Mazda CX-60 PHEV - Japánból Európának szeretettel

Bemutatkozott a Mazda új európai zászlóshajója: a CX-60 mindazt képviseli, amitől a japán márkát az elmúlt 100 évben szerették a vásárlói, a kiváló formatervtől kezdve a kifinomult belső téren keresztül az igazi japán összeszerelési minőségig bezárólag, nem is beszélve az emberközpontú technológiák és a nagyszerű – köztük PHEV – hajtásláncok alkalmazásáról.

Az új CX-60 rendkívül fontos a Mazda számára, a legutóbbi zászlóshajót majd 10 éve mutatta be a márka, ráadásul ez az első plug-in hybrid modellje az európai piacon. A hosszmotoros, összkerék-hajtású szabadidő-autó gyönyörű és dinamikus karosszériája a KODO formanyelv legfrissebb fizikai megtestesülése, melyet a tervezők szerint legjobban a „Ma” fogalmával lehet jellemezni. Ez Japánban az üres tér méltóságteljes és megnyugtató szépségét jelenti.
A markáns, kemény kiállású SUV belső terét ugyanakkor a Kaichou filozófia mentén alakították ki, a japán hagyományokban gyökerező bölcselet a különböző természetes anyagok és textúrák harmóniájáról mesél. Így az olyan felületek, mint a juharfa, a nappa bőr, a különféle japán megoldásokkal kezelt átmenetek és a króm részletek egy teljesen egységes egésszé állnak össze. Míg a műszerfal varrását a Musubi, az összekötés művészete ihlette, addig a juharfa kezelése a a Hacho japán esztétikáját tükrözi – utóbbi aszimmetrikus egyensúlyt vagy szándékos egyenetlenséget takar. A szőtt kárpitok különböző mintái és fonalai érzékenyen reagálnak a fény változásaira, és a japán varrástechnika, a Kakenui „lógó varratai” láthatóvá teszik a mögötte megbújó anyagot.
A tökéletes Jinba Ittai élmény érdekében újragondolták az emberközpontú technológiákat, ezáltal a szabadidő-autó a pilóta minden igényét kiszolgálja. Például az autó észleli, hogy ki ül a vezetőülésben, és automatikusan személyre szabja a vezetői környezetet: üléspozíciót, a kormánykereket, a tükröket, a head-up kijelzőt, a klímát és a hangrendszert. Emellett az i-Activsense vezetéstámogató asszisztensek széles választékával ügyel a bennülők és a „saját” épségére.
mazdacx60cd01A CX-60 PHEV-ben néhány új aktív biztonsági elem is megjelenik. Ilyen például a 360 fokos monitorral szerelt „Átlátszó kamera”, mely alacsony sebességű manőverezésnél javítja a kilátást. Van még Keresztirányú forgalomasszisztens, vészfékasszisztens tolatáskor, gyalogosfigyelő, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, intelligens sebességtartó automatika (i-ACC, mely lassít a táblával jelzett sebességre), holttérfigyelő és kiszállást segítő rendszer.
mazdacx60hA Mazda CX-60 PHEV hajtáslánca egy négyhengeres, közvetlen befecskendezéses, 2,5 literes Skyactiv-G benzinmotort ötvöz egy 100kW-os elektromos motorral és egy 8 fokozatú automata váltóval, valamint a 355V-os, 17,8KWh-s akkumulátor-csomaggal. Ez a kombináció 327 lóerős/241kW-os összteljesítményt garantál, bőséges, 500 Nm-es nyomaték mellett. A Mazda eddigi legerősebb közúti autója meggyőző menettulajdonságokat nyújt: 5,8 másodperc alatt gyorsul 0-100km/h-ra. Ugyanakkor kiváló környezetvédelmi értékeket produkál: a WLTP ciklus szerinti kombinált átlagfogyasztása 1,5 liter/100km, károsanyag-kibocsátása 33g/km. Ami annak köszönhető, hogy a plug-in hybrid SUV 63 kilométert képes megtenni tisztán elektromos üzemmódban – 100 km/h-s „csúcssebesség” mellett.
mazdacx60jAz új Mazda CX-60 Skyactiv Többmegoldásos Méretezhető Járműfelépítése számos olyan technológiai megoldást kínál, ami fokozza a menetdinamikát. A merev karosszéria azonnali visszajelzéseket biztosít, az ülések tökéletes pozíciót nyújtanak, a felfüggesztés pedig stabilizálja, illetve szabályozza a kasztni mozgását (Kinematic Posture Control – KPC). A nagyfeszültségű akkumulátort is olyan mélyre építették a két tengely között, amennyire csak lehetett, ezáltal a tömegközéppont is alacsonyra került. Mindez a folyamatos négykerék-hajtással együtt karakteres vezethetőséget ajánl.
mazdacx60bA CX-60 PHEV bevezetésével a Mazda fontos lépést tett előre, hogy elérje a karbonsemlegességet 2050-re: a következő években számos modelljét az elektrifikáció valamilyen szintjére fejleszti. Például az MX-30 REV modell egy teljesen elektromos hajtást ötvöz egy bolygódugattyús motor által hajtott generátorral, hogy a vásárlóknak ne legyen hatótávval kapcsolatos félelmei. 2023-ban pedig jön a CX-60 hosszabb tengelytávú, 3 üléssoros verziója, a CX-80.

Pin It