Peugeot 5008 2017 - Új dimenzióba lép

Csak a neve a régi, a koncepciója viszont teljesen átalakult: a 2017-es Peugeot 5008 új terepen, a C-szegmens hétszemélyes, nagy szabadidő-autói között mutatkozik be, páratlan helykínálattal és futurisztikus Peugeot i-Cockpit-tal. Természetesen a megjelenése is ütős!

Az új PEUGEOT 5008 külseje első pillantásra nyilvánvalóvá teszi, hogy ez bizony egy szabadidő-autó. A típus a kategória minden sajátos ismertetőjegyét magán viseli: hosszú, vízszintes motorházfedél, függőleges orr-rész, magas övvonal... s erőt és igényességet sugárzó formaterv. Ugyanakkor a kifejezetten nyúlánk és dinamikus megjelenésű autó legalább ennyire egyértelműen Peugeot: az első részt az exkluzív kivitelű, krómozott „szárnyak”, míg a hátsót a fényes fekete csík és a karmokra emlékeztető, opálfényű fénydiódás lámpák határozzák meg.
2,84 méteres tengelytávja pedig az egész C szegmens legtágasabb szabadidő-autójává teszi az új PEUGEOT 5008-at. A jármű teljes hossza egyébként 4,64 méter; vagyis az új 3008 SUV-nál 19 centiméterrel, az előző 5008-nál pedig 11 centiméterrel hosszabb. Mindez kényelmesebb, nagyobb belső teret eredményez, és kihozza a maximumot a felépítés adta lehetőségekből. Ráadásul igencsak egyedi üléskonfigurációval rendelkezik: a második sor három egyforma, önálló és állítható dőlésszögű ülése mögött két, szintén különálló, kivehető vagy elrejthető hely várja az utasokat. A 780 m3-es csomagtartó szintén osztályelső. Emellett az ajtaja lábmozdulattal is nyitható, s mivel az anyósülés asztalként előredönthető, akár 3,2 méter hosszú tárgyakat is szállíthatunk vele.
Az utastérben megtalálhatjuk az újító szellemű, még mindig futurisztikus PEUGEOT i-Cockpit® legújabb változatát, mely egy lenyűgöző, egyedi és rendkívül igényes világot teremt az utasok köré. A kisméretű kormánykerék és a nagy, 8 colos kapacitív érintőképernyő mellett az új PEUGEOT i-Cockpit® alapfelszerelésként kínálja a látványos, nagy felbontású, 12,3 colos, magasra helyezett digitális műszeregységet, amely különleges animációival high-tech megjelenést biztosít. A kijelző grafikai minősége, az animációs játékok, valamint a beállítható és személyre szabható módok közötti átmenetek esztétikus kivitelezése igazán élményszámba megy. Az érintőképernyő egyszerű és interaktív használatának köszönhetően az összes vezetési és kényelmi információhoz könnyedén hozzáférhetünk, akárcsak a műszerfal közepén elhelyezett, szemet gyönyörködtető „zongorabillentyűkkel”. A hét billentyűn keresztül a vezető közvetlenül beléphet a legfontosabb kényelmi és biztonsági funkciókhoz, és folyamatosan nyomon is követheti a rádió, a klímaberendezés, a navigáció, a járműparaméterek, a telefon, a mobilalkalmazások és a figyelmeztető funkciók használatát.

Az autóban utazók érzékeinek bevonása azonban nem áll meg itt: az i-Cockpit Amplify rendszer valóban felerősíti a vezetés élményét, és szinte valamennyi érzékszervet "használja". Hogy miként? A látást a hangulatvilágítás és a képernyő színeinek álíltásával, a hallást a zenei hangzás beállításain keresztül, a tapintást a masszázsrendszer segítségével, a szaglást az illatosítónak köszönhetően. Alapvetően kétféle belső stílus közül választhat a pilóta: a „Boost” a dinamikusabb, a „Relax” a nyugodtabb vezetési stílushoz készült, de mindkettő teljesen egyénileg alakítható.
2017peugeot5008gEgyébként is, az 5008 utolsó „porcikája” is csúcskategóriás utazásra invitál, így például az első ülésekbe opcióként igényelhető nyolcpontos pneumatikus masszírozó, a Premium FOCAL audioberendezés, a nagyméretű, nyitható panorámatető vagy az okostelefon vezeték nélküli töltésére kialakított rekesz a középkonzolon. Apropó, okostelefon. A Peugeot szerint az 5008 tulajdonosa olyan, mint az autója: „benne él a korában”. Ezáltal természetes igénye, hogy a volánnál ülve is folyamatosan kapcsolatban legyen a külvilággal, amit a „Mirror Screen” funkció biztosít. Ezzel ugyanis a jármű érintőképernyőjére vetíthetjük okostelefonunk kijelzőjét, ami megkönnyíti az alkalmazások használatát. Nyilvánvalóan kompatibilis a MirrorLink (androidos okostelefonok), az Android Auto és az Apple Carplay TM (az iPhone 5-től) protokollokkal.
2017peugeot5008kAz új Peugeot 5008 – a 308-hoz és az új 3008-hoz hasonlóan – az EMP2 platformra készül, ami önmagában mindent elárul, hiszen az „Efficient Modular Platform” dinamikai tulajdonságai széles körben elismertek, és optimális szintézist teremtenek a kényelem és az úttartás között. A futóműveket ebben az esetben is a különböző motorokhoz igazították, hogy az úttartás valamennyi változatban méltó legyen az oroszlános márka hírnevéhez. Ezen túl az EMP2 platform kedvező hatásai, valamint a minden szinten megvalósított tömeg/funkcionalitás és külső megjelenés/hatékonyság arányainak tényleges javítása következtében az előző nemzedékhez képest átlagosan 95 kg-ot sikerült lefaragni a modell súlyából.

Nem véletlen, hogy az Euro6.1-es benzines és dízelmotorokkal szerelt Peugeot 5008-as különösen takarékos és hatékony. A SUV kínálatában „három” benzines és „hat” dízel egység szerepel, a teljesítményskála a 100 lóerőtől kezdődő 180 lóerőig tartó tartományt foglalja magában. Mindezeken túl már a legkisebb 1.2 literes PureTech aggregát is választható „EAT6” AISIN automata váltóval, melynek hat fokozata a kormány mögötti fülekkel is kapcsolható. Feltétlen említést érdemel még, hogy a vezetést segítő, legújabb generációs ADAS rendszerek (Advanced Driver Assistance Systems) - az országtól függően - alapfelszerelésként vagy opcióként kínált biztonsági felszerelések egész arzenáljának alkalmazásával minimalizálják az utazás során előforduló veszélyforrásokat. Az „Advanced Grip Controllal” és annak új funkciójával, a „Hill Assist Descent Controllal” járatlan utakon is magabiztosan boldogul az 5008-as. Aztán van még „Automatikus vészfékezés” és „Figyelmeztetés ütközés veszélyére”, „Aktív figyelmeztetés akaratlan sávelhagyásra”, „éberségfigyelő”, „Automatikus fényszóró bekapcsolás”, „VISIO Park” 360 fokos kamerakép, s még egy csomó más hasznos asszisztens.
2017peugeot5008dzAz új SUV PEUGEOT 5008 modellpalettája tökéletes összhangban van a két évvel ezelőtt meghirdetett márkastratégiával, és a legutóbbi Peugeot típusok kínálatának felépítését követi: vagyis a három „mainstream” - Acces, Active és Allure” felszereltség mellett a határozottan sportos GT Line és az exkluzív GT változat közül is választhat a vásárló. A Peugeot 5008 listaára 7.199.000 forinttól indul, ám használtautó beszámítással már 6.599.000 forinttól hazavihető.

Pin It