Honda Civic 2022 - Menetdinamika és hatékonyság

A kizárólag hibrid kivitelben érkező, új Honda Civic továbbfejlesztett kormányművének és futóművének, valamint merev karosszériájának hála nem csupán kényelmes utazóautó, hanem vezetni is élmény.

A vadonatúj Civicet úgy tervezték a Honda mérnökei, hogy az autó e:HEV rendszere, kormány- és futóműve olyan vezetési élményt és menetdinamikát nyújtson a pilóta számára, mely jellemzők mindig is vonzóvá varázsolták a japán modellt. Az eredmény pedig nem más, mint egy igazán hatékony és környezetbarát kocsi, melynek a vezetési élménye is magával ragadó.
Ráadásul a 2022 őszén forgalomba kerülő, 11. generációs Civic-kel megvalósult a japán vállalat egyik legfontosabb célkitűzése: minden főbb - európai - típusa, így a CR-V, a HR-V, a Jazz és a Jazz Crosstar képes elektromos üzemmódban is haladni, nem beszélve a tisztán elektromos Honda e-ről.
Ami azt is jelenti, hogy a Civicben az ultramodern, díjnyertes e:HEV hajtáslánc legmodernebb változata dolgozik. Nagy energiasűrűségű lítium-ion akkumulátorcsomagja és két kompakt méretű, erőteljes villanymotorja újonnan fejlesztett, kétliteres, Atkinson-ciklusú, benzines motorral dolgozik együtt, amelyet többek között 41 százalékos, egyedülállóan magas termikus hatásfok, közvetlen befecskendezés, megnövelt forgatónyomaték és minden eddiginél gyorsabb, illetve hatékonyabb égési folyamat jellemez.
Persze a kifinomult műszaki megoldások sora itt nem ér véget, az alacsony üzemi hőmérsékletű katalizátor és az átdolgozott szívócsatorna ugyancsak hozzájárul az alacsony, mindössze 4,7 l/100 km-es üzemanyag-fogyasztáshoz és a csupán 108 g/km-es CO2-kibocsátáshoz, miközben a csúcsteljesítmény 183,6 LE (135 kW), a legnagyobb forgatónyomaték pedig 315 Nm.
A kiváló hatékonyság és az optimális energiafelhasználás érdekében számos más innovációt is „bevetettek” a Honda szakemberei. Ilyen például a korábbinál 23 milliméterrel alacsonyabb és 1 kilogrammal könnyebb, ámde 72 cellával többet felsorakoztató Intelligens Energiatároló Egység (IPU), melynek további sajátossága, hogy az e:HEV-hajtáslánchoz társított IPU egységek közül ez az eddigi legnagyobb. Hogy ne vegyen el teret az utasoktól, a hátsó ülések alá szerelték be, míg az – elődeinél rövidebb töltési időt és 12%-kal nagyobb energialeadást szavatoló – Teljesítményszabályozó Egység (PCU) a motorháztető alatt bújik meg. A megnövelt energiasűrűség és -leadás, valamint az új, alumíniumalapú vezetékrendszer révén jelentősen nőtt a jármű terhelhetősége EV üzemmódban, nem mellesleg az össztömeg is csökkent, hiszen a könnyűfém kábelek 40%-kal könnyebbek az eddig alkalmazott, rézből készülőknél.
hondacivicehev2022dzMaga a hajtáslánc észrevétlenül és automatikusan kapcsol az elektromos (Electric Drive), a hibrid (Hybrid Drive) és a belső égésű (Engine Drive) üzemmódok között, a vezetőnek csupán élveznie kell az autózást. Az erőforrás, a kormánymű és a műszeregység működését egyaránt szabályozó beállításokról (Eco, Normal, Sport és az új Egyéni (Individual)) viszont maga a sofőr dönthet, így mindig kedvének, illetve az aktuális helyzetnek megfelelően állíthatja be a karakterisztikát.

hondacivicehev2022b

A rugalmassághoz nagymértékű kifinomultság társul, mivel a fejlesztők különösen nagy hangsúlyt fektettek a rezgések és zajok kiszűrésére. Fokozták például a főtengely merevségét és egy másodlagos, a vibrációkat mérséklendő, ún. kiegyensúlyozó tengelyt építettek be. Ráadásként speciális szigetelést kapott a szívósor és a motorburkolat, és korántsem utolsó sorban Aktív Zajkioltó Rendszert (ANC), valamint Aktív Hangszabályozó Rendszert (ASC) építettek be, hogy csendes legyen a kabin és csupán sportos, kellemes hangok kísérjék az utazást.

hondacivicehev2022e

A nagy teljesítményű hajtáslánc mellé szofisztikált futóművet terveztek a szakemberek, akik a kormányzásra, illetve a kerekektől érkező visszajelzésekre is kényesen figyeltek - annak érdekében, hogy minél közelebbi kapcsolat alakulhasson ki a jármű és a vezető között. Munkájuk gyümölcseként nagy sebességnél, rossz minőségű útburkolaton is kiváló az egyenesfutás, amiben közrejátszik, hogy 35 milliméterrel nőtt a tengelytáv és 18 milliméterrel a hátsó nyomtáv. Hála a merevebb karosszériaszerkezetnek, az áthangolt első lengéscsillapítóknak és az új, alacsony súrlódású féltengelyeknek, a Civic kanyarvételi képességei is tovább javultak, sőt jóval erősebb, rugalmasabb autó benyomását kelti, mint elődje.

hondacivicehev2022dzs

Szintén a vezetési élményt hivatott magasabb szintre emelni az új vezérlőelektronika, ami gondoskodik róla, hogy a belső égésű motor a lehető legnagyobb teljesítményt adja le kanyargós utakon. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a jármű azonnal reagál a gázadásokra és valóban dinamikusan gyorsul. Autópályán a megnövelt forgatónyomaték és a villanymotor előnyeit élvezheti a vezető, még nagy sebességnél is kifejezetten alacsony fordulatszámon pörög az erőforrás, tehát igazán hosszú távok is nyugalomban tehetőek meg.

hondacivicehev2022f

„Ez az iparági elsőként számon tartott e:HEV hajtáslánc legújabb, legfejlettebb változata, ami 20 évnyi hibridekkel szerzett tervezői, építői és fejlesztői tapasztalatot összegez” – árulta el Tomoyuki Yamagami, a vadonatúj Civic e:HEV fejlesztéséért felelős csapat vezetője. – „Gondosan megvizsgáltuk a típus különféle felhasználási területeit és üzemeltetési környezeteit, s a teljes jármű tervezésénél arra törekedtünk, hogy igazán szórakoztató, magával ragadó vezetési élményt nyújtó hibrid szülessen.”

Pin It