Citroën C3 Aircross 2021 - Vége a "bohó gyerekkornak"

by Mészáros Gergely

Nemcsak karakteresebb lett, de több kényelmi szolgáltatást is nyújt elődjénél az új Citroën C3 Aircross, alapvetően mégis megmaradt annak, ami volt: egy modern, eredeti stílusú autónak, hamisítatlan SUV ismertetőjegyekkel, kiemelkedő sokoldalúsággal és nagyvonalú komforttal. Idén nyáron érkezik meg a kereskedésekbe.

A C3 Aircross 2017 végén mutatkozott be, azóta közel 330 ezer példány kelt el belőle. A vásárlók az első pillanattól kezdve nagyra értékelték a kompakt méretű szabadidő-autó attraktív megjelenését, személyre szabható barátságos jellemét és kényelmes utasterét, amit mi sem bizonyít jobban, hogy elsősorban a jobban felszerelt kiviteleket keresték: az eladott autók 62 százaléka Shine volt. Most megújult, ám a 2021-es frissítés során megtartotta egyéni vonzerejét, csak éppen még markánsabbá, még rugalmasabbá és biztonságosabbá vált. Mondhatnánk, hogy felnőtt.
A Citroën C3 továbbra is határozott egyéniség: miközben a nagy kerekeken guruló, emelt hasmagasságú szabadidő-autó látványos kiegészítői – az alvázvédő elemei, a kerékjárati ívei, a sárvédői és a tetősínjei – erőt sugároznak, a magas övvonal és építésmód tágas utasteret, valamint megnyugtató biztonságérzetet ígér. Persze, nem ad alább a merész szellemiségéből, jópofa megoldásaiból sem, ám a játékos részleteket érettebb megoldások váltják fel.
Leginkább az orr-rész változott: újak a több fényt adó fényszórók, nagyobb a krómozott márkaembléma, átalakult a hűtőrács és a mintázata, továbbá új, színes betétekkel gazdagodott a lökhárító is. A vízszintes gépház-fedél, a körkörösen elhelyezett védőelemek masszívságot sugároznak, kiemelve a C3 Aircross SUV-os külsejét.
Ráadásul minden egyes vevő megalkothatja a saját, egyedi kedvencét, hiszen immár 70 különböző kreáció közül választhatnak, melyeknek az alapját 7 fényezés – köztük 3 új: Khaki szürke, Voltaic kék és Hófehér -, 4 színcsomag és 2 tetőszín adja. Emellett új, az eddigieknél is dinamikusabb és fiatalosabb, 16 és 17 colos könnyűfém felnik is az ügyfelek rendelkezésére állnak, illetve a kabinban is megjelennek a személyre szabhatósági lehetőségek. Itt négy eltérő beltéri hangulat közül válogathatnak az érdeklődők, a szériaváltozat letisztult és szürke kárpitozása helyett derűs Urban Blue, trendi Metropolitan Graphite vagy kifinomult Hype Grey csomag határozatja meg a Citroën utasterének atmoszféráját. Az utóbbi kettő eleganciáját a vadonatúj – a mákra stilizált emblémáját megjelenítő – díszvarrás fokozza.

Természetesen a nagyra becsült Citroën Advanced Comfort® program most is minden eszközt biztosít ahhoz, hogy a vezetés kellemes élmény legyen. Méghozzá nem pusztán a futómű, hanem a hosszú távon is élvezetes utazást nyújtó Advanced Comfort ülések is, melyek párnázása 15 milliméterrel vastagabb az eddiginél. A C3 Aircross variálhatósága viszont a régi, a 4,16 méter hosszú, könnyen irányítható autó a kategóriájához mérten kivételes helykínálattal bír. Ez elsősorban az égbe nyúló karosszériának, és a 2 részben, 150 milliméterrel előre és hátra csúsztatható második üléssornak köszönhető. Az anyós helye eközben asztallá is alakítható, ezáltal akár 240 cm hosszú tárgyak (lapra szerelt bútorok, sporteszközök) is szállíthatók benne. A csomagtartó kapacitása az ülések tologatásával 410 literről 520 literesre növelhető, a maximális nagysága ugyanakkor eléri az 1289 litert. A C3 Aircross bendőjének másik nagy aduásza az óriási panorámateteje, mely értelemszerűen rengeteg fényt enged be, derűsség varázsolva a mindennapi használatot. Feltétlen említés érdemel még a hátulról is elérhető rekeszt rejtő, áttervezett középkonzol.
citroenc3aircross 2021sA Citroën ezen túl is minden olyan technológiai megoldást bevet, mely könnyebbé, illetve biztonságosabbá teszi a vezetést. Az immár 9 colos, ergonomikusabb és könnyebben olvasható érintőképernyőn jelenik meg a Citroën Connect Nav beépített navigációs rendszer, és erre tükrözhető – az Android Auto és az Apple CarPlay alkalmazásokkal – az okostelefon is. Lesz még vezeték nélküli telefontöltő és Citroën Connect Assist szolgáltatás is.
citroenc3aircross 2021gAz új C3 Aircrossban 12 vezetéstámogató rendszer ügyel a bennülők és a környezet épségére. ezek közé tartozik a színes head-up display, a sebességkorlátozás-felismerő rendszer, az Active Safety Brake vészfékező rendszer és az intelligens távolsági fényszóró-vezérlés, a kulcs nélküli nyitás-zárás-indítás, a Park Ass és a Top Rear Vision funkcióval felvértezett tolatókamera. A Grip Controlnak és a Hill Assist Descentnek hála, a Citroën számos terepen megállja a helyét, előbbi az érzékelt útviszonyok függvényében irányítja az első kerekek meghajtását, utóbbi meredek lejtőkön is automatán tartja a beállított tempót.
citroenc3aircross 2021dAz új C3 Aircross PureTech benzines és BlueHDi dízelmotorokkal, valamint hatfokozatú manuális és automata váltókkal kerül a kereskedésekbe 2021 nyarán. Vincent Cobée, a francia márka vezérigazgatója így foglalja össze az újdonság lényegét: „A C3 Aircross eredeti, modern autó, hamisítatlan SUV-karakterrel, kiemelkedő sokoldalúsággal, a mindennapokat megkönnyítő technológiai megoldásokkal. E tulajdonságokat feltétlenül meg akartuk őrizni, ugyanakkor az volt a célunk, hogy a dizájnt kissé érettebbé tegyük és még több kényelmi szolgáltatást nyújtsunk. Az eredmény önmagáért beszél! Az orr-rész radikálisan megváltozott, sokkal határozottabb, feszesebb lett. Az ülések új kidolgozása nagyban növeli az utazás kényelmét. Az új C3 Aircross a Citroën SUV modelljeivel szemben támasztott valamennyi elvárást kipipálhatja, minden ütőkártya nála van ahhoz, hogy folytassa eddigi sikertörténetét.”