SEAT Ibiza 2017 (Magyarországon) - A nyár slágere

Homokos vízparton nyújtózó bikinis lányok, csíkos mintájú, kétszemélyes napozóágyak és jéghideg koktélok vártak ránk; igazi forró, nevéhez méltó körülmények között tartotta meg magyarországi premierjét az új SEAT Ibiza.

Sajnos nem kellett Ibizáig utaznunk, hogy kipróbálhassuk a SEAT újdonságát, ám – ahogy az egész országban, úgy - a Lupa-tó partján is trópusi meleg és hangulat uralkodott, így nem volt hiányérzetünk a spanyol kisautó hazai premierjén. Pláne, hogy pillanatnyilag úgy tűnik, a hosszúra nyúlt útkeresés után a latin márka is megtalálta a helyét a Volkswagen-konszernen belül, és a levitézlett Audi-klónok, valamint az ormótlan egyterűek helyett végre olyan autókat gyárt, amilyeneket mindig is kellett volna. Temperamentumos, sportos, önálló arculattal bíró, vonzó modelleket, mint, amilyen az új Ibiza.
A vészterhes, mostoha korszak végét jelzi az is, hogy az Ibiza ötödik generációja használja elsőként a Volkswagen-konszern MQB A0 modulszerű padlóvázát, vagyis műszakilag sem a testvérmodellek mögött kullog a SEAT kisautója. Az új platform pedig mind kényelem, mind biztonság, mind menetteljesítmények terén jelentős előrelépést garantál az elődhöz képest! Ezzel párhuzamosan az autó mérete és arányai is jócskán megváltoztak: miközben a karosszéria hossza és magassága (2 illetve 1) milliméterrel csökkent, nőtt a szélessége, a nyomtávja, valamint a tengelytávja. Így nagyobb lett az utastér is: jóval több például a hátsó láb vagy az első fejtér, az ülések szintén szélesebbek. Ráadásként a csomagtartó kapacitása is gyarapodott, immár 355 literes.

A vásárlók számára legalább ennyire fontos, hogy az új Ibizát agilis kiállás, fiatalos, nyerő design jellemzi, méghozzá kívül-belül. Persze a részletek – lehetnek - ismerősek, ám a formatervezők és lakberendezők nem elégedtek meg a márka- és konszerntipikus formaelemek felhasználásával, hanem igazi egyéniséget alkottak. Ugyanakkor maradt a szokásos minőségérzet, a pénztárcafüggő látvány, valamint az alapáron járó, szigorú ergonómia; vagyis minden műszer, kapcsoló úgy működik, ahogy kell, s ez már a rövid magyarországi menetpróba tapasztalata. Nincs meglepetés. A kipróbált – Style felszereltségű - tesztautóban ugyan nem a legnagyobb, 8 colos érintőképernyő dolgozott, ám az „ötös” kijelzővel ellátott „Media system color” infotainment rendszer – a manuális klímával kiegészítve - is megbízhatóan végezte a feladatát. Lehet párosítani hozzá a telefont, akár USB csatlakozóval, akár Bluetooth kapcsolattal, s természetesen abszolút magától értetődő a kezelése. Egyébként a felszereltség - a Volkswagen márkapolitikájához hűen – teljesen pénztárcafüggő, magasabb szinten akár alcantara kárpitozás, többféle egyedi ajtó- és műszerfal-betét, színes varrások, megvilágított lábtér és kesztyűtartó, kulcsnélküli ajtónyitás és indítás, valamint panoráma napfénytető és Full LED fényszóró is választható. Ami azonban a lényeg, hogy a kabin alapra tágas, elöl-hátul komfortos ülésekkel, ami egyben azt is jelenti, hogy az új SEAT Ibiza akár családi kocsiként is funkcionálhat a hazai piacon.
seatibiza2017mobem25Ahogy korábban is írtam: „Az új SEAT Ibiza minden erőforrása megfelel az Euro 6 kipufogógáz-szabvány előírásainak...” A benzinmotorok közül az első lehetőség a háromhengeres, 95 vagy 115 lóerős 1.0 TSI turbófeltöltővel, a rövid menetpróbán a gyengébb verzióhoz volt szerencsém. S habár gyengébbként mutattam be az imént, a turbós, töltőlevegő-hűtővel és közvetlen befecskendezéssel felszerelt aggregát véletlenül sem mutatja az alapmotorok esetlenségét, sőt, az Ibiza már vele is dinamikus, magabiztos, mondhatni nyomatékos személyiség. Az ötfokozatú váltóval könnyű kihasználni a motorban rejlő lehetőségeket, miközben feltűnő, hogy milyen csendes, kulturált a működése. Ha valakinek ennyi nem elég, 2017 végén érkezik az új 1.5 TSI erőmű, négy hengerrel és 150 lóerővel. Dízelfronton a különösen gazdaságos 1.6 TDI egységek teljesítenek szolgálatot, 80, 95 és 110 lóerős változatban. Végül pedig az új MQB A0 padlóváz a sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, 90 lóerős 1.0 TSI aggregát alkalmazását is lehetővé teszi. A sebességváltók 95 lóerőig öt-, efelett pedig hatfokozatú manuális egységek, de a hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós sebességváltó (DSG) szintén elérhető a vásárlók számára.
seatibiza2017mobem18Az új színekkel és keréktárcsákkal felszerelt SEAT Ibiza kínálatában négyféle felszereltségi szint szerepel: Reference, Style, FR és XCellence. Utóbbi kettő feszesebb hangolású futóművel is büszkélkedhet, melyet a sofőr az útviszonyoktól függően a saját igényeihez állíthat. Feltétlen említést érdemel még a számtalan modern vezetőtámogató segéd, többek között, a Front ASsist, a közlekedési torlódás asszisztens (Traffic Jam Assist), a tolatókamera vagy az adaptív sebességszabályzás (Adaptive Cruise Control). 3.294.930 forinttól hazavihető.

Pin It