Renault Koleos 2017 - Első osztályon (árkon-bokron át)

 

Valószínűleg kevés Renault Koleos – és bármely más SUV - tapasztalja meg majd élete során ugyanazt az élményt, amit velünk átélt. Nem elég ugyanis, hogy göröngyös, mély árkokkal szabdalt földutakon kirándultunk vele a Csallóközben, hanem még mesterséges tereppályán is próbára tettük a képességeit. Az Initiale Paris felszereltségű francia óriás pedig csak ment, ment és ment előre...

Ugyan messze nem ez volt eddigi karrierem legnehezebb akadálypályája, ám a 19 colos egyedi felniken gördülő, 4673 milliméter hosszú és 1843 milliméter széles karosszériával bármiféle terepezés istenkísértés volt számomra. Ám a programot nem én találtam ki, a Renault legújabb szabadidő-autója – miként a bevezetőben is írtam – rendületlenül tette a dolgát, és haladt előre aszfalton és földúton, hegyen és völgyön át egyaránt. Méghozzá felettébb könnyedén.
Úgyhogy a Koleos prospektusában szereplő olyan hangzatos szlogeneket, mint a „Kihívás az élet!”, vagy a „minden terepen ön irányít!”, nyugodtan el is felejthetjük. A Renault modern technológiai csomagja ugyanis a kormány tekerésén, illetve a gáz- és a fékpedál nyomogatásán kívül minden mást elintéz helyettünk. Az összkerék-hajtás aktiválása például egyetlen gombnyomás, igaz, a pilóta – azaz mi - háromféle üzemmód közül választhat. A 4X2-es hajtásképletet mondjuk felesleges túlzottan magyarázni, ilyenkor kizárólag az első kerekek hajtanak. „Auto” üzemben a rendszer optimalizálja a nyomatékelosztást az első és a hátsó kerekek között, mi pedig a TFT műszerfalon figyelhetjük a folyamatot. A „Lock” mód pedig egyenlő erőt juttat az első és a hátsó kerekekhez, kizárólag alacsony sebesség mellett. Ezen gomb megnyomása után már csak annyi dolgunk akad az akadályok leküzdése előtt, hogy az 175 lóerős dCi motorhoz járó X-Tronic sebességváltót manuális üzemmódba, egyes fokozatba kapcsoljuk, aztán gáz és gyerünk! A Renault Koleos pedig szép lassan mindent leküzd.

Ehhez a 2.0 literes, 175 lóerős dízelmotor hatalmas nyomatéka is hozzájárul, hiszen már 2000-es fordulat mellett rendelkezésünkre áll a 380 Nm-nyi csúcsérték. Szóval lóerőből és nyomatékból nincs hiány, a változó geometriájú turbóval feltöltött erőforrás országúton és autópályán is kellő dinamikával mozgatja az üresen is 1747 kilogrammos autót. Mindezt a gyári adatok is alátámasztják: a 9,5 másodperces gyorsulás mellé 201 km/h-s végsebesség társul. Visszatérve még egy kicsit az X-Tronic fokozatmentes sebességváltóhoz, mindenkit megnyugtatunk, nem kell félni tőle. Egészen kiváló egység a maga nemében, klasszisokkal kulturáltabb viselkedést biztosít, mint a japán gépeké, talán a bőségesen alkalmazott hangszigetelésnek is köszönhetően. Mindenesetre igyekszik folyamatosan az optimális tartományban dolgoztatni a motort, s 7 virtuális fokozattal szimulálni a sebességváltást.
renaultkoleos01Természetesen ugyanez az erőmű kapható hatfokozatú manuális váltóval és All Mode 4x4-gyel is, illetve ha valakinek nincs szüksége ennyi „kraftra”, akkor választhatja az Energy motorcsaládhoz tartozó, 130 lóerős 1.6 dCi aggregátot is, elsőkerék-hajtással párosítva.
Nemcsak dinamikus és csendes az utazás a Koleosszal, de jó Renault-os szokás szerint biztonságos is, szinte az összes lehetséges bajforrásra figyelmeztet minket valamilyen asszisztens. A szélvédő felső részén elhelyezett kamerát is magában foglaló „Visio System” például felismeri a közlekedési táblákat és figyelmeztet a sebességtúllépésre, aztán automatikusan bekapcsolja a távolsági- és kanyarfényszórókat, illetve szintén ránk szól, ha indexelés nélkül hagyjuk el a sávunkat. A hagyományos életvédelmi berendezéseken túl akad még aktív vészfékrásegítő és holttér-figyelő, Easy Park Assist rendszer, meg még egy csomó más.
renaultkoleos06Nyilván azzal sem okoz meglepetést az új Renault Koleos, hogy az utastere kifejezetten tágas. A tengelytáv 2705 milliméteres, ami a magas üléspozícióval kiegészítve mindkét sorban bőséges férőhelyet garantál az utasoknak. A nagyméretű, fűthető és hűthető ülések (Initiale Paris verzió) által biztosított kiváló komfortérzetet a nyitható panorámatető csak fokozza, méghozzá anélkül, hogy zavaróan közel lenne a frizuránkhoz. Emellett elöl-hátul széles kartámaszok, középkonzoli kapaszkodók és pohártartók igyekeznek kiszolgálni a bennülők különböző igényeit, illetve van lehetőség a hordozható zenelejátszók csatlakoztatására. A felszereltség alapra majd’ minden elvárást kielégít, ám az általunk próbált INITIALE PARIS modell rengeteg extrával kényezteti a tulajdonosát, többek között Nappabőr kárpitozással, 12 hangszórós Bose® Sorround Systemmel, Relax első komfort fejtámlákkal, s bár nem látszik, de kétrétegű oldalüvegezéssel. Az öt férőhely mellé könnyen alakítható (Easy Break rendszer) 624 literes csomagtér is jár, mely az Automata Renault Kártyával vagy egy egyszerű lábmozdulattal a hátsó lökhárító alatt is nyitható.
renaultkoleos07A letisztult design, a műszerfal és a középkonzol szintén beleillik a Renault mai kínálatában, a kedvünk szerint konfigurálható TFT műszerfal információözöne mellé 7 vagy 8,7 colos TFT képernyővel szerelt R Link 2® párosul, melynek kezelése az okostelefonokéhoz hasonlítható. Innen irányítható szinte minden, beállíthatók az autó - a multimédia, a navigáció, a telefon és a vezetéstámogató rendszerek – legfontosabb paraméterei. A második felszereltségi szinttől pedig akár a kabin hangulatvilágítása is változtatható.
renaultkoleos17A végére maradt a Koleos külső megjelenése, mely a belső kialakításhoz hasonlóan tökéletesen passzol a francia márka formatervezési irányvonalába, vagyis tipikus Renault. A kifinomultan modern, robusztus jármű 8.599.000 forinttól elérhető, a tesztelt Initiale Paris kivitel viszont már 11.699.000 forint, minimum. Ennyiért azonban hamisítatlan első osztály élményt kapunk.