BMW 2 Active Tourer 2021 - Jól áll neki a „nagyarc”

by Mészáros Gergely

Széleskörű funkcionalitás, a márkához méltó vezetési élmény és rendkívül progresszív megközelítés jellemzi a BMW 2-es Active Tourer második generációját. Különösképp’ a legváltozatosabb felhasználói lehetőségekhez alkalmazkodó, részletekbe menően újratervezett utastere emeli ki a kompakt „Bömbit” a mezőnyből. Következzenek a részletek!

Könnyed funkcionalitásával, progresszív egyéniségével és széleskörű alapfelszereltségével az új BMW 2-es Active Tourer kiváltképp vonzó választás leget az aktív életmódot kedvelő vásárlók számára. Dizájnja a hamisítatlan „bajor” stílusjegyeket és a kifinomult megoldásokat egy modern crossover karakteres képében egyesíti. A markánsan megnövelt hűtőrács és az első fényszórók karcsú kontúrjai magabiztos kiállást kölcsönöznek a 2-es Active Tourer számára, utóbbiak az szériafelszereltség részeként teljes LED-esek, míg opcióként kanyarfény funkcióval dolgozó adaptív LED-technológiás első fényszórók, az elvakítás-mentes távolsági mátrix fényszórók, a városi menetfények, az autópálya-fénysugárzók és a „rosszidő-fényszórók” is elérhetők.
Az elődhöz képest erősebben megdöntött A-oszlopok, az elnyújtott oldalsó ablaksáv, a síkba integrált ajtókilincsek és a karcsú C-oszlopok ugyancsak nagymértékben hozzájárulnak az újdonság dinamikus jármű-sziluettjéhez. Eközben az első oszlopok becsatlakozási pontjai jobb kilátást garantálnak. Hátulnézetből a széle vállai és a szintén keskeny LED-technológiás lámpái erősítik a kompakt crossover lendületes megjelenéséhez. A kipufogóvégeket mindegyik hajtáslánc-változat esetében a hátsó lökhárító mögé, láthatatlan pozícióba helyezték el a tervezők. A BMW 2-es Active Tourer alapra 16” vagy 17” méretű könnyűfém keréktárcsákon gurulnak, alternatívként akár 19 colos felnik, valamint Luxury Line és M Sport felszereltségi csomaggal is rendelhetők.
A második nemzedékkel bevezetett alapvető utastér-átalakítások a 2-es Active Tourer méretét és sokoldalúságát hangsúlyozzák, formai kialakítása és megannyi részlete pedig az IX koncepciójából merít ihletet. Például a keskenyre húzott műszerfala, a BMW Ívelt Kijelző vagy az integrált vezérlőpanellel ellátott, „lebegő” kartámasz is a technológiai zászlóshajót idézi. A kartámasz alatti tér pedig tárolórekeszként funkcionálhat, míg az előtte lévő terület nagyméretű pohártartónak és egy okostelefon-tálcának biztosít helyet.
bmw223iactivetourer17Jelentősen nőtt a komfortszint is az elődhöz képest, az új, minden irányban állítható ülések akár Sensatec bevonattal vagy Vernasca bőrkárpittal is választhatóak. Az extralistáról ugyanakkor megerősített támlákkal és vállrésszel, elektromos állíthatósággal (memóriafunkcióval), deréktámasszal és masszázsfunkcióval dolgozó sportülések is rendelhetők. A magasabb szintű kényelemhez a továbbfejlesztett akusztikai jellemzők és elős osztályú utasvédelem is hozzájárul. A rengeteg tárolóhely és a többféleképpen állítható – többek között 13 centiméteres intervallumban előre és hátra csúsztatható - hátsó ülések szintén hozzátesznek a BMW funkcionalitásához, utóbbiaknak hála a csomagtér rugalmasan bővíthető. A raktér kapacitása 415, illetve 470 litertől 1405, valamint 1455 literre növelhető. Minden esetben széria az automata csomagtérajtó-működtetés.
bmw230exdriveactivetourer2021pFeltétlen említést érdeme, hogy a BMW Maps navigációs rendszer mellett a középkonzolon és a csomagtérben négy-négy USB-C csatlakozó és 12 voltos hálózati csatlakozó, az intelligens, kétzónás automata légkondicionáló, a bőrözött sportkormány, az esőérzékelős ablaktörlő-szabályozó, az automatikus fényszóró-aktiválás, az elődmodellhez képest jelentősen több vezetést támogató rendszer, valamint a tolatókamerával dolgozó parkolóasszisztens is az alapfelszereltség része.
bmw223iactivetourer15A BMW 2-es Active Tourer a legkorszerűbb hajtáslánc-technológiával érkezik meg az utakra. A széleskörűen átdolgozott belsőégésű erőforrások nem csupán növelik a vezetés élményét, de csökkentik az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást is, a hétfokozatú duplakuplungos Steptronic automataváltó legújabb generációja pedig szintén rendkívüli hatékonysággal működik. A 223i Active Tourerben és a 220i Active Tourerben eközben a 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológia új változata is debütál. Az automataváltóba integrált elektromos motor a belsőégésű erőforrás támogatására hivatott, 14 kW-ra / 19 lóerőre növelt teljesítménnyel. Mindegyik benzines egységet új égési folyamattal és kettős üzemanyag-befecskendező rendszerrel vértezték fel a mérnökök. Mindeközben a 218d Active Tourer dízel aggregátjának hatékonyságát alacsony súrlódású dugattyúk és kétlépcsős turbófeltöltés fokozza.
bmw230exdriveactivetourer2021csA futómű szerkezete és hangolása ugyancsak illik a kompakt crossover karakteréhez, azzal, hogy a sportos vezetési élmény és a lebilincselő menetkomfort megfelelő elegyét nyújtja. A modell kormányzási precizitását és agilitását a szimpla keresztlengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első- és a háromkaros hátsó kerékfelfüggesztés fokozza tovább. A megfelelő tapadásról és iránytartásról hajtásfüggő kipörgés-korlátozás gondoskodik. Az integrált fékrendszer és az első tengely rugóút-szinkronizált lengéscsillapítói újdonságként debütálnak a palettán. Extraként folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítókkal dolgozó, adaptív M futómű, sport kormánymű és 15 milliméteres hasmagasság-csökkentés is vásárolható hozzá.
bmw223iactivetourerVégül, de nem utolsósorban a legkorszerűbb, automatizált járművezetést és parkolást segítő rendszerei felügyelnek a bennülők és az autó biztonságára. Többek között fékező funkcióval dolgozó tempomat (Cruise Control with brake function) és frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), amely mostantól balra kanyarodáskor a szembejövő forgalomra, jobbra kanyarodáskor pedig a gyalogosokra és a kerékpárosokra is figyel. Szintén széria a tolatókamerával (Reversing Assist Camera) és tolatási segédlettel (Reversing Assistant) dolgozó parkolóasszisztens (Parking Assistant). További lehetőség a a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a Stop&Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop&Go function), az aktív navigáció (Active Navigation), a kiszállás-figyelmeztető funkció (Exit Warning), a BMW Head-Up kijelző, a Surround View funkció, a Remote 3D View funkció, a BMW Drive Recorder és a Remote Theft Recorder funkció. A BMW iDrive operációs rendszer új generációja is most először mutatkozik be optimalizált formában a kompakt szegmensben, a BMW Operációs Rendszer 8 technológiai alapjain. Ehhez jár a 10,25 + 10,7 colos képernyőből álló BMW Ívelt Kijelző (Curved Display) és a BMW Intelligent Personal Assistant.
bmw230exdriveactivetourer2021dA nóvum a BMW Group lipcsei gyárában lát majd napvilágot, járműszerkezetét pedig úgy tervezték meg, hogy az a belsőégésű motorok és a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák számára egyaránt alkalmas legyen. A portfólió a piaci bevezetést követő néhány hónapon belül két plug-in hibrid modellel bővül.

Pin It