SEAT Ibiza 2021 - Alappillér

A megújult formájú, forradalmasított utasterű és már fejlett vezetéstámogató rendszereket is felvonultató SEAT Ibiza készen áll arra, hogy izgalmasabbá tegye a városi kisautók világát. Nézzük, sikerül-e neki!

Az Ibiza a SEAT egyik kulcsfontosságú alappillére. Az 1984-es megjelenése óta eltelt 37 év során közel 6 millió darab fogyott belőle, s ezzel a valaha volt legsikeresebb jármű, mely a spanyol márka gyártósoráról legördült. “A SEAT Ibiza egy autóipari ikon és a márka egyik kulcsfontosságú pillére.” - nyilatkozta Wayne Griffiths, a SEAT és a CUPRA elnöke. „A frissített ötödik generáció külső megjelenést érintő módosításai, a belső tér megújulása illetve a hálózatba kapcsolhatóság és biztonság új szintje, mind azt jelzik, hogy az Ibiza készen áll a sikertörténet folytatására.”
A SEAT Ibiza tökéletes arányokon alapuló, jellegzetes és fiatalos megjelenése már közismert, most viszont olyan finom kiegészítőkkel gazdagodik, melyek tovább hangsúlyozzák a naprakész karakterét.
A világítástechnika nemcsak a Volkswagen-konszern dizájnfilozófiájának, hanem sokkal általánosabban, a járművek esztétikájának is központi eleme, épp ezért a spanyol kisautó immár az alapfelszereltség részeként kínálja a teljes egészében LED technológiát alkalmazó világítási megoldásait. Jó, alapra csak „ECO LED” rendszer jár, némi felárért azonban FULL LED megoldás is választható, mely a jobb láthatóság mellett alacsonyabb energiafogyasztást garantál.
Oldalnézetből vizsgálva a SEAT Ibiza megtartotta rövid túlnyúlásait, s mivel a kerekek is maradtak a jármű négy sarkában, még mindig hangsúlyozottan sportos és dinamikus a latin négykerekű személyisége. Tetszetős dizájnját még jobban kidomborítja a három új könnyűfém keréktárcsa, ezek közül kettő 17, egy pedig 18 colos. A frissített modell abban is különbözik még az elődjétől, hogy neve kézírásos formában került az csomagtér-fedélre, a SEAT-embléma pedig kéttónusú króm-matt kivitelben pompázik. Kibővült a színválaszték is, a vásárlók immár kilenc fényezés közül választhatnak, többek között az új Zafír kék és Aszfalt kék árnyalatokat is.
seatibizafr2021eAz Ibiza belső tere is felfrissült: új anyagok, műszaki megoldások és világítási rendszerek teszik még kellemesebbé, még inkább minőségivé. Az egyik leghangsúlyosabb elem a lebegő lebegő hatást keltő központi infotainment rendszer kijelző, mely átlagosan több, mint 20 százalékkal lett nagyobb a felmenőjénél. Szériaként 8,25 colost kapnak az utasok, opcióként viszont 9,2 colos, magasabbra pozícionált képernyőn vezérelhetik az utasok a különböző funkciókat, szolgáltatásokat. E mellé társul még a 10,25 colos digitális műszerfal.
seatibizafr2021csAz illesztések, a megmunkálás és a minőség is tovább javult, ennek ékes bizonyítéka a puha műszerpult, melyhez új és ergonomikus, multifunkciós nappabőr volán is párosulhat. Nem mellesleg a vezető és utasoldali szellőzőnyílásokat LED világítás emeli ki, a választott felszereltségnek megfelelő, különböző színekben világítva. Az FR kivitelnél a Daring vörös, az Xcellence kivitel esetében a Burgundy árnyalat, míg a a Style és Reference szintek esetén a Honey árnyalat varázsolja még egyedibbé a belsőt. A csomagtér kapacitása továbbra is 355 liter.
seatibizafr2021hMivel az életben egyre inkább elsőbbséget élvez a digitális tér, az Ibiza készen áll arra, hogy ennek részese legyen. Így az autón belüli teljes hálózatba kapcsolhatósága mellett (online funkciók és szolgáltatások; az Android Auto és CarPlay rendszerekhez vezeték nélküli hozzáférést kínáló Full Link) az autón kívüli hálózatba kapcsolhatóságról a SEAT CONNECT gondoskodik. Közben az infotainment rendszer még gazdagabb élményt kínál a gombnyomásra – vagy hangvezérlésre - elérhető online tartalmak révén, legyen szó közlekedési információról, parkolásról, töltőállomás kereséséről vagy internetes rádió hallgatásáról és online médiafelületekről. A kabin első részében található két USB-C csatlakozó a kapcsolódást és a készülékek töltését teszi kifejezetten könnyűvé. A beépített eSIM olyan biztonsági funkciót is kínál, mint az eCall vészhívás. Ez baleset esetén közvetlen kapcsolatba lép a mentőszolgálatokkal, megosztja az autó helyzetét, a motor típusát, a jármű színét vagy az utasok számát, ezzel is megkönnyítve a segítségnyújtást. Feltétlen említést érdemelnek még a távolról vezérelhető szolgáltatások, a SEAT Connect alkalmazás révén az okoseszközöket „távirányítóként” is használhatják a tulajdonosok.
seatibiza2021bEmellett az új Ibiza modern vezetéstámogató rendszerek egész sorát kínálja, például a Travel Assist a félautomata vezetés lehetőségét nyújtja a teljes sebességtartományban, de van sávtartó asszisztens (Lane Assist), közlekedési tábla felismerő rendszer (Traffic Sign Recognition), sávváltást segítő rendszer (Side Assist), valamint automatikus fényszóró-állítás (High Beam Assist) és holttér-figyelő.
seatibizafr2021gyGépházteteje alatt hat különböző teljesítményű, hatékony és dinamikus hajtáslánc rejtőzik, ezek közül öt benzines és egy sűrített földgázzal üzemelő kivitel. Előbbiek a 80-tól 150-ig tartó teljesítménytartományt fedik le, miközben utóbbi 90 lóerős, s manuális vagy kettős tengelykapcsolós DSG váltó is választható hozzá.
seatibizafr2021cA SEAT központjában, Martorellben tervezett, fejlesztett Ibiza az idei év harmadik negyedévében kerül gyártásba a Barcelona melletti üzemben.