Nissan Micra 2017 - Thunderstruck

Jól megmutattuk a szlovákoknak! Hangerőt csutkára feltekerve, veszettül headbanggelve szabtunk végig Pozsony bel- és külvárosán, a járókelők meg csak lestek, mint a moziban. Még jó, hogy lengyel rendszám volt a vadonatúj Nissan Micrán! Most viszont Önök is ízelítőt kapnak abból, hogy mit tud a japán apróság!

Egyetlen oka volt, hogy úgy viselkedtünk a szlovák fővárosban, mint két „hülyegyerek”, méghozzá a Nissan Micra és annak Bose® Personal® hangrendszere. Ugyanis elég részletekbe menő előadást hallgathattunk meg róla a sajtótájékoztatón: így a két Bose UltraNearfield™ hangszóró, úgy a vezető fejtámlájába épített Bose PersonalSpace™ Virtual Audio Technology hangsugárzók, aztán jöttek a koncertterem élménnyel, meg az életszerű hangzással... egy kisautóban! Na, persze! Úgyhogy, amint lehetőségem adódott, máris csatlakoztattam a telefonomat az új Micra infotainment rendszeréhez, s „benyomtam” a Thunderstruckot.
Bevallom, sosem jártam AC/DC koncerten, s az sem biztos, hogy a „veszettül üvöltő” ausztrálokkal és telefonnal kell letesztelni az autók hangrendszerét, mindenesetre a rockhimnusz megadta a Micra próbaútjának alaphangulatát. „Még egy kis hangerőt!”
Az is kiderült ugyanakkor, hogy a piárosok nem a levegőbe beszéltek, a Nissan és a Bose szakember-gárdája kihozta a maximumot a lehetőségekből, s egy határozottan élvezhető, az igényeinkhez szabható hangzásvilágú hifit alkottak. S ha már korábban említés szinten előkerült a kisautó infotainment rendszere, feltétlen említést érdemel, hogy mindent tud, ami a mai, modern információs és szórakoztató berendezésektől elvárható: könnyedén kommunikál az okostelefonokkal – Android Auto és Apple Carplay -, használja azok szolgáltatásait és applikációit, a 7 colos érintőképernyőn könnyen követhetőek a navigációs utasítások és a parkolási manőverek, és így tovább.

Utóbbihoz, mármint a parkoláshoz kapcsolódik az „Intelligens 360 Fokos Parkolókamera”, mely a négy kamerájának segítségével gyerekjátékká teszi a manőverezést, nem mellesleg pedig a Nissan Intelligens Vezetés koncepció része. A kategóriájában még nem elterjedt biztonsági csomagrésze még a kormánykorrekcióra is képes „Intelligens Sávelhagyás-jelzés és –Megelőzés”, valamint a gyalogosfelismerővel bővített „Intelligens Vészfékezési rendszer”. Emellett a Micra felismeri a közúti jelzéseket, figyeli a holtteret, érzékeli a mögötte mozgó „tárgyakat”, illetve automatikusan kapcsolja a távolsági fényszórókat.
nissanmicra2017pozsonyEmellett kifejezetten jól is néz ki. A Nissan Micra kívül-belül „csinos”, még a felár nélküli elefántcsont fényezéssel is, talán a Renault Clióval való rokonságnak hála. Az biztos, hogy a japán kiskocsi karaktere drasztikusan megváltozott az elődeihez képest, a régi, nőiesen gömbölyded domborulatok eltűntek, helyükre merész, fiatalosan dinamikus stíluselemek költöztek – köztük például a jellegzetes V-motion hűtőrács. Ráadásul némi „aprópénzért” személyre szabható, az utastere éppúgy, mint a karosszériája, vagyis játszhatunk a színekkel, a felnikkel, és egyáltalán a konfigurációval. Mindehhez szokatlanul kifinomult berendezés és példás minőség társul: a kéttónusú műszerfal műanyagjai puhák, a négy irányba állítható volán alja lapított; összességében a magas felszereltségű - akár burgundi vörös betétes bőrkárpitozással is elérhető – tesztautók abszolút nem a kisautók megszokott szintjét mutatták. Mindehhez jó térérzet, kényelmes első üléspár, valamint tágas – alapra 300 literes - csomagtartó társul, ami nem is csoda annak fényében, hogy a Micra nemcsak alaposan megnőtt, hanem az arányai is átalakultak. A karosszériája szélesebb és laposabb, a tengelytávja pedig hosszabb lett, miközben az alacsonyabb pilótaülése biztosabb vezetési érzetet garantál.
nissanmicra2017pozsony15aűA háromtagú – két benzines és egy dízel – motorkínálatból nekünk a 0.9 literes turbóhoz volt szerencsénk, mely 90 lóerős maximális teljesítményével és 140 Nm-es csúcsnyomatékával az autó megjelenéséhez illő dinamizmussal ruházza fel a Micrát. Papíron 12,1 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 175 km/h, de ami az életben ennél sokkal fontosabb, hogy az alacsony fordulaton kellően nyomatékos aggregát mindig könnyedén megbirkózik az egy milliméter híján négy méter hosszú és valamivel több, mint egy tonnás karosszériával. Ehhez nyilván az ötfokozatú váltó áttételei is hozzájárulnak, próbáltuk városban, országúton és autópályán, de nem találtunk fogást rajta. Klasszikusan háromhengeres hangját csak erős gyorsításokkor hallatja, ami nagyban hozzájárul a komfortos utazás élményéhez. Ugyanilyen szerepe van, továbbá a biztonsághoz is hozzájárul az „Intelligens menet-szabályozás” és „Intelligens nyomvonal-szabályozás” is, mindkettő a fékeket használja az autó stabilizálásához.
nissanmicra2017pozsony09Mivel csak röviden ismerkedtünk az autóval, érdemben nem tudunk a fogyasztásról nyilatkozni, a gyár azonban 4,4-5,1 literes átlagot ígér (vegyes körülmények között). Ehhez nemcsak a modern konstrukció, a stop/start rendszer járul hozzá, hanem az aerodinamikus forma is, a burkolt és speciális egységekkel szerelt padlólemezzel összedolgozva.
nissanmicra2017pozsony12A vásárlók választhatják még 1.0 literes szívó benzines és 1.5 literes turbódízel erőforrással is a Franciaországban készülő kiskocsit, ám utóbbi jóval drágább ára miatt várhatóan kevés vizet zavar majd a piacon. Nem így a Micra, melynek ötödik generációja üde színfoltja lesz az osztályának. Nem pusztán a feltűnő Energy narancsvörös vagy Pulse zöld fényezése miatt. 3.125.000 forinttól elérhető.