Hyundai STARIA - A nagycsaládosok álomautója

A Hyundai Motor Company a mai napon egy digitális világpremier során hivatalosan is bemutatta az új STARIA többcélú jármű (MPV) modellcsaládot, ezzel megteremtve a márka jövőbeli célirányosan fejlesztett típusainak üzleti modelljét. A STARIA bemutatkozása tovább erősíti a Hyundai Motor intelligens mobilitási szolgáltatóvá való átlényegülését, egyben megtestesíti a vállalat 'belülről kifelé' haladó tervezési módszertanát, amely a tágas helykínálatra és a jó kihasználhatóságra helyezi a hangsúlyt.

STARIA Premium 02

A STARIA a Hyundai válasza a változó ügyféligényekre: célirányos, innovatív szolgáltatásokat és funkciókat kínál felhasználóinak, és újraalkotja az utazás élményét, összhangban a vállalat 'emberiséget szolgáló fejlődés' célkitűzésével. A STARIA kettő-tizenegy üléses kivitelben, valamint kétféle modellváltozatban - STARIA és STARIA Premium - lesz elérhető; az utóbb kibővített szolgáltatási csomaggal és exkluzív kivitelezéssel teremt fényűzőbb hangulatot és megjelenést, új szintre emelve a mobilitás élményét. A STARIA 2021 második felétől kapható egyes piacokon.

A modell elérhetősége kapcsán egyeztessen a helyi hivatalos importőr munkatársaival. Az űrhajók áramvonalas formavilágát idéző, kecses STARIA karakterét egyetlen, lendületes vonal határozza meg: ezt az a fényív ihlette, amely napfelkeltekor a Föld horizontját beragyogja, ha az űrből pillantunk vissza bolygónkra. A STARIA orrkialakítás vízszintes nappali és helyzetjelző fények határozzák meg, amelyek együtt végigfutnak az autó teljes szélességében. A fényhatást az egyedi mintázatú, merész, széles hűtőmaszk egészíti ki. A jármű letisztult sziluettjét mélyen ülő fényszórók erősítik.

STARIA Premium 03

A Hyundai az orr minden elemét azonos színűre fényezte, ezzel erősítve annak modern, letisztult stílusát. A STARIA Premium kivitel exkluzív sárgaréz-króm díszítést alkalmaz: a Hyundai emblémán, a hűtőmaszkon, a fényszórók keretén, az első és hátsó lökhárítókon, a keréktárcsákon, a külső visszapillantó tükrökön és az ajtókilincsen megjelenő árnyalat még modernebbé, még fényűzőbbé teszi a jármű megjelenését. A mélyre húzott övvonal és a panoráma oldalablakok jobb körkörös kilátást kínálnak, és a szabadság érzését nyújtják. Ez a kiváló térérzet — amelyet a tradicionális koreai ‘hanok’ építészeti stílus ihletett — azt a benyomást kelti az utasokban, mintha a külvilág az utastér meghosszabbítása volna. A formai tematika hátul folytatódik: a széles hátsó szélvédőt hosszan elnyúló, függőleges lámpatestek keretezik; a STARIA Premium kivitelek megjelenését a Hyundai 'parametrikus pixel' lámpakialakítása és felső díszítőelem teszi különlegessé. A hátsó lökhárító mélyen húzódik, megkönnyítve a csomagok be- és kirakodását. 

STARIA Premium 06

A STARIA nyolcféle karosszériaszínben (Abyss Black gyöngyház, Creamy White, Graphite Gray metálfény, Moonlight Blue gyöngyház, Shimmering Silver metálfény, Dynamic Yellow, Olivine Gray metálfény és Gaia Brown gyöngyház) rendelhető. A STARIA egyszerű, szerény belső kialakítása kihangsúlyozza a vezetést megkönnyítő praktikumot, illetve az utasokra váró kényelmet, miközben maradéktalanul teljesíti a buszlimuzinokkal szemben támasztott, hagyományos elvárásokat. A tengerjáró luxushajók által ihletett belső tér az innovatív kialakítás révén nyitott, különleges hangulatot áraszt. A mélyre húzott övvonal és a panoráma oldalablakok tágas, stimuláló környezetet teremtenek minden utas számára. Az első sori vezető- és utasülés kialakítása maximális kényelmet és térkínálatot biztosít. A STARIA egyszerű belső kialakítása a lényegre összpontosítva még több férőhelyet, még rugalmasabban variálható teret kínál az utasok számára. Az első utasülés előtti kesztyűtartót előrébb költöztették, így extra lábteret biztosítva az utasnak. A vezetőülés futurisztikus, modern megjelenést kapott. A műszeregység egy fejlett, 10,25 colos digitális kijelző, a középkonzolon érintésérzékeny kezelőszerveket találunk, míg a sebességváltó elektronikus, nyomógombos fokozatválasztón keresztül kezelhető. A digitális műszeregység a műszerfal tetején kapott helyet, így a vezető akadálytalanul leolvashatja a rajta megjelenő információkat. A tetőkonzol fölött, a műszeregység alatt, valamint a középkonzol alatt és fölött tárolóhelyeket alakítottak ki. A vezető és az utas közötti padlókonzolon pohártartók, USB csatlakozók és további tárolóhelyek találhatók. 

STARIA 10

A STARIA Premium kivitel olyan kiegészítő beltéri funkciókkal rendelkezik, amelyek új, magasabb szintre emelik az utazás élményét. A hétüléses Premium modell második üléssorában prémium relaxációs üléseket találunk. Ezek támlaszöge motorosan dönthető, valamint az ülések hosszirányban eltolhatók, tetszés szerint növelve ezzel a lábteret vagy a csomagtartót. Az egy érintéssel aktiválható pihenő üzemmódban az ülések automatikusan olyan, döntött pozícióba állnak, amely egyenletesen, kényelmesen osztja el az utas testének tömegét, és javítja annak egyensúlyát. A STARIA tágas belső kialakításának köszönhetően a harmadik üléssoron akkor is kényelmesen elfér egy felnőtt utas, ha a relaxációs üléseket pihenő pozícióba döntik. A kilencüléses Premium modell második sori ülései 180 fokban elforgathatók, így a második és harmadik sorban utazók egymással szemben foglalhatnak helyet. Ez ideális vállalati járművé vagy mobil irodává teszi a STARIA Premium kivitelt, hiszen az üléseket megfordítva ideális tárgyaló alakítható ki. A forgatható székek a családos felhasználók számára is praktikusak lehetnek, a menetiránynak háttal ülők ugyanis könnyen hozzáférhetnek a harmadik soron utazókhoz. A STARIA Premium modellváltozat összes kiviteléhez elérhető 64 színű hangulatvilágítás varázslatos környezetet teremt a belső térben. Az összehangolt közvetlen és indirekt fényben külön megvilágítást kaphat a vezetői környezet, a padlókonzol, az ajtók és a csomagtartó. A prémium hangulatot BOSE audio rendszer fokozza. Ezen túlmenően a STARIA bőséges - a kategória legjobbjai közé tartozó - lábteret kínál, ráadásul a rendkívül tág tartományban mozgatható üléseket összetolva hatalmasra növelhető a csomagtartó kapacitása.

STARIA Premium 04

A STARIA alapmodell hátsó ülései pedig teljesen síkba állíthatók, ami ideális választássá teszi a járművet olyan tevékenységekhez – például a kempingezéshez vagy a nagyméretű felszereléssel űzhető sportokhoz – amelyek tágas és jól variálható tárolóhelyet igényelnek. A STARIA belső tere háromféle (fekete, fekete-bézs vagy fekete-kék) kivitelben választható. A Premium modellváltozat ezeken túlmenően szürke-barna, illetve szürke-világosszürke színkombinációban is elérhető. A STARIA innovatív helykihasználását a 3273 mm-es tengelytáv, az 5253 mm-es teljes hosszúság és az 1997 mm szélesség teszi lehetővé. Az 1990 mm-es teljes magasság révén az utasok kényelmesen szállhatnak be és ki; egy átlagos iskolás korú gyermek pedig felegyenesedve közlekedhet az utastérben. A csomagtartó kapacitása az ülések elrendezésétől függ. A céges felhasználásra optimalizált, két- és háromüléses verziók raktere megközelíti az 5000 litert. Ráadásul az alapterület is megnőtt, így egyszerre három EU-raklap is szállítható. A STARIA hajtáslánc-választéka a 2,2 literes, változó geometriájú dízelmotorból, valamint a 3,5 literes, hengerenkénti befecskendezéses Smartstream G6DIII benzinmotorból áll. Az átdolgozott dízelmotor hatfokozatú kézi vagy nyolcfokozatú automata sebességváltóval rendelhető; legnagyobb teljesítménye 177 LE, maximális forgatónyomatéka 431 Nm (becsült értékek.) A rendkívül jó üzemi hatásfokú, léghűtéses turbófeltöltő turbina- és sűrítőkerekét egyaránt átdolgozták, így kis fordulatszámon javult a nyomatékleadása. A 3,5 literes G6DIII MPI benzinmotorhoz nyolcfokozatú automata sebességváltó csatlakozik.

STARIA Premium 07

A motor csúcsteljesítménye 272 LE, legnagyobb forgatónyomatéka 331 Nm (becsült adatok.) Az integrált hőszabályozó rendszer a jármű üzemi körülményeinek függvényében szabályozza a hűtőfolyadék hőmérsékletét, és ezzel csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Az integrált görgős szelepemelő kar a súrlódás csökkentésével ér el további fogyasztás-csökkentést. A kipufogórendszerben új nemesacél öntvények javítják a gázlengéseket, és emelik ezáltal a teljesítményt. A Hyundai Motor az összes hajtáslánc-variációt csekély zaj- és rezgésszintre optimalizálta, valamint javította a váltóérzetet, és ezáltal kiemelkedő nyomaték kifejtést és jobb gyorsítóképességet ért el. Emellett a szelepvezérlés, az olajszivattyú, illetve a többtárcsás nyomatékváltó optimalizálásával javították a hidraulikus hatásfokot, az üzemanyag-fogyasztást, illetve az adagolhatóságot és a fogyasztást. A hátul alkalmazott, többlengőkaros felfüggesztésnek köszönhetően javult a rugózási komfort. A STARIA lengéscsillapítóinak erőkarja, illetve függőlegeshez közeli beszerelése ugyancsak kényelmesebb rugózást eredményezett. A módosított féknyergek és -tárcsák a modell nagy méretei ellenére stabil lassítóerőt fejtenek ki. A megújult mechanikus részletek mellett a karosszéria áramvonalas kialakítása, valamint a padlólemez módosítása nyomán javult a közegellenállási együttható, azaz csökkent az üzemanyag-fogyasztás. A STARIA a létező legmagasabb szintű járműbiztonságot kínálja. A STARIA akár hat légzsákkal felszerelhető, minden ülésnél hárompontos biztonsági övet és fejtámaszt találunk. A biztonságot olyan intelligens rendszerek fokozzák, mint a ráfutásos balesetet megelőző rendszer(FCA) vagy az aktív holttérfigyelő rendszer (BCA). 

STARIA Premium 05

A STARIA emellett további biztonsági rendszereket is kínál. Ilyen a vezeték nélküli biztonságiöv-emlékeztető (WM-SBR), a világ első olyan rendszere, amely vezeték nélküli kommunikációs technológia segítségével emlékeztet a biztonsági öv használatára. Így egyszerre valósítható meg a figyelmeztető rendszer által kínált biztonság, valamint az ülések nagy tartományú, hosszirányú állíthatósága. Amennyiben egy utas olyankor kísérli meg kinyitni a motoros mozgatású oldalsó tolóajtót, amikor hátulról jármű halad el a STARIA mellett, a biztonságos kiszállást támogató rendszer (SEA) megakadályozza az ajtó nyitását. A bizonyos piacokon elérhető, hátsó ülések foglaltságára figyelmeztető rendszer (ROA) radar segítségével észleli a hátsó ülésen helyet foglaló utasokat, és figyelmezteti a vezetőt, ha utasait hátrahagyva távozna az autótól. A STARIA emellett a Hyundai intelligens infotainment rendszerét is megkapja, amely lehetővé teszi, hogy a vezető és első utasa egy széles látószögű kamera segítségével a központi kijelzőn keresztül rápillantsanak a hátul utazókra. A családok így kényelmesen és praktikusan felügyelhetik gyermekeiket vagy kisállataikat, de a funkció a különböző üzleti felhasználók – például fuvarmegosztó szolgáltatók – számára is hasznos lehet. Az infotainment rendszer az első és hátsó üléssorok közötti kommunikációt is elősegíti egy olyan speciális hangszóró-funkciónak köszönhetően, ami lehetővé teszi, hogy a vezető és utasai tisztán hallják egymást. A Hyundai a későbbiekben különleges járműveket készül építeni a STARIA alapjaira, a limuzintól kezdve a mentőautón át a kempingbuszig. Ezen kívül a következő években környezetbarát hajtáslánc-opciókat is kap a STARIA.