BMW 6 Gran Turismo - Újragondolva

A luxuslimuzinok komfortját és a kupék lenyűgöző stílusát ötvözi a BMW egyik legkreatívabb modellje, az újragondolt 5-ös Gran Turismo. Ráadásként pedig át is nevezték a bajor újdonságot.

Miként a neve is mutatja, szintet lépett a BMW 5-ös Gran Turismo átfogóan újragondolt utódja, méghozzá nemcsak a megjelenése, hanem a menetdinamika és a belső hatékonyság terén is. A sportosan elegáns, elődjénél jóval kecsesebb sziluettű 6-os Gran Turismo ugyanis rendkívül fejlett felszereltségi opciókat – többek között innovatív vezérlési funkciókat, s az automatizált járművezetés korszakát előrevetítő, intelligens vezetést támogató rendszereket – kínál. De kezdjük az alapoktól!
Az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelveinek módszeres kihasználásával és a karosszériaváz magas szilárdságú acél elemeit kiegészítő alumínium alkatrészek széleskörű alkalmazásával az új 6-os Gran Turismo saját tömege mintegy 150 kilogrammal csökkent a megegyező hajtáslánccal szerelt elődmodellhez képest. Emellett jelentősen fejlődtek az ötajtós kupé aerodinamikai tulajdonságai is, ezáltal a nagyobb teljesítményű, ám hatékonyabb erőforrások minden korábbinál dinamikusabb viselkedést és visszafogottabb fogyasztást eredményez.
Az 5 091 milliméter hosszú, 1 902 milliméter széles és 1 538 milliméter magas 6-os Gran Turismo karosszériája lendületesen kecses arányokkal született újjá. Az elnyújtott motorháztető, a hátratolt utastér, a 3 070 milliméteres tengelytáv, a keret nélküli ajtók és a messzire hátranyúló ablaksávok egységének köszönhetően sportos elegancia jellemzi az autót, amihez a kupészerűen mélyre ereszkedő, s a 64 milliméterrel alacsonyabb farral összeolvadó tetőív is hozzájárul. A frontrész jellegzetesen erőteljes: az alapfelszereltség részeként kínált LED-technológiás első fényszórópár a méretes, vese alakú hűtőrácsokhoz vezeti a tekintetünket. Ugyanilyen látványos a háromdimenziós hatású hátsó lámpákkal „díszített” far is.
Az alacsony övvonal mentén megrajzolt jármű-sziluett ugyanakkor a modell aerodinamikájára is jótékony hatással van, hiszen az aktív hűtőrács-lamellákkal, az Air Curtains légbevezető- és az Air Breathers légkivezető nyílásokkal, valamint az automatikusan kiemelkedő hátsó légterelő szárnnyal együtt az elődmodell 0,29-es értékéről 0,25-re csökkenti a karosszéria légellenállási együtthatóját.

Az új BMW 6-os Gran Turismo kabinját vezetőre összpontosító műszerfallal és rendkívül tágas helykínálattal álmodták meg a tervezők. Az emelt üléspozíciónak köszönhetően a pilóta minden irányba tökéletes kilátást élvez, eközben a hibátlan ergonómia szerint elrendezett vezérlőelemek a vezetés intenzív élményét is fokozzák. Az utastér vonalvezetése, anyaghasználata és kiváló összeszerelési minősége maximálisan kifinomult, prémium hangulatot áraszt. A hátsó üléssor három teljes értékű helyet és óriási lábteret kínál, a pihentető utazásról meg az újratervezett – akár elektromosan is állítható - hátsó ülések, a meredeken lejtő tetőív ellenére megnövelt fejtér és a még tovább javított hangszigetelés egysége gondoskodik.
BMW 6 Series Gran Turismo32A BMW hatalmas méretű, egybefüggő csomagtérajtaja az alapfelszereltség részeként is elektromosan nyitható és zárható, mögötte 610 liternyi tér várja a poggyászokat. További jó hír a tulajdonosoknak, hogy a rakodóperem több mint öt centiméterrel lentebb került, így már teljesen egy síkban van a padlószinttel. A 40 : 20 : 40 arányban osztott hátsó támla a raktérből egyetlen gombnyomással előrehajtható, így 1 800 literre nő a kapacitás. A csomagtér merev szerkezetű síkja alatt megbújó plusz tárolórekesz már tényleg csak ráadás.
BMW 6 Series Gran Turismo41Az új BMW 6-os Gran Turismo motorpalettájára kezdetben két benzines és egy dízelüzemű erőforrás kerül fel, a legmodernebb BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó erőforrások mellé pedig nyolcsebességes Steptronic automataváltó társul.
A BMW 630i Gran Turismo gépházteteje alá szerelt 2.0 literes, négyhengeres benzines egység 190 kW/258 lóerő maximális teljesítmény és 400 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes, amellyel a 6,3 másodperc alatt sprintel fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, miközben 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztása 6,2 – 6,6 liter. A BMW 640i Gran Turismo meghajtásáról egy 250 kW / 340 lóerő maximális teljesítményű és 450 Nm csúcs forgatónyomatékú, 3.0 liter hengerűrtartalmú, soros hathengeres benzinüzemű aggregát gondoskodik. Ezzel a 6-os GT 5,4 másodperc alatt tudja le a nulla-százas gyorsulást, miközben az intelligens összkerékhajtással szerelt változat, a 640i xDrive Gran Turismo 0,1 másodperccel gyorsabban, 5,3 másodperc alatt abszolválja mindezt.
BMW 6 Series Gran Turismo18A 195 kW / 265 lóerő maximális teljesítményt és 620 Nm csúcs forgatónyomatékot előállító, háromliteres sorhatos dízelhez opcionálisan ugyancsak társítható BMW xDrive intelligens összkerékhajtás. A BMW 630d Gran Turismo és a BMW 630d xDrive Gran Turismo 6,1 másodperc alatt, illetve 6,0 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, miközben 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztása 4,9 – 5,3 liter*, illetve 5,5 – 5,9 liter.
BMW 6 Series Gran Turismo19Az új BMW aprólékosan továbbfejlesztett futómű-technológiája nem csupán az irányíthatóságra, de a menetkomfortra is kedvező hatással van. Például alapfelszereltség az automata szintszabályozású, levegős hátsó kerékfelfüggesztés, miközben az utazás kényelmét az extraként megvásárolható adaptív futómű fokozhatja (automata szintszabályozású, levegős kerékfelfüggesztéssel az első és a hátsó tengelyen, dinamikus lengéscsillapító-szabályzással (DDC – Dynamic Damper Control)). A hamisítatlanul egyedi járműkarakter minden korábbinál sportosabb énjét az aktív borulásgátló rendszerrel kiegészített aktív hátsókerék-kormányzáshoz (Integral Active Steering) elérhető Executive Drive opció kelti életre. Az első és a hátsó tengelyen dolgozó levegős kerékfelfüggesztés lehetővé teszi, hogy a sofőr manuálisan is beállíthassa a hasmagasságot: az alapbeállítás göröngyös földutakon vagy meredek felhajtók előtt akár 20 milliméterrel is megemelhető. Illetve csökkenthető is (a hasmagasság): a 10 milliméteres ültetés szintén egyetlen gombnyomással elérhető, a vezetési élménykapcsolóval aktiválható SPORT vezetési üzemmódban azonban a rendszer 120 km/órás sebesség felett automatikusan lentebb engedi a karosszériát.
BMW 6 Series Gran Turismo29Mindezen felül a vezetőtámogató rendszerek számos innovatív technológia alkalmazásával térképezik fel az autó közvetlen környezetét, amelyhez már az alapfelszereltség részeként sztereo kamera, opcióként pedig radarok és ultrahangos szenzorok szolgáltatnak információkat. Széria az automata fékező funkcióval dolgozó (City Collision Mitigation), ütközésre és gyalogosokra figyelmeztető rendszer (Collision and Pedestrian Warning), miközben az extrafelszereltségek közé az új, továbbfejlesztett aktív tempomat (Active Cruise Control) is felkerült, amelynek álló helyzetre fékező Stop & Go funkciója a 0 és 210 km/óra közötti sebességtartományban mindvégig aktív. Az ugyancsak 0 és 210 km/óra között működő kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant) újabb lépést jelent az automatizált járművezetés megvalósulása felé vezető úton, hiszen a technológia a még pontosabb sávtartás érdekében már nem csupán az aszfaltra festett jelzéseket, de az autó előtt haladó járművek mozgását is folyamatosan figyeli. A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), a sávváltást segítő asszisztens (Lane Change Assistant), az oldalirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Side Collision Warning) és a kikerülési segédlet (Evasion Aid) szintúgy fokozza az utazás biztonságát. A potenciálisan veszélyesebb forgalmi szituációk elkerülését a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer (Crossing Traffic Warning), az elsőbbségadásra figyelmeztető rendszer (Priority Warning), valamint a rossz haladási irányra figyelmeztető rendszer (Wrong-Way Driving Alert) segíti. Sőt mi több, a bajor prémiummárka ügyfelei a távvezérlésű parkolás (Remote Control Parking) opcióját is megrendelhetik az új BMW 6-os Gran Turismo modellhez.
BMW 6 Series Gran Turismo36Az új BMW 6-os Gran Turismo páratlanul sokoldalú kijelző- és vezérlési koncepciója a jármű széleskörű beállításain túl a navigációs rendszer, a kommunikációs megoldások és az információ-szolgáltató funkciók működtetésére is kiterjed. Az innovatív technológia középpontjában a BMW iDrive operációs rendszer áll, amelyet az ügyfél a középkonzolra helyezett Touch Controller érintőpaddal és a műszerfalat ékesítő központi kijelzővel egyaránt vezérelhet. Számos funkció hangvezérléssel és BMW Gesztusvezérléssel is működtethető, a felhasználók pedig az immáron 70 százalékkal nagyobb vetítőfelületet kínáló BMW Head-Up kijelző opcióit is részletekbe menően személyre szabhatják.
BMW 6 Series Gran Turismo38Feltétlen említést érdemelnek még a BMW Connected széleskörű tárházának előnyei, a minden pillanatban elérhető intelligens járműkapcsolatnak köszönhetően ugyanis a személyes mobilitás digitális asszisztense segít a vezetőnek könnyedén, a lehető legkevesebb stressz mellett megérkezni az úti célba – ráadásul nem csupán akkor, amikor autóval közlekedik. Jó példa erre, hogy a „rendszer” folyamatosan figyeli az okostelefonba elmentett naptárbejegyzéseket az útvonal megtervezéshez, majd a hozzájuk társított helyszíneket úti célként emeli át a BMW navigációjába, hogy a valós idejű forgalmi információk feldolgozása (RTTI – Real Time Traffic Information) után, a pontos célba érkezés érdekében időben figyelmeztesse ügyfelét az indulásra.
Az új BMW 6-os Gran Turismo 2017 szeptemberében, a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon mutatkozik be a nagyközönség előtt, a modell piaci bevezetése pedig 2017 novemberében veszi kezdetét.

A BMW híreket a Rack Auto Kft. támogatja:
bmw3asreklam1