MINI JCW 2021 - Kirobbanó formában

Versenypályás adottságait a hosszú egyenesek és a szűk kanyarok éltetik, az új MINI John Cooper Works volánja mögött minden egyes kilométer élmény – természetesen az országutakon is. Lélegzetelállító képességei most, a legújabb modellfrissítéssel tovább erősödtek: új stílusjegyeivel és széleskörű alapfelszereltségével minden korábbinál kirobbanóbb formában van.

A MINI John Cooper Works, amelynek mindig is a letaglózó menetteljesítmény állt a középpontjában, mostantól még inkább előtérbe helyezi a brit márka által fémjelzett, egyszerre letisztult és összetéveszthetetlenül egyedi stílusjegyeket. Például a frontrészét a LED-technológiás, kör alakú első fényszóró-pár és a mélyebbre húzott, vörös színű keresztmerevítővel ellátott, hatszögletű hűtőrács uralja. Az első lökhárítóban pedig megnövelt méretű légbeömlők gondoskodnak arról, hogy a hajtáslánc és a fékrendszer alkatrészeit még extrém sportos vezetési szituációkban is megfelelő mennyiségű levegő hűtse. Végül, de nem utolsósorban a tervezők újragondolták az első kerékjárati ívekbe épített, típus-specifikus oldalsó irányjelző-paneleket és a jellegzetes diffúzorral ellátott hátsó lökhárítót is.
A sportos dizájnelemek mind-mind a MINI John Cooper Works rendkívüli adottságait nyomatékosítják, melynek hajtásáról egy MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó, 2.0 liter hengerűrtartalmú, soros négyhengeres benzinmotor gondoskodik. A potens erőforrást természetesen a motorsport-specifikus John Cooper Works részleg is kezelésbe vette, így a maximális teljesítménye 170 kW / 231 lóerő, miközben a csúcsnyomatéka 320 Nm. Ezeknek köszönhetően, a MINI John Cooper Works 6,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/h-s sebességre - az alapfelszereltség részeként kínált hatfokozatú manuális váltóval. Az opciós, nyolcfokozatú Steptronic Sport automatával ez az érték 6,1 szekundumra csökken.
A legextrémebb versenypályás manőverek méltó akusztikai „kíséretét” sport kipufogórendszer biztosítja, a hátsó lökhárító közepén kivezetett két darab, egyenként 85 milliméter átmérőjű, rozsdamentes acélból készült végződésével. Utóbbi a MINI John Cooper Works széleskörű alapfelszereltségének része, ahogyan a Brembo oldalán kifejlesztett, típus-specifikus sport fékrendszer is. Az ugyancsak széria 17 colos méretű MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák mögött, az első tengely végein belső szellőzésű féktárcsák és négydugattyús, MINI John Cooper Works logóval ellátott, vörös féknyergek dolgoznak, hatásosan lassítva a gépet. Némi felárért 18 colos méretű könnyűfém keréktárcsák is rendelhetők, köztük az új, kéttónusú MINI John Cooper Works Circuit Spoke felnik.
A MINI John Cooper Works agilis vezethetőségéhez a típus-specifikus sport-futómű is hozzájárul, nem csupán a zárt versenypályák gyors egymást követő ráfordítóiban, hanem a nagyvárosi forgatagokban is. Opcióként új adaptív futómű is választható, mely folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítóival a sportosság és a menetkomfort végtelenül optimális egyensúlyát teremti meg. Ennek folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítói 50-100 ezredmásodperc alatt képesek a nyomáshoz állítani az ellensúlyozás mértékét, miközben mindegyik kerék végig aktív kapcsolatban van az úttal, továbbá 10 százalékkal erősebb kilengés-ellensúlyozásra képes.
MINIJohnCooperWorks 2021lAz adaptív futómű egyébként a MINI John Cooper Works felszereltségi csomag része, mely többek között Piano Black magasfényű karosszéria-kiegészítőket és utastéri dekorbetéteket, a MINI John Cooper Works sportüléseken Carbon Black árnyalatú bőrözést és prémium megjelenésű karosszériafényezési opciókat is tartogat. Utóbbi palettáról a Chili Red, a kizárólag a MINI John Cooper Works-höz elérhető Rebel Green, az új Island Blue metál és a Rooftop Grey metál árnyalatok közül választhatnak a MINI vásárlói.
MINIJohnCooperWorks 2021qAz újonnan összeállított felszereltségi csomagok mindenkinek felkínálják a lehetőséget arra, hogy célzottan, saját preferenciáik szerint állítsák össze a MINI John Cooper Works modell kényelmi, járműkapcsolati és vezetést támogató funkcióit. Az extrák sorát kormányfűtés, a Driving Assistant csomag sávelhagyásra figyelmeztető rendszere (Lane Departure Warning) és az aktív tempomat (Active Cruise Control) Stop & Go funkciója színesíti. Mostantól alap a hátsó szenzorokkal dolgozó parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control) is.
MINIJohnCooperWorks 2021yFeltétlen említést érdemel még, hogy a MINI JCW újratervezett műszerfalat is kapott, középpontjában már alapfelszereltségként egy 8,8 colos, fekete keretbe foglalt, érintés-érzékeny kijelzővel. Mögötte új operációs rendszer fut, most először élő ikonstílusokkal. Újdonság még a központi kijelző és a kormány mögötti műszerfal megjelenítési stílusának kétféle üzemmódja. „Lounge” beállítás esetén a megjelenített tartalmak türkiz és halványkék árnyalatban világítanak, míg „Sport” módban a vörös és antracit színek dominálnak.
MINIJohnCooperWorks 2021dNem vitás tehát, hogy letisztult formanyelvével, széleskörű alapfelszereltségével, új operációs rendszerével és vonzó opcióival minden korábbinál kirobbanóbb formában van az új JCW MINI.