Rolls-Royce ’Sweptail’ - Egyszeri látomás

2017. május 27-én, a Concorso d’Eleganza at Villa d’Este rendezvényen mutatta be Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója ezt az egészen különleges, „egyszeri és megismételhetetlen” kétüléses kupét, a Sweptail-t.

rollsroycesweptailAmikor körülbelül egy évvel ezelőtt a Rolls-Royce a 103 EX-szel a világ elé tárta az elképzeléseit a jövőről, nemcsak a műszaki fejlettségét és a hagyományőrző designjában rejlő – további - lehetőségeket demonstrálta, hanem egyúttal a vásárlóit is igyekezett inspirálni. A modern kor új technológiai vívmányai ugyanis lehetővé teszik, hogy minden egyes Rolls-Royce-t a saját tulajdonosaik „képére” formáljanak, így aztán azok a személyre szabott luxusmobilitás világát élvezhetik.
Ám a Sweptail történetének kezdete egy kicsit korábbra nyúlik vissza, egészen pontosan 2013-ig. Abban az évben kereste meg az egyedi kérések és elképzelések megvalósítására mindig is különösen fogékony brit márkát egy rendkívül „kedves és fontos” ügyfele, aki valami nagyon kivételesre vágyott. Az anonim vásárló fejében folyamatosan az 1920-as, 30-as évek kézzel épített Rolls-Royce-ainak képei cikáztak, olyanok, mint a Jonckheere által jegyzett 1925-ös Phantom I Round Door, a Park Ward műhelyében készült 1934-es Phantom II Streamline Saloon, a szintén 1934-ből származó Gurney Nutting Phantom II Two Door Light Saloon vagy a Park Ward 20/25 Limousine Coupé. Így állt össze a fantáziájában egy modern, nagyméretű panoráma-üvegtetős, kétüléses kupé képe, melynek stíluselemei azonban a nagy, klasszikus elődöket idézik. Majd közel négyéves, komoly fejlesztőmunka eredményeképpen megszületett a Sweptail.

A Sweptail első látásra és megkérdőjelezhetetlenül Rolls-Royce, mégis... nagyon más és abszolút egyedülálló modell. Ugyanilyen kettős a személyisége is, míg a luxuskupé front része kifejezetten konzervatív, függőleges egyenesekből áll össze – a jellegzetes „ékkövekkel” díszítve -, addig a szélvédő vonalától kezdve ellágyul a formája, s a gyorsan ereszkedő, az autó hosszúságát jól hangsúlyozó tetőív egy szűkülő- könnycseppre emlékeztető - üvegkupolában és kerekded farban ér véget. Innen – azaz hátulról -, valamint felülről mutatja a legdrámaibb hatást a Sweptail, korunk legnagyobb és legkomplexebb üvegteteje tényleg elképesztően látványos, ráadásul hihetetlen mennyiségű természetes fényt enged be a kabinba, ezzel is megvilágítva a számos és gyönyörű, kézműves anyagot.
rollsroycesweptail02A Swaptail utastere - méreteit meghazudtolva – csak kétszemélyes, ami nem meglepetés viszont, hogy pompás kivitelű. Méghozzá úgy, hogy a tervezők kezét az egyszerűség és a minimalizmus filozófiája vezette, a végtelenül letisztult formák pedig még inkább kiemelik a felhasznált anyagok szépségét, igényességét. A hátsó ülések helyére különben egy fából készült, megvilágított polc került, az 1920-as, -30-as évek GT-inek a szellemiségét felelevenítve. A csomagtartó kialakítása a Swaptail többi részéhez hasonlóan páratlan, a fával burkolt raktérben méretre szabott bőröndkészlet kerülhet. S még egy meglepetést rejt a Rolls-Royce: a mérnökök elrejtettek egy extra mechanizmust a középkonzolban, melynek az a feladata, hogy – igény esetén, gombnyomásra – elővarázsol egy üveget a tulaj kedvenc pezsgőjéből, valamint két kristálypoharat...
rollsroycesweptail01Hogy mi lapul a hosszú motorháztető alatt, arról nem szól a fáma. Mivel azonban úgyis egyszeri modellről van szó, talán nem is annyira fontos. Ugyanez igaz az árára is, nekünk, szerény halandóknak amúgy is csak az ámulás és bámulás marad. Az viszont biztos, hogy a Swaptail valami rendkívüli „fantáziavilágba kalauzol el” minket. Ezért aztán drukkolhatunk azért is, hogy minél több ilyen különc úriember keresse fel a Rolls-Royce-t...