Ford Kuga FHEV - Most akkor ez is öntöltő?!

Az hát, de tulajdonképpen mindegy, hogy hívjuk, úgyhogy mi inkább maradunk a full hybrid megjelölésnél, ha már a Ford is ezt használja. A lényeg viszont az, hogy a FHEV kivitel megérkezésével teljessé vált a Kuga hybrid palettája, háromféle alternatívát kínálva a környezettudatos vásárlóknak. Nézzük, mit ad a mindennapok során az FHEV verzió.

A Kuga nem új típus. Mi is rengetegszer foglalkoztunk vele: „Középpontban az ember”, „Intelligens összkerék-hajtással”, „Mint a gyémánt”, „A semmiből bukkant fel!”, „Fő a biztonság” – többek között ilyen – és ehhez hasonló - címekkel írtunk a Ford legnépszerűbb európai szabadidő-autójáról, a 2020 tavaszán hazánkba érkezett modell egy-egy jellemzőjére utalva. Mivel azonban ismétlés a tudás anyja, vegyük át újra a Kuga fő paramétereit. A közepes méretű városi SUV az amerikai vállalat globális C2 platformjára épül, kiváló biztonsági és menetdinamikai alapokat nyújtva. Ráadásul az áramvonalas szabadidő-autó jócskán megnőtt az elődjéhez képest - tengelytávja 2710 milliméter hosszú -, ezáltal több helyet kínál biztosít az utasoknak és a csomagoknak egyaránt. Feltétlen említést érdemel, hogy a súlya ugyanakkor nem nőtt, sőt... valamennyit még fogyott is, ami nagyban hozzájárul a hatékonyságához. Emellett tele van okos és fejlett megoldásokkal, nem véletlenül jellemezte Stuart Rowley, a Ford Europe elnöke emberközpontú négykerekűként a Kugát.
ehhez természetesen a sokrétű hajtáslánc-kínálat is hozzájárul, a hagyományos benzines – Ecoboost - és dízel – EcoBlue – erőforrások mellett immár háromféle hybrid rendszer közül is választhatunk. Ezzel pedig a Kuga a Ford leghibridebb típusa.
Nem mindegyik egyformán hatékony, hiszen az MHEV-ben például „csupán” nyomatékrásegítéssel és menet közbeni energia-visszanyeréssel növeli a hatékonyságot a 2.0 literes dízellel együttműködő 48V-os elektromotor. A fogyasztás természetesen így sem rossz, mivel a dízel aggregát alapra takarékos; úgyhogy saját tapasztalataink szerint 4,5 liter gázolajjal is megelégszik 100 kilométerenként a mild-hybrid Kuge. Ezzel szemben a konnektorról is tölthető, 14,4 kWh-s kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomagot „cipelő” PHEV akár 50 kilométert is meg bír tenni tisztán elektromos üzemmódban, így még a 2.5 literes – Atkinson ciklusú – benzines erőforrással is hihetetlen visszafogott a SUV étvágya.
fordkugafhev2021nyS máris elérkeztünk a nap fénypontjához, a Magyarországra frissen megérkezett FHEV változathoz, melyben ugyanez a benzines egység dolgozik, 190 lóerős rendszerteljesítménnyel, viszont nem társul hozzá ilyen nagy akku. A benne elrejtett 60 cellás energiatároló egység kapacitása mindössze 1.1 kWh, ám mivel minden lassításnál, fékezésnél „visszatölt”, ezért gyakran elektromosan üzemre kapcsol, s mindössze 5,6 liter üzemanyagot éget el 100 kilométerenként. Legalábbis papíron. Mert az egy napos menetpróbánkon jóval többet fogyasztott, mentségére szolgáljon, hogy javarészt autópályán hajtottuk, a megengedett legnagyobb, viszonylag egyenletes tempóval. Márpedig így esélye sem volt hozni a gyári értékeket, nem mutathatta meg tudása legjavát, a FHEV hajtásláncnak egyszerűen nem a sztráda a természetes élőhelye. Élveztük viszont a kényelmes üléseit, a magas és biztonságos vezetői pozíciót, a finom irányíthatóságot, a kényelmes, ugyanakkor magabiztos futását, illetve a fejlett vezetéstámogató berendezések előnyeit. Egyébként a menetdinamikát sem érheti panasz, a 190 lóerő az 190 lóerő, még egy 4,5 méternél hosszabb szabadidő-autóba is bőven elég. Az erőt egy fokozatmentes automata váltó továbbítja a kerekek fel, az ilyesfajta szerkezetek minden előnyével és hátrányával együtt. Mindenesetre 10 előre beállított fokozatot képes szimulálni, átlagos gyorsításnál pedig a kabin is csendes marad. A hatótáv pedig elérheti az 1000 kilométert. Persze, nem autópályán.
fordkugafhev2021iTovábbi pozitívum, hogy intelligens összkerék-hajtás is rendelhető hozzá. Az i-AWD rendszert is úgy hangolták, hogy ne dobja meg túlzottan a fogyasztást – az extra adag biztonság mellett. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy egy „agy” folyamatosan figyeli, hogy melyik kerekek tapadnak a legjobban, illetve legkevésbé az út felületéhez, és ennek megfelelően 20 ezredmásodperc alatt változtatja meg a vonóerő elosztását az első és a hátsó tengelyek között. Meglepő módon a nyomaték 100 százaléka is a hátsó kerekekhez kerülhet (szükség esetén). Ideális körülmények között azonban elsőkerék-hajtásúvá válik a Kuga, a mesterséges intelligenciával felvértezett AWD-szétkapcsolásnak hála. S ugyan minket ezúttal nem érintett, de az 1600 kilogrammos vontatási kapacitás is jól jöhet.
fordkugafhev2021lyAz új Kuga FHEV – a PHEV-hez hasonlóan – ötféle felszereltséggel megrendelhető, az elsőkerekes Titanium 11.445.000 forinttól hazavihető. Vagyis mintegy 2.400.000 forinttal olcsóbb a konnektoros hibridnél, 4WD rendszer viszont csak hozzá rendelhető – 700.000 forinttért. A csúcsot a sportos ST-Line X és az elegáns Vignale kivitelek jelentik, 13.405.000 és 13.655.000 forintps vételárral. Ennyi volt mára, hamarosan azonban hosszabban is teszteljük a hybrid Kugákat.