Gergely

Ahogy nemrég írtuk, a „Porsche Unseen” kiadvány betekintést enged a Style Porsche színfalai mögé, olyan 2005 és 2019 között készült tanulmányautókkal, melyeket eddig hétpecsétes titokként őrzött. A koncepciók a „Spin-offs”, a „Little rebels”, a „Hyper cars” és a What’s next” fejezetekbe csoportosulnak, ezúttal a „hyperautókról” rántjuk le a leplet. Íme!

Porsche 906 Living Legend

Az 1:1 arányú „kemény modell” a legrégebbi a hyperautók közül, még 2015-ben alkotta meg a weissachi tervezőbrigád. A szupersportkocsi a Porsche 906 arányait és kialakítását követte, ám a két különböző karosszéria egybeolvadása egészen különleges és újszerű vizuális hatást kelt. Az elemek közötti rés egyébként szellőzőcsatornaként szolgál az erős középmotor számára.

Porsche Vision 918 RS

A 2019-es, 1:1 méretarányú „hard modell” számára az a Porsche 918 adta az alapötletet, mely hybrid technikájával mérföldkőnek számított a márka történelmében. A Vision 918 RS már egy újabb, lenyűgöző evolúciós lépcsőfok, továbbfejlesztett hajtáslánccal és futóművel, valamint aerodinamikailag tökéletesített karosszériával. Így a Vision 918 RS új normákat állítana fel közúton és versenypályán egyaránt.

Porsche Vision 920

porschevision920bAz 1:1 arányú „kemény modell” 2019-ből származik, s azt a kérdéskört járja körül, hogy miként lehet a Porsche országúti sportautóinak a formanyelvét a „prototípus” versenyautók funkcionalitásával kombinálni. Ennek megfelelően a Vision 920 egy extrém hiperautó, mely az aerodinamikailag optimalizált karosszériájával és a központi pilótafülkéjével elhomályosítja a versenypálya és a közút közötti határokat.

Porsche Vision E

porschevisione04A szintén 2019-es „hard modellt” a Formula E inspirálta, az a versenysport, ahol a jövő technológiáját extrém körülmények között, állandóan a határokat feszegetve tesztelik. A Porsche 99X Electric alapjaira épülő radikálisan könnyű együléses, teljesen elektromos versenyautó lélegzetelállító vezetési élményt nyújt a „magán” versenyzők számára.

Porsche 919 Street

porsche919street02A 2017-es, 1:1 arányú agyagmodellről már az előző részben is írtunk. Koncepciója a Porsche 919 Hybrid technológiájának felhasználásával született, és az LMP1-es versenyautó lenyűgöző vezetési élményét ígéri bárki számára. A külső karosszéria alatt karbon monocoque alapok vannak, és persze a 900 lóerős hibrid verseny hajtáslánc, amely számos győzelemhez segítette a Porsche 919 versenyautót Le Mans-ban. A méretek és a tengelytávolság is megegyezik a versenyautóéval.

Porsche 917 Living Legend

porsche917livinglegend02Az 1:1es méretarányú agyagmodell 2013-ban született meg. 1970 nyarán, a Porsche Salzburg piros fehérbe öltöztetett Porsche 917 volánja mögött Hans Herrmann és Richard Attwood megszerezték a német márka első „összesített” győzelmét LeMans-ban. Mikor 2013-ban a Porsche visszatért az LMP1 kategóriába, a weissachi csapat elképzelte az egykori győztes autó modern értelmezését. Műszaki inspirációként a 918 Spyder szolgált. „A Porsche szuper-sportkocsijaiban mindig az az érzésed, hogy gyakorlatilag az úton ülsz – a magas kerékíbek között” – mondta Michael Mauer. „Ezt akartuk még inkább kihangsúlyozni a tanulmány esetében.”
Legközelebb a „kis lázadókkal” térünk vissza. Addig is, viszlát!