Bentley Bentayga Hybrid - Kettőből egy

by Mészáros Gergely

A Beyond 100 stratégia következő lépcsőfokaként bemutatott Bentayga Hybrid luxus szabadidő-autó az elektromos luxus legmagasabb szintjét kínálja: míg városi környezetben néma és álomszerűen sima haladást garantál, addig maximális hatótávját kihasználva könnyedén elhagyhatja a betonrengeteget, felfedezni mi rejlik a „határon” túl.

A Bentley kutatásai szerint az ügyfeleik több mint 90 százaléka napi rendszerességgel vagy hetente többször is használja a Bentayga Hybrid első generációját, s közel 100 százalékuk az EV módot is mindig bekapcsolja, 50 százalékuk meg nem autózik többet naponta 30 mérföldnél, azaz 48 kilométernél. Márpedig ezt az új Bentley Bentayga Hybrid teljesen elektromos üzemmódban is tudja: egészen pontosan 31 mérföld (49,89 km) megtételére képes károsanyag-kibocsátás nélkül (NEDC ciklus szerint), míg a teljes kombinált hatótávja 536 mérföld (862 kilométer) – egyetlen feltöltéssel, illetve tankolással. Ez nyilvánvalóan a továbbfejlesztett, konnektorról is tölthető hajtásláncának köszönhető, ami egy 126 lóerős, akár 350 Nm-t leadó villanymotorból, egy 3.0 literes, ikerturbós V6-os benzines erőforrásból, valamint egy, 168 cellából álló, 17,3 kWh-s kapacitású lítium akkumulátorból áll össze. A hibrid Bentley rendszerteljesítménye 449 lóerő, csúcsnyomatéka 700 Nm, 5,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége 254 km/h. Az energiatároló egysége leggyorsabban két és fél óra alatt tölthető fel – 7,2 kW/h-s sebességgel, többféle kábellel, valamint Bentley márkájú wallbaxszal.
A Bentley Bentayga Hybrid mindig az elektromos motor segítségével indul el, s a hagyományos belső égésű aggregát csak akkor kapcsolódik be a hajtásba, ha nagyobb nyomatékra van szüksége a pilótának, illetve a tempó meghaladja a 84 mph-t (135 km/h-t). A rendszer hatékonyságához nemcsak a Bentley Hybrid Efficiency intelligens navigáció járul hozzá, hanem a haptikus visszajelzésű gázpedál is, mely az üzemmódok közötti választóvonalat érzékeltetve arra ösztönzi a vezetőt, hogy minél tovább maradjon EV Drive módban. Természetesen a fékezés során is visszanyerhető némi energia, illetve a sofőr három különböző „E Modes” beállítás közül is választhat. Az indításkor aktív „EV Drive” mód leginkább városi, valamint rövidebb utakhoz ideális, „kimaxolva” az elektromos vezetési élményt. Ilyenkor például a navigáció a gázpedál rezegtetésével figyelmeztet a kereszteződés vagy a sebességkorlátozás közeledtére, előrelátó és energiatakarékos közlekedést biztosítva. „Hybrid” üzemben a hatékonyság és a hatótáv kerül előtérbe, tehát remek választás hosszabb kirándulásokhoz, kalandozásokhoz is. A cél meghatározása után a navigáció mindig a legalkalmasabb vezetési módokat alkalmazza, folyamatosan figyelve az akkuban rejlő energia felhasználását. „Hold” beállításban a hajtáslánc tartalékolja a nagyfeszültségű akkuban rejlő „naftát” a későbbiekre.

A hybrid Bentayga kényelmes használatához a My Bentley applikációk is hozzájárulnak. Az okostelefonos alkalmazásokkal számos információ és funkció elérhető adatkapcsolat nélkül: a MY CAR STATISTICS áttekintést nyújt a jármű legfőbb és aktuális paramétereiről, a MY BATTERY CHARGE engedélyezi a Bentley töltésének távoli elindítását, feltéve, ha az csatlakoztatva van a hálózatra. A MY CABIN COMFORT az utastér hűtését, fűtését indítja el okostelefonról, az E-CHARGING pedig felkínálja a lehető legideálisabb töltési pontokat.
bentleybentaygahybrid2021jFeltétlen említést érdemel még a kézműves műszerfalba tökéletesen illeszkedő, 10,9 colos érintőképernyővel felvértezett, új generációs információs és szórakoztató berendezés. A széltől szélig, nagy felbontású és dinamikus grafikájú rendszer része a fentebb emlegetett navigáció, online kereséssel, USB-C portokkal és már vezeték nélküli Apple CarPlay kompatibilitással kiegészítve. Emellett beágyazott SIM-mel is rendelkezik, a hátsó utasok pedig távvezérlő tableten keresztül vezérelhetik az autó bizonyos funkcióit. A digitális műszerfalon a szokásos fordulatszámmérő helyére az üzemmódokat megjelenítő kijelző költözött, a hűtőfolyadék hőmérőjét az akkumulátor töltöttségi szintmutató helyettesíti. Végül, de nem utolsósorban a Head-up Display már a forgalmi információk is megjelennek.
bentleybentaygahybrid2021bA Bentayga Hybrid négy- és ötüléses konfigurációban is megvásárolható lesz, mindkettőben állítható a hátsó sor támlaszöge, még komfortosabbá varázsolva az utazást. A Mulliner Driving Specification számos további érdekes és egyedi opciót nyújt, melyekkel a tulajdonos személyes ízléséhez igazíthatja kedvencét, melyet hamarosan újabb konnektorról is tölthető Bentley.