Porsche 911 Turbo S ES - Kincs, ami majdnem nincs

Az új Porsche 911 Turbo S Exclusive Series a valaha készült legerősebb és legritkább 911 Turbo S modell. A 607 lóerős Coupé-ból mindössze 500 példány készül, úgyhogy kedves vásárlók, nagyon igyekezzenek, különben lemaradnak róla. Vagy már úgyis késő?!

A 27 lóerős teljesítménynövelés mellett a 911 Turbo S Exclusive Series-t egyedi formai megoldásai, kimagasló minőségű anyagai és luxusban bővelkedő részletei is megkülönböztetik a hagyományos 911 Turbo S modellektől. A részletekbe menő, aprólékos, kézzel történő kidolgozásért a különleges ügyfélkívánságok megvalósítására szakosodott, valamint a limitált példányszámú modelleket készítő, zuffenhauseni központú Porsche Exclusive Manufaktur a felelős.
Már a különleges aranysárga fényezése is jól megkülönböztethetővé teszi a 911 Turbo S Exclusive Series-t a társaitól, emellett azonban számos szénszálas alkatrész „díszíti” karosszériáját, például a csomagtérfedél, a tető és az oldalsó szoknyák. Ráadásul a tetőn és a csomagtérfedélen végigfutó két karbon hullámvonal még jobban hangsúlyozza az autó sportos karakterét. A hátulnézetet a Turbo Aerokit jellegzetes légterelője határozza meg, amelyet új lökhárító, szénszálas légbeömlő és két ikervégződéssel rendelkező, fekete, rozsdamentes acél kipufogórendszer egészít ki. A légterelőket természetesen a Porsche Exclusive manufaktúra emblémája díszíti. Ha valakinek esetleg az aranysárga metálfényezés „sok” lenne, a modell más, gondosan megválogatott külső színekből is választhat.
Az utastér szintén elegáns és egyedi. A 18-irányban állítható sportüléseket két réteg perforált bőr borítja, a belső réteg két aranysárga vonallal biztosít igazán egyedi megjelenést. A varrások és a fejtámlák Turbo S hímzése szintén kontrasztos aranysárga, miközben a tetőkárpit kettős aranysárga vonallal ellátott Alcantarából készül. Az utasoldalon található, a limitált kiadás számát mutató tábla még exkluzívabbá varázsolja a kabint. Emellett az ajtók küszöblécei ugyancsak szénszálból készülnek, és megvilágított Exclusive Series feliratot kapnak.

De nézzük a lényeget, vagyis a motort! A 3,8 literes hathengeres biturbó boxermotor csúcsteljesítménye 607 lóerő, nyomatéka pedig az exkluzív csomagnak köszönhetően 750 Nm-re emelkedik, amely 2250-től egészen 4000-es fordulatig elérhető. Az erőfokozás révén a 911 Turbo S Exclusive Series álló helyzetből 2,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-s sebességre, és a 0-200-íg tartó gyorsulást is letudja 9,6 másodperc alatt. Végsebessége 330 km/h. Eközben az üzemanyag-fogyasztás megegyezik a hagyományos modellével: 9,1 l/100 km vegyes körülmények között, ami 212 g/km-es széndioxid-kibocsátásnak felel meg.
A 911 Turbo S Exclusive Series 20 colos feketére fényezett, központi kerékcsavaros kerekeket kap szériában, melyek formavonalait az új lézertechnológiával felvitt aranysárga metálfényezés nyomatékosítja. A PCCB kerámia fékrendszer nyergei első ízben kérhetőek a gyáritól eltérő, feketére fényezett verzióban, aranysárga metálszínű Porsche logóval. A Porsche Active Suspension Management (PASM) aktív sportfutómű és a Sport Chrono csomag szintén az alapfelszereltség részét képezi. A hátsókerék-kormányzás, valamint a Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) dőlésszabályozó rendszer még nagyobb mértékben fokozza a menetdinamikát és a stabilitást.
Egyébként a Porsche ügyfelei már több mint 30 éve élvezhetik a személyre szabás lehetőségét. Az új, korlátozott példányszámú modell bemutatásával viszont a sportautó-gyártó új fejezetet nyit: a Porsche Exclusive innentől kezdve világszerte az új „Porsche Exclusive Manufaktur” márkanév alatt jelenik meg. A házon belüli műhely szolgáltatásai közé tartozik az ügyféltanácsadás, az egyes sorozatokhoz való speciális felszereltségek fejlesztése, valamint a limitált példányszámú modellek megalkotása. Így nekik köszönhető a bőr Exclusive Series bőröndszett, mely tökéletesen passzol a 911 Turbo S Exclusive Series-hoz.
Ráadásként pedig most először rendelhető olyan Porsche Design kronográf az ügyfelek számára, amely ugyanolyan megjelenésű, mint a hozzá tartozó jármű. Az exkluzív kronográf a Porsche Design órák klasszikus tudását egyesíti a 911 Turbo S Exclusive Series arculatával. A „géphez” hasonlóan mindössze 500 példányban lesz kapható. Az óratok könnyűsúlyú titánból készült, fekete titánkarbid burkolattal. Szénszálas mutatóját a ritkaság lenyűgöző karbonhullámai ihlették, színben pedig az autó külső fényezését tükrözi vissza. A felhúzó mechanizmus a Porschéra jellemző módon a központi kerékcsavarra hasonlít, amely a jellegzetes Porsche pajzsot viseli magán.
Zárásként a lényeggel búcsúzunk: az új Porsche 911 Turbo S Exclusive Series a valaha készült legerősebb és legritkább 911 Turbo S modell. A 607 lóerős Coupé-ból összesen 500 darabot gyártanak!