KIA Sportage 2021 - A tökéletes városi SUV

by Mészáros Gergely

A Sportage legfrissebb, ötödik generációja nem egyszerűen a KIA újító szellemiségének egyik szimbóluma, hanem innovációival magasabb szintre is emeli a dél-koreai márkát. Ráadásul a közel 30 éves múltra visszatekintő modellből most először kifejezetten az európai piacokra szánt változat is készül majd. Íme, az első képek és információk.

A KIA Sportage ötödik nemzedékét úgy tervezték, hogy tökéletes városi szabadidő-autó legyen: többek között az új műszaki alapokra állított sorozat vezetőcentrikus kialakítással és kifinomult, prémiumhatású utastérrel érkezik, az integrált íves kijelzővel felszerelt műszerfal a legmodernebb konnektivitási szolgáltatásokat és technológiákat vonultatja fel.
Piactól függően az új Sportage rövid és hosszú tengelytávú változatban is megvásárolható lesz, így a világon bárhol képes lesz kielégíteni a vásárlók igényeit. Az utastér remek térkihasználása és ötletes megoldásai eredményeként kifejezetten tágas láb- és fejtérrel várja az utasokat a keleti SUV, miközben a kellemes dizájn és a komfortos kialakítás miatt már a puszta időtöltés is élmény benne. A csomagtér kapacitása is a kategória élvonalába tartozik majd, s noha pontos adatokat egyelőre nem közölt a KIA, a Sportage várhatóan a mindennapos családi használatban tökéletesen helytáll. Természetesen az aktív és passzív biztonság terén is az élvonalat képviseli a dél-koreai újdonság, melyhez elérhető lesz a Kia fejlett vezetőtámogató rendszereket összefogó biztonsági csomagja (ADAS).
Az élvezetes és tökéletes vezetési élmény érdekében a Sportage fejlesztői számos műszaki csemegét is bevetettek, ilyen például az E-Handling rendszer, mely egyszerre teszi agilisabbá és stabilabbá, valamint biztonságosabbá a menettulajdonságokat. Az elektronikus szabályozású felfüggesztés új generációja a lengéscsillapítás karakterisztikájának folyamatos és valós idejű módosításával optimális kényelmet és magas szintű biztonságot kínál, a kapcsolható terepmódnak hála, a mély hóval, sárral, és homokkal is sikeresen megbirkózik a Sportage. Vagyis már a zord terepviszonyok sem jelentenek akadályt számára.
kiasportage2021dzHabár a motorpaletta konkrét tagjairól még nem beszél a KIA, csak annyit árult el róluk, hogy gazdaságos működésű, és a mindennapi forgalmi körülmények között is tiszta üzemű, erős, egyenletes teljesítmény-leadású erőforrások gondoskodnak a Sportage sportos és élvezetes mozgatásáról, ha valaki nagyon kíváncsi, nézzen körül a Hyundai Tucson kínálatában. Hamarosan további részletekkel jelentkezünk, most pedig Arur Martins, a márka vevőelégedettségért is felelős globális alelnökének szavaival búcsúzunk: „az új Sportage minden szempontból inspirálóan hat a teljes kategóriára. Akár jövőbemutató formáit, akár nagyszerű utasterét, új generációs technológiai szolgáltatásait, hatékony és rugalmas hajtásláncait, magas szintű biztonsági rendszereit, vagy a vezetési élményt szolgáló élenjáró műszaki megoldásait nézzük, az új Sportage maga a tökéletes városi SUV."