BMW M3 & M4 Coupe Competition xDrive 2021 - Így sem rossz!

Még több hajtott kerék, még nagyobb teljesítmény, még intenzívebb BMW M-élmény. Az új M3 Competition és az új M4 Competition Coupé a típus-specifikus BMW M xDrive intelligens összkerékhajtási rendszerével új szintre emeli a sportautó-páros menetdinamikai adottságait. Júliustól az utakon.

Néhány hónappal a prémium középkategória bajor sportautó-párosának premierje után egy új hajtáslánc-változatról is lerántja a leplet a BMW: az M3 és az M4 palettáján is bemutatkozik a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás. Az újdonságok soros hathengeres benzinmotorjának 375 kW / 510 lóerő maximális teljesítményét egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó továbbítja 4WD rendszer felé, amely a motor erejét minden vezetési szituációban az agilitás, az iránystabilitás, a tapadás és a versenypályás menetdinamika növelése szerint osztja el az első és a hátsó kerekek között. Következzenek a részletek!
A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás típus-specifikus hangolású vezérlőrendszere a klasszikus hátsókerék-meghajtás mosolyfakasztó alternatíváját kínálja. A technológiával szorosan együttműködő aktív M differenciálmű a vezetési szituáció függvényében 0-100 százalék közötti arányban képes elosztani a forgatónyomatékot a két hátsó kerék között, ezzel garantálva, hogy a motorerő még határon autózva és laza tapadási viszonyok közepette is veszteségek nélkül jusson át az úttestre.
A négykerék-hajtás osztóműje egy elektronikusan vezérelt többtárcsás tengelykapcsolóval dolgozik, hogy teljesítmény-veszteség nélkül, zökkenőmentesen, minden pillanatban 0-100 százalék közötti arányban legyen képes elosztani a forgatónyomatékot az első és a hátsó kerekek között. Természetesen a mérnökök úgy optimalizálták a kenését, hogy még a legextrémebb versenypályás terhelések közepette is hatékonyan működjön. Az első és a hátsó tengely közötti erőelosztásról pedig egy kardántengely gondoskodik.
Alapesetben a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás klasszikus „hátsókerekesként” funkcionál, vagyis normál útviszonyok és vezetési körülmények közepette a motor csak a hátsó kerekeket hajtja. Az elsők csak akkor kapcsolódnak be a hajtásba, ha szükséges.
BMWM3CompetitionxDrive2021fA BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és az aktív M differenciálmű egysége nem csupán jobb tapadást, nagyobb menetstabilitást, sportosabb agilitást és intenzívebb menetdinamikát, de minden korábbinál letaglózóbb gyorsulást is biztosít. Az M3 Competition limuzinnak és az M4 Competition Coupé-nak egyaránt csupán 3,5 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből felgyorsuljon 100 km/órás sebességre, amely 0,4 szekundummal múlja felül a hátsókerekes kivitelek nulla-százas értékeit. Elöl mindkettő 19, hátul 20 colos könnyűfém felniket visel, a Jet Black árnyalatú, ikerküllő-dizájnú kovácsolt M felniken elöl 275/35 R19, hátul pedig 285/30 R20 méretű gumiabroncsok feszülnek.
BMWM4CoupeCompetitionxDrive2021dzA lélegzetelállító menetdinamika érdekében a mérnökök újratervezték a kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első kerékfelfüggesztést, valamint típus-specifikus elsőtengely-geometriát és kormánymű-áttételezést állítottak be. Emellett a motorolaj-ellátást is a négy hajtott kerék következtében fellépő menetdinamikai adottságokhoz optimalizálták.
BMWM4CoupeCompetitionxDrive2021aKözben a vezető a saját preferenciái szerint és a vezetési szituáció sajátosságai szerint is beállíthatja a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás karakterisztikáját, illetve teljesítményét, méghozzá az M-specifikus operációs rendszer „Járműbeállítások” menüpontjában. Három különböző üzemmód van. Az alapértelmezett „4WD” állásban az összkerékhajtás a maximális tapadás és a mérnökien precíz vezethetőség szempontjai szerint „szuperál”, mindig a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint. „4WD Sport” üzemmódban nagyobb százalékban jut a hátsó tengelyre a motorból érkező forgatónyomaték, ezzel még sportosabb agilitást eredményezve. Ekkor a BMW M modellekre jellemző, lineáris teljesítmény-felépülés a hosszan elnyújtott kanyarokban mindvégig kontrollált megcsúsztatásokat tesz lehetővé. A sofőrnek ugyanakkor arra is lehetősége nyílik, hogy teljes mértékben kikapcsolják a dinamikus menetstabilizáló rendszert (DSC Off) és aktiválják a színtiszta hátsókerék-meghajtást (2WD üzemmód).
BMWM3M4CompetitionxDrive2021cAmennyiben az opcionális tapadásvezérlés (M Traction Control) is a felszereltség része, úgy a pilóta a BMW automatikus tapadásvezérlését is tíz fokozatban állíthatja be – akárcsak a hátsókerék-meghajtású M3 és M4 esetében. Eme színtiszta, menetstabilizáló technológiáktól mentes teljesítmény-leadás a vérbeli versenyautókat idézi. A legtapasztaltabb vezetők pedig a szintén feláras M Drift Analyser funkcióval tökéletesíthetik a képességeiket. Feltétlen említést érdemel még, hogy a tulaj a multifunkciós sportkormány M1 és M2 memóriagombjaira mentheti el a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás leginkább kedvelt beállításait, többek között az erőforrás, a lengéscsillapítók, a kormánymű és a fékrendszer preferált karakterisztikáival együtt.
BMWM3M4CompetitionxDrive2021eA két összkerékhajtású változat piaci bevezetésével a BMW M GmbH a nagyteljesítményű prémium középkategória páratlanul széles palettáját állítja csatasorba. A legújabb M3 és M4 portfólióján hat különböző verzió sorakozik, hat önálló karakterrel, mégis maradéktalanul egyesítve a sportautók adottságait a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatósággal. Ám a vásárlók mindezt hamarosan nyitott tetővel is átélhetik, az új M4 Cabrio volánja mögött.