BMW iDrive 2021 - A jövőbe kalauzol

by Mészáros Gergely

A BMW iDrive új generációja egy olyan digitális világba kalauzolja a vezető és az autó közötti interakciót, melyben az élet számos területét okoseszközök és –megoldások sokasága hálózza be. S a BMW Operációs Rendszer 8 gyakorlatilag egyfajta aktív szereplőként, intelligens partnerként segíti és színesíti az utasok mindennapjait. Többek között természetes párbeszéddel, személyre szabott módon és stílusban vezérelhetők az iDrive funkciói. Jönnek a részletek!

Ami húsz évvel ezelőtt egy forgótárcsával és egy digitális kijelzővel kezdődött, az mára egy minden részletre kiterjedő, intelligens, számos szenzor adataiból táplálkozó élménnyé állt össze, maximálisan a felhasználó igényeire szabva. Ez az, amit az új BMW iDrive képvisel. Egy újabb paradigmaváltást, ezúttal a vezető és az autó közötti természetes párbeszédre építve: intuitívabban, személyesebben, inspirálóbban és gazdagabb érzelmekkel, mint valaha.
A tisztán elektromos meghajtású BMW iX modellt bentről kifelé haladva álmodták meg a tervezők – ahogyan az új BMW iDrive felhasználói élményét is, amelyet minden pillanatban a vezető és az utasok igényei határoznak meg, legyen szó bármelyik aspektusról.
A leglátványosabb fizikai újítása a BMW Ívelt Kijelző, amely a digitális műszeregységet és a központi kijelzőt egyesíti, s a bajor márka legendás, pilóta felé forduló műszerfal-kialakításának jövőbe mutató értelmezése. A 12,3 colos digitális műszeregységet és a 14,9 colos központi kijelzőt egyetlen közös ház fogja össze, s mindkettő rendkívül magas, 200 ppi grafikai felbontásra képes. A volánra helyezett gördülőgombok segítségével villámgyorsan személyre szabhatók. A duplalátómezős operációs rendszer egyszerre kínál felhasználóbarát függőleges listamenü-navigációt és vízszintes váltogatást a csempe-ikonok között. A vezető a személyes preferenciái és az adott forgalmi szituációk szerint háromféle – Drive, Focus és Gallery - megjelenítés-típus és számos ikonstílus közül választhat.
Az „Act, Locate and Inform” elrendezési alapelv pedig garantálja az információk gondos elkülönítését és így megelőzi a kijelző hirtelen túlzsúfolását. Többek között egy innovatív előszűrő gondoskodik arról, hogy menetközben a sofőrhöz csupán a legszükségesebb információk jussanak el, ezek minél gyorsabb és egyszerűbb feldolgozását pedig intuitív jelzések segítik.

Mivel az új BMW iDrive tervezési és fejlesztési folyamatai során a mérnökök elsődleges szempontként tekintettek a természetes hangvezérlésre és érintés-érzékeny funkciójára, a korábban alkalmazott fedélzeti gombok és kapcsolók száma körülbelül a felére csökkent. A legfontosabb és legsűrűbben használt alapfunkciók vezérlőpaneljei ugyanakkor a megszokott helyeken maradtak, ám merőben új, ragyogóan tiszta és minimalista formát öltöttek. A középkonzol központi vezérlőeleme továbbra is a BMW iDrive vezérlőtárcsája, amelyet az iX utasterébe exkluzív drágakőként, üveghatású formában, Gold Bronze környezetbe álmodtak meg a készítők.
bmwidrive2021mTermészetesen a szerényen, háttérbe húzódva dolgozó BMW Intelligent Personal Assistant is új, minden korábbinál összetettebb funkciókra képes, ráadásul a tulajdonosok el is nevezhetik „őt”, hogy még szorosabbra fonódjon köztük a kapcsolat. Ahogy az emberek között is nonverbálisan történik az információátadás jelentős része, úgy a BMW Intelligent Personal Assistant megjelenését is változó méretű és erősségű fénydizájnokkal álmodták meg a tervezők, hogy nagyobb mozgásteret kapjon és többféleképpen fejezhesse ki magát. Interaktív kommunikáció során nemcsak érzékeli, hogy kivel beszélget, mozgó animációját mindig a kijelző azon oldalán feltünteti, amelyik oldalon ülő utashoz épp szól, hanem a stílusa is változhat. Továbbá az iDrive fejlesztéseivel párhuzamosan a digitális társ is újabb és újabb funkciókat és kifejezési formákat sajátít majd el, távoli szoftverfrissítésekkel.
bmwidrive2021hKözben a BMW ID-nak hála, a tulajok minden korábbinál személyre szabhatóbb felhasználói élményt élvezhetnek. Többek között biztonságosan eltárolja a felhasználó személyes belépési adatait, személyre szóló üzenetet „küld”, illetve az összes személyes beállítása betöltődik.
bmwidrive2021iSőt, mivel a BMW szerint a vezetés élménye már a beszállás előtt megkezdődik, az autó egy minden részletében összehangolt koreográfiával köszönti és invitálja közös utazásra a vezetőt és utasait. Ezt az ultraszélessávú technológiával felvértezett kulcs teszi lehetővé, mely pontosan tudja, mennyire van a sofőr a kocsitól. Amint ez a távolság három méteren belülre csökken, a BMW felébred és külső fényforrásai fokozatosan erősödő, dinamikus fényjátékba kezdenek, valamint halvány fényárba borul a kabin. Végül a kilincsek is felvillannak, hogy könnyebb legyen megtalálni azokat. A vezetőoldali ajtó kinyitására az ülés a legkönnyebben megközelíthető pozícióba süllyed, a kormányfűtés pedig aktiválódik. Betöltődnek a személyes beállítások, és létrejön az állandó okostelefon-kapcsolat is.
bmwidrive2021lyAz új BMW Operációs Rendszer 8 bevezetéével a navigációs, parkolást segítő és járműtöltési digitális szolgáltatások teljes egészében a BMW Maps felhőalapú, felhasználóbarát rendszerébe kerültek fel. Az egyik ilyen a „Learning Navigation”, mely folyamatosan elemzi a tulaj utazási szokásait, tanul belőlük és megjósolja, hogy melyik úti cél lesz a következő állomás.
bmwidrive2021eTekintve, hogy a jövőben a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek ritkán kell majd manuálisan állítaniuk az utastér hőmérsékletét, az intelligens légkondicionáló rendszer vezérlőegysége teljes egészében a BMW Ívelt Kijelző menürendszerébe került. Minden egyes beállítást a személyre szabott BMW ID-ban tárol, így nem szükséges újra és újra beállítania a kedvelt utastéri hőmérsékletet és funkciókat. De azt is figyelembe veszi, hogy honnan süt a nap, milyen intenzitással, valamint hányan ülnek az utastérben.
bmwidrive2021nyA BMW Operációs Rendszer 8 a bajor márka által valaha készített legerősebb és legintelligensebb fedélzeti operációs rendszer. A müncheni központú vállalatcsoport 2013 óta fejleszti házon belül operációs rendszere Linux-alapú szoftvereit és a technológia központi vezérlőegységét. A távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrade) érkezésével az autó egy minden pillanatban optimalizálható, digitális platformmá érett, és mint ilyen, a legújabb BMW operációs rendszer soha nem lesz teljesen kész. Ehelyett folyamatosan módosítható, tanítható, optimalizálható és fejleszthető, az újabbnál újabb élet- és vezetési szituációkhoz alkalmazkodva.