Porsche Unseen 3. rész - Mellékhajtások

by Mészáros Gergely

15 különböző vízió, 15 tanulmányautó. Méghozzá eddig hétpecsétes titokként őrzött tanulmányok kerültek napvilágra a „Porsche Unseen” kiadványban, exkluzív betekintést engedve számunkra a német sportkocsi-márka tervezési folyamatába. Ezúttal a „spin-offs modelleken a sor, melyek egyfajta mellékhajtásaként új jelentéssel töltik meg az eredeti koncepciót. Íme!

Porsche Boxster Bergspyder (2014)

A 2014-es mozgóképes prototípus megalkotásához a Porsche 909 Bergspyder adta az alapötletet, mely a zuffenhauseni vállalat valaha használt legkönnyebb versenyautója volt, mindössze 384 kilogrammot nyomott. Ám a Porsche Boxster Bergspyderrel Michael Mauer és a tervezőcsapata nem csupán a legendás szerpentinvadász sportkocsi előtt tiszteleg, hanem azt is megmutatta, hogy az alacsony súlyú és erőteljes középmotorral szerelt 981-es Boxster sorozat is tökéletesen alkalmas az Alpok kanyarjainak a meghódítására.

Porsche 911 Vision Safari (2012)

Szintén járóképes a 2012-ben született 911 Vision Safari tanulmányautó, ami, miként a neve is rávilágít, a 911-es sportkocsira épül, méghozzá a 991-es generációra. Emelt karosszériájával, megerősített kerékjárati íveivel, masszív lökhárítóival és a motorsport által inspirált pilótafülkéjével az 1970-es években, az East African Safari Rally-n használt 911 Safari versenygépre emlékeztet. „Úgy gondoljuk, hogy egyetlen más autómárka sem képes olyan hitelesen ötvözni a sportkocsik és az off-roadozás világát, mint a Porsche” – mondja Mauer a „látomásról”.

Porsche Le Mans Living Legend (2016)

porschelemanslivinglegend03A 1:1-es méretarányú „Hard” modell 2016-ban készült. A Porsche Boxsterre épülő extrém közúti sportkocsi abból az úttörő 550-es versenykupéból merített ihletet, mely 1953-ban indult a Le Mans-i 24 órás versenyen. Már a kasztnija is egészen különleges, az első és a hátsó motorházteteje egymással ellentétes irányba nyílik, az üzemanyagot elöl, egy központi nyíláson kell betölteni, aaz utastérbe pedig sirályszárnyas ajtókon keresztül lehet bejutni. nyolchengeres motorja hátra került, erősen túlzó orgánummal.

Porsche Macan Vision Safari (2013)

porschemacanvisionsafari03A 2013-as, 1:1-es méretarányú „hard” modellhez az az alaptézis jelentette a kiindulási pontot, hogy a Porsche Macan egy igazi terepcsoda, mely eleve azzal a céllal látta meg a napvilágot, hogy bizonyítsa sokoldalúságát – rallypályákon és murvás úton egyaránt. Ezért a weissachi tervezőcsapat durva terepre is alkalmas kerekekkel szerelt háromajtós kupéként álmodta újra a Macant.

porsche911visionsafari01A „Porsche Unseen” könyv már elérhető kereskedelmi forgalomban a 978-3-667-11980-3 ISBN szám alatt. A formatervezési tanulmányokat több mint 328 oldalon át csodálhatjuk meg Stefan Bogner lenyűgöző fotói és Jan Karl Beaderek tájékoztató szövegei segítségével. A Dalius Klasing kiadó által megalkotott könyv a Porsche Múzeum shopjában is elérhető.