BMW Concept 8 Series - Hírnök

A kompromisszumoktól mentes menetdinamika és az fényűző pompa harmonikus egységét nyújtó BMW Concept 8 Series tanulmányautó a bajor prémiumgyártó 2018-as világpremiert ígérő luxus sportkupéjának előfutára.

bmwconcept8f 1A BMW Group 2017. május 26-án, a legendás Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei felvonásának első gálaestjén tartotta legújabb lenyűgöző koncepciója, a modern BMW kupék stílusjegyeivel felvértezett Concept 8 Series világpremierjét. Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke így mutatta be az autót: „A BMW történetében a 8-as szám mindig is a sportos teljesítmény és az exkluzivitás szimbóluma volt. A vadonatúj BMW 8-as Coupé ismét bemutatja majd, hogy milyen az, amikor a vérpezsdítő menetdinamika és a fejedelmi luxus kéz a kézben jár.” Majd Adrian van Hooydonk, a konszern vezető formatervezője hozzátette: „Egy csúcstechnológiával felszerelt, nagyteljesítményű, ízig-vérig élményautó. Egy hamisítatlan luxus sportkupé, amely a világon egyedülálló módon kelti életre a kompromisszumoktól mentes teljesítmény és az előkelő elegancia harmóniáját.” Már ebből is látszik, hogy a tanulmányautó sokkal több, mint egy „egyszerű” kétajtós luxuskoncepció.
A múlt és a jövő találkozik „benne”: miközben hovatartozása már első ránézésre egyértelmű, innovatív karosszériáját vadonatúj ötletek és úttörő megoldások hatják át. Vagy miként Adrian van Hooydonk fogalmaz: „egy modernkori klasszikus a javából”. Új értelmezésben jelennek meg rajta a bajor márka legendás stílusjegyei, új utat mutatva a vállalat dizájnnyelvezetének is. A szélesen elnyújtott, vese alakú hűtőrács két oldalpárja például minden korábbinál alacsonyabbra került, s egyetlen, nagyméretű, lefelé szélesedő keretben kapott helyet, mely még inkább nyomatékosítja a Gran Turismo magabiztos kisugárzását és dinamikus karakterét.

Sziluettje ugyanakkor eleganciát, erőt sugároz. A hosszú motorháztető és a kecsesen lejtő tetővonal harmóniáját dinamikus ívek keltik életre, a csomagtérajtó halványan emelkedő lezárása pedig a sebesség élményére utal. Az első kerékívek mögött elhelyezett Air Breathers légkivezető nyílásokból érkező légáramlatot két exkluzív oldalvonal optimalizálja, eközben az övvonal kialakítása a BMW vadonatúj felületelrendezési irányzatát és karosszéria-rajzolási szaktudását helyezi a középpontba. Ugyanígy újdonság a tanulmányautó egyedi fényezése: a Barcelona Grey Liquid fantázianévre keresztelt, szürkéskék árnyalat optimális mélységét a magasfényű, irizáló pigmentek adják. A látványt a szintén exkluzív, 21” méretű könnyűfém keréktárcsák gurulnak. Végül, de nem utolsósorban a Concept 8 Series hátfala a legendás BMW 8-as sorozat lapos, rendkívül széles, erőtől duzzadó karakterét idézi: a hátrafelé szűkülő utascella széles vállrésszel fonódik össze, a vékonyan elnyújtott lámpák pedig mélyen belemarnak a kocsi övvonalába.
bmwconcept8uFeltárva az ajtókat, s a volán mögött helyet foglalva, a sportautók sajátos, vezetőre összpontosító hangulat fogadja a pilótát; bizony, a BMW Concept 8 Series utastere a vezetés élményére koncentrál. Ennek jegyében az összes kijelző, járművezérlési opció és utastéri felület, így a központi műszeregység, a műszerfal, a középkonzol és a két ajtókárpit is a letisztult egyszerűség elvét követi. A kabin egyik legelegánsabb része a műszerfal és az ajtókárpitok találkozása, ám a középkonzol is egyedi módon kapcsolódik a műszerpulthoz. A luxus kisugárzás mögött azonban minden megérintett elemnek saját „funkciója” is van, a legfinomabb bőrrel bevont sportülések váza például ultrakönnyű szénszálból készült, a sportkormány kézzel csiszolt alumínium küllői mögött pedig vörösre eloxált váltófülek idézik a versenypályák hangulatát. A sportautók és a luxuslimuzinok hamisítatlan kettősét az alumínium elemek és a sötét bőrözés kontrasztja hirdeti. Feltétlen említést érdemel, hogy a a váltókart és a BMW iDrive operációs rendszer vezérlőtárcsáját Swarovski kristályból faragták ki, minden korábbinál magasabb szintre emelve a BMW luxus sportkupéinak elegánsan modern utastéri kivitelét.
bmwconcept8bEzek után kíváncsian várjuk a szériamodell 2018-as világpremierjét, a Concept 8 Series-től pedig Adrian van Hooydonk szavaival búcsúzunk: „A végeredmény egy rendkívül magabiztos kiállású, lélegzetelállítóan gyönyörű forma, amelynek minden porcikája egyedülálló.”

 

 

A BMW-híreket a Rack-Autó Kft. támogatja:

bmw3asreklam1