Mercedes EQS SUV - Kicsit másképp

Az EQS és EQE modellekkel új, tisztán elektromos korszakot nyitott a felsőbb piaci szegmensekben a Mercedes-Benz. Most az EQS SUV tovább bővíti a sort: bőséges, akár hét személy számára kényelmes helykínálattal és könnyű terepre is alkalmas, gyorsan reagáló 4MATIC összkerék-hajtással.

A kimondottan elektromos autók számára fejlesztett platformra épülő EQS SUV nyújtott tengelytávja pont olyan hosszú, mint az EQS limuziné: 3210 milliméter; ám közben több mint 20 centiméterrel magasabb nála. Így az 5125 milliméter hosszú, 1959 milliméter széles és 1718 milliméter magas szabadidő-autó nagyvonalú, tágas belső teret kínál akár hét személy számára, ráadásul a célirányosan felépített elektromos padlólemez révén még praktikusabb a kialakítása. Például a 645/565 literes (öt/hétszemélyes kivitel) csomagtartójában négy nagyméretű golftáska is elfér, illetve az kényelmi funkciók az opcionálisan kétüléses harmadik üléssorban is elérhetők. Többek között a középső sor ülései is elektromos állíthatóak, a finomport, a mikrorészecskéket és más káros anyagokat is „kiválasztó” HEPA (High-Efficiency Particulate Air) szűrő tökéletesen megtisztítja a kívülről érkező levegőt. Egyébként az ENERGIZING AIR CONTROL Plus rendszer négy alapkövét a szűrés, az érzékelés, a megjelenítés és a klimatizálás adja.
A belső tér leglátványosabb eleme nyilvánvalóan az opcionális MBUX Hyperscreen: a teljes műszerfalon végignyúló nagyméretű, ívelt üvegfelület alatt három különálló kijelző olvad egybe vizuálisan. Az első utas 12,3 colos OLED képernyője saját tartalmak megjelenítését is lehetővé teszi, megkönnyítve a releváns járműfunkciók kezelését is. Európában az anyós dinamikus tartalmakat is nézhet utazás közben, mivel a Mercedes-EQ intelligens, kamera alapú rendszere képes észlelni, ha a vezető is a dinamikus tartalomra figyel, és ez esetben lekapcsolja azt. Eközben a Dolby Atmos sound system audiorendszer a tér teljes kihasználásával kínál 360 fokos zenehallgatási élményt.
mercedeseqssuv95Intelligens szoftvere révén az MBUX tökéletesen alkalmazkodik felhasználójához és személyre szabott javaslatokat kínál számos infotainment-, kényelmi és járműfunkcióhoz is. Az ún. zero layer koncepciónak megfelelően a legfontosabb alkalmazások mindig a látómező legfelső szintjén helyezkednek el. Az elektromos intelligenciával történő navigáció pedig megtervezi a leggyorsabb, legkényelmesebb útvonalat, beleértve a szükséges töltési megállásokat, méghozzá számos különböző tényező alapján, a torlódásokat és a vezetési stílus változásait is figyelembe véve.
mercedeseqssuv115Visszatérve a biztonsághoz, a többi Mercedeshez hasonlóan az EQS SUV is különösen merev utascellával, speciális gyűrődőzónával és modern asszisztens rendszerekkel rendelkezik. Az EQS SUV európai verziója az első Mercedes-Benz, mely képes észlelni a hátsó ülések foglaltságát is. Az autó figyelmezteti a sofőrt a hátul ülő utasok biztonsági övének használatára is, valamint felhívja a figyelmünket a hátsó térben gyermekülésben hagyott gyermekekre.
mercedeseqssuv28Az EQS SUV hátsó tengelyét minden esetben egy elektromotoros hajtásegység (eATS) hajtja, azonban a 4MATIC összkerékhajtással rendelkező verzióknál különálló eATS található az első tengelyen is. A megoldás a vonóerő intelligens, folyamatosan változó elosztását teszi lehetővé az első és a hátsó kerekek között, ezzel a lehető leghatékonyabban beosztva a teljesítményt.

mercedeseqssuvmuszakitabla

A kiváló menettulajdonságokról elöl négy-, hátul pedig független, többlengőkaros futómű gondoskodik. A folyamatosan változó lengéscsillapítással (ADS+) rendelkező AIRMATIC légrugózás alapfelszereltség, amelynek segítségével a jármű magassága több centiméterrel is növelhető. A hagyományos DYNAMIC SELECT menetprogramokon (mint például az ECO, a COMFORT, a SPORT és az INDIVIDUAL) túl a 4MATIC verziók különlegessége az OFFROAD program, ami a terepen történő haladást segíti. A 4,5 fokos hátsókerék-kormányzás ugyancsak széria, elősegítve a városi manőverezést és a fokozott menetdinamikát. Opcionálisan, OTA frissítéssel a hátsó kerekek 10 fokos elfordulása is megrendelhető. Az EQS SUV hatékonyságához a kivételes aerodinamikai és formai megoldások is hozzájárulnak.
mercedeseqssuv70További jó hír a leendő tulajdonosoknak, hogy az autóhoz kapcsolódó Mercedes me Charge az egyik legnagyobb, világszerte elérhető töltési szolgáltatás: jelenleg több mint 700.000 AC és DC töltőállomással rendelkezik, ebből 300.000 Európában található.
mercedeseqssuv67Az EQS SUV esetében a Mercedes-Benz újabb nagy lépést tesz a zéróemissziós mobilitás irányába, hogy teljesítse Ambition 2039 stratégiai tervét. A modell teljesen karbonsemlegesen készül. Az EQS SUV valós megoldást kínál az emissziómentes mobilitásra, az intelligens erőforrás-takarékosságra és az felelősségteljes körforgásos gazdaság megvalósítására az utakon is.

Pin It