Opel Insignia GSi - „Az ősi név megint szép lesz...”

by Szepi

Élesebb, precízebb, hatékonyabb: az új Opel Insignia GSi azok sportlimuzinja, akik igazán meg tudják becsülni a különleges vezetési élményt! Különösen dinamikus futómű-hangolásával és új Michelin-sportgumijával remekül fogja az utat, Torque Vectoring összkerékhajtása pedig egyedülálló a kategóriában! Nézzük meg részletesebben!

Az Insignia új generációjára alapra is jellemző a könnyű építési mód, az alacsony súlypont és a kétliteres turbómotor ereje, mely tulajdonságokból kiegyensúlyozott viselkedés és kedvező súly-lóerő arány adódik.
Az Opel finomhangolása azonban még hatékonyabbá tette az Insigniát: az új GSi sokkal dinamikusabb a Grand Sport alapmodellnél, fölényesen jó útfogás és különösen precíz viselkedés jellemzi. Ezt támasztja alá a stopperóra is: „Az új Insignia GSi jóval gyorsabban tesz meg egy kört a Nürburgring-Nordschleifén, mint az előző generáció erősebb OPC-változata“, jelentette ki a tesztfutamok után Volker Strycek, az Opel Performance Cars vezetője és autósport-igazgatója. Az okok egyike, hogy a GSi 160 kilogrammal könnyebb az összehasonlítható Insignia 2.8 V6 Turbo OPC-nél. Úgyhogy az újdonság képességeit nagyra értékelhetik majd a sportos középkategóriájú limuzinok kedvelői.
Ehhez a teljesen új futómű is hozzájárul, rövidebb rugók ültették le 10 milliméterrel a karosszériát, és speciális sport-lengéscsillapítók csökkentik minimumra a karosszéria mozgását egy-egy gyors körön. Ehhez illően állították be a harapós, négydugattyús Brembo fékeket (tárcsaátmérő 345 milliméter) és az alapból is direkt kormányművet. Természetesen az Insignia GSi-ben széria az elektromechanikus FlexRide-futómű, amely a másodperc töredéke alatt adaptálja a csillapítást és a kormányzást, a gázpedál jelleggörbéjét és a széria nyolcfokozatú automata kapcsolási pontjait. A vezető Standard, Tour és Sport mód közül választhat, és ennek megfelelő lesz a kormányzás, illetve a gázvétel. A GSi kapott egy exkluzív verseny-üzemmódot is, ez az ESP-gombbal aktiválható. Ha kétszer egymás után megnyomják, kikapcsolódik a kipörgésgátló, és nagyobb szögű farolást enged meg az avatott kezű pilótának az ESP – például a Nordschleifén. A kiváló menettulajdonságokból a 20 colos, tapadós Michelin Pilot Sport 4 S gumik, valamint a széria Torque Vectoring összkerékhajtás is kiveszi a részét. Utóbbinak hála, az Insignia GSI nem ismeri a kellemetlen alulkormányozottságot, mivel a szegmensben egyedülálló, csúcstechnikájú rendszerben hátul két tengelykapcsoló helyettesíti a hagyományos differenciált, a menethelyzetnek megfelelően egyedileg hajtva a kerekeket.
Opel Insignia GSi 10A sportlimuzin meghajtásáról fölényes képességű kétliteres, benzines turbómotor gondoskodik, méghozzá úgy, hogy már egészen alacsony fordulatszámon is nagy erőt biztosít a pilóta számára. A 2.0 Turbo aggregát teljesítménye 191 kW/260 LE, maximális nyomatéka 400 newtonméter (NEFZ-fogyasztás városban 11,2 l/100 km, országúton 7,1 l/100 km, kombináltan 8,6 l/100 km, 197 g/km). A négyhengereshez teljesen új nyolcfokozatú automatikus váltómű csatlakozik, mely a kormánykerék billentyűiről a volán elengedése nélkül is kapcsolgatható. Automatikus módban Standard és Sport helyzet választható. Hamarosan kapható lesz a GSi egy erős dízelmotorral is.
Opel Insignia GSi 11Ennyi belső érték különleges küllemet érdemel: a GSi nagy, krómozott légbeömlője és a leszorító erőt fokozó karakteres spoilere félreérthetetlen nyelven beszél. Az Opelnél külön a GSi-hez fejlesztett bőrkárpitozású kagylóülés, a sportkormány és az alumínium pedálsor szintén megdobogtatja a hozzáértő szívét. Mindezen túl példaszerű az Opel Performance-sportülésében a biztonsági öv felfekvése vállmagasságban – egyéb kagylóüléseken korántsem magától értetődő ez. Egyébként kétféle bőrkombináció közül lehet választani, mindegyiket GSi-logó díszíti. Ez a felirat látható hátul is, ahol spoiler kelt leszorító erőt. A hátsó kötény diffúzort imitál, benne két krómozott kipufogóvéggel. Elöl is krómozott a kerekek előtti légbeömlők szegélye. Az utastérben alul lapított kormánykerék, alumínium-pedálsor és fekete tetőkárpit teremt megfelelő hangulatot – a legjobb sportlimuzinok stílusában. Az új Insignia GSi világpremierje a Frankfurti Atuószalonon (2017 szeptember 14-24.) lesz, az autó október közepétől rendelhető.